Hondenrassen: welke zijn er en wat zijn de verschillen?

Hondenrassen: welke zijn er en wat zijn de verschillen? Wanneer je besluit een hond te nemen, maar nog niet weet welk ras, dan staat je mogelijk een verrassing te wachten. Je hebt de keuze uit honderden verschillende rassen. Hoe vind je nu het juiste ras in dat oerwoud aan honden? Gelukkig zijn de honden verdeeld in een aantal zogenaamde rasgroepen om je overzicht te geven. Op die manier kun je sneller keuzes maken en de hond vinden die je zoekt! Het aantal hondenrassen is enorm. Er zijn meer dan 350 verschillende erkende hondenrassen. De verschillen tussen al die rassen zijn behoorlijk. In de eerste plaats natuurlijk in het uiterlijk. Groottes verschillen, alsook kleurstellingen en vachttypes. Maar ook in het gedrag en karakter van de hondenrassen zitten enorme verschillen.

Alle hondenrassen zijn verdeeld onder tien rasgroepen. Deze rasgroepen bestaan vaak weer uit meerdere secties en soms zelfs nog uit subsecties. Op die manier wordt er enige structuur in het enorme aanbod aan rassen gecreëerd. We gebruiken ook deze benadering om je kennis te laten maken met de verschillende rassen. Op die manier krijg je een beter beeld van welke verschillen er allemaal zijn en waar je op moet letten als je zelf een hond wilt gaan kopen.

Herdershonden en andere veedrijvers

De herdershond is misschien wel het meest bekende hondenras van allemaal. Ook in verhalen, films en televisie komt de herdershond vaak voorbij. Denk alleen maar aan de kinderboekenseries Snuf en Wolf en de populaire televisieserie Commissaris Rex. Deze dieren zijn van oudsher gebruikt bij het hoeden van vee en daar zijn de dan ook goed in. Ze hebben veel beweging nodig, dus de hele dag in huis liggen is niks voor een herdershond.

In deze groep honden vind je meer dan veertig verschillende rassen. Daaronder zijn, naast natuurlijk de Duitse Herder, nog een heel aantal bekende rassen, zoals: Border collie, Schapendoes, Mechelse herder en de Bouvier, ook wel Vlaamse koehond of Vlaamse Bouvier genoemd.

De Pinschers, Schnauzers, Molossers, Berghonden en Sennenhonden

In deze rasgroep vallen een heel aantal soorten honden. De groep is onderverdeeld in de volgende secties:
  • Pinchers en Schnauzers
  • Molossers en Berghonden
  • Sennenhonden

Pinschers en Schnauzers

De pinchers en schnauzers komen vooral uit Duitsland. Ze hadden een vergelijkbaar doel als de Terriërs in Groot-Brittannië: helpen bij het opsporen en verdelgen van dieren als ratten, muizen en wezels. Tegenwoordig is dit ras, net als de meeste, vooral een huisdier. Deze honden zijn vrij gemakkelijk in de omgang en hebben een vriendelijk karakter. Echter, de Dobermann behoort ook tot deze groep en sommigen beschouwen dat als een gevaarlijk ras. In de praktijk valt dat nogal mee. Zoals meestal hangt het vooral af, van hoe het dier is opgevoed. Andere bekende rassen in deze groep zijn: Duitse Pinscher en Dwergpinscher.

Molossers en Berghonden

In deze groep vind je veelal grote honden die de nodige indruk wekken. De honden stammen af van rassen die ook meevochten in veldslagen. Deze sectie wordt verdeeld in de mastiff en berghonden. In de eerste groep vind je rassen als de Bulldog, Boxer, Bullmastiff, Duitse Dog, Mastiff en de Rottweiler. Veel bekende namen en niet het soort hondenras dat bij iedereen even populair is. Bij de berghonden zijn de twee bekendste rassen de Newfoundlander en de Sint-Bernard. Ook grote honden, maar met een wat vriendelijker imago dan de Molossers.

Sennenhonden

Een relatief kleine groep van maar vier rassen. De bekendste is de Berner sennenhond. De andere zijn de Appenzeller sennenhond, de Entlebucher sennenhond en de Grote Zwitserse sennenhond. Deze dieren zijn eeuwenlang vooral in Zwitserland gebruikt bij het vee drijven. Ze zijn pas relatief kort internationaal bekend, maar daarom niet minder populair. De sennenhond heeft een goed karakter en is daardoor erg geschikt als gezinshond.

Terriërs

De terriërs staan bekend omdat ze zulke goede gravers zijn. Daar komt de naam ook vandaan: het woord terra betekent aarde of grond in het latijn. Voor dat doeleinde zijn ze ooit dan ook gefokt. Ze werden ingezet om in de grond op zoek te gaan naar allerlei dieren, waar de mens vanaf wilde, zoals wezels, dassen, bunzings, ratten, vossen en otter. Het is dan ook geen toeval dat terriërs zo'n vasthoudend karakter hebben. Ze geven niet snel op en zijn niet bang voor een confrontatie. Juist omdat ze zo klein zijn, levert dat nogal eens een komische situatie op. Ze zijn fel van karakter en hebben een eigen wil. De terriërs zijn met name in Groot-Brittannië gefokt.

De Terriërs worden onderverdeeld in vier subgroepen, met daarin in totaal mee dan dertig verschillende rassen. Bekende voorbeelden zijn Jack Russel Terriër, Norfolk Terriër, Foxterriër en de Yorkshireterriër.

Dashonden

In deze groep vind je niet zoveel rassen als in de voorgaande. Een andere naam voor dashond is teckel. Ze zijn bekend door hun korte pootjes. Gecombineerd met hun moedige, slimme en energieke karakter, maakt dat ze door velen zijn geliefd. Ze hebben een eigen willetje en eigenzinnig karakter, dus zal je als eigenaar consequent moeten zijn. De teckels of dashonden worden verdeeld in drie groepen, op basis van hoe zwaar en groot ze zijn:
  • Maximaal vijf kilo (Kaninchendashond)
  • Zes of zeven kilo (dwergdashond)
  • Acht of negen kilo (standaarddashond)
Daarnaast zijn er verschillende vachtsoorten (kortharig, langharig en ruwharig) en vachtkleuren (bruin/zwart, roodbruin, wildkleurig en geelbruin/blond). Van oorsprong komt de Teckel uit Duitsland en werd gebruikt voor de jacht en als waakhond. Het jachtinstinct van menig teckel komt duidelijk naar boven, wanneer je met de hond een bos ingaat.

Keeshonden en oertypes

Deze rasgroep kenmerkt zich doordat ze nog relatief dicht bij de wolf staan. Je komt deze honden vooral in het noorden (Scandinavië, Siberië, Groenland en Alaska) tegen. Ze werden vooral gebruikt bij het jagen, als lastdier en als waakhond. Zo vind je in deze groep ook de husky, of Siberische husky. De husky is vooral bekend als sledehond. Omdat de hond zo graag werkt en goed tegen de kou kan, is hij daar erg geschikt voor. De rasgroep is onderverdeeld in maar liefst acht verschillende secties. Dat zijn naast de sledehonden, onder andere de Europese keeshonden, Aziatische keeshonden en meerdere oertypes. In die laatste sectie vind je rassen als Basenji, Kanaänhond en de Mexicaanse naakthond. Deze oertypes zijn zeer oude rassen die al duizenden jaren door de mens wordt gehouden.

Lopende honden en zweethonden

In de deze rasgroep vind je veel verschillende lopende honden. Deze rassen worden ook wel Brakken genoemd. Er zijn meer dan zeventig verschillende rassen. Die zijn nog weer onderverdeeld in een drietal secties, gebaseerd op formaat (klein, middel en groot). Bij de kleine rassen vinden we namen als Beagle, Drever en de verschillende Basset rassen. Bij de middelgrote rassen zien we minder bekende namen. Bijvoorbeeld Dunker, Harrier en de Finse brak. Bij de grote lopende honden zien we onder andere de American foxhound en de bloedhond. Deze honden zijn erg geschikt voor de jacht en hebben ook nog steeds een sterk jagersinstinct. Ze zijn waaks en zullen snel blaffen. Daarom hebben ze ook behoefte aan de nodige beweging.

Staande honden

Staande honden hebben een wat vreemde naam. De naam komt nog uit de tijd dat ze voor de jacht werden gebruikt. Deze honden speuren het wild op, maar gaan er niet zelf achteraan. In plaats daarvan zullen ze stil blijven staan en zo de jager de juiste kant weg wijzen. Staande honden zijn dus erg geschikt om af te richten en luisteren goed. Deze rasgroep is onderverdeeld in een aantal verschillende secties. Bekende staande hondenrassen zijn: Stabij, de Setters (Engels, Iers), Drentsche patrijshond en de poedelpointer. Het karakter van de staande honden maakt ze ook erg geschikt als wedstrijdhond. En natuurlijk als blindengeleidehond. Ze hebben wel beweging nodig. Ook als gezinshond zien deze rassen geschikt.

Retrievers en waterhonden

In deze rasgroep treffen we ook een tweetal bekende rassen aan: de Golden Retriever en de Labrador. Populaire honden die gewild zijn als gezinshond. Samen met nog vier andere rassen, maken ze de sectie retrievers compleet. Dan zijn er nog twee andere secties: Opjagende honden en Waterhonden. De Opjagende honden worden ook wel de spaniëls genoemd. Zo zijn daar de Engelse Cockerspaniël, Fieldspaniël, Kooikerhondje en de Duitse wachtelhond. Bij de Waterhonden vind je de Ierse en Amerikaanse Waterspaniëls, Barbet en Portugese waterhond. Deze honden staan bekend om hun kindvriendelijkheid. Ze hebben een zacht en vriendelijk karakter, zijn geduldig en gesteld op mensen. Ze hebben dus ook de nodige aandacht nodig. Van deze rassen wordt ook wel gezegd dat ze een 'zachte bek' hebben. Hiermee wordt bedoeld dat ze niet doorbijten. Dat stamt nog uit de tijd dat ze voor de jacht gebruikt werden, maar is natuurlijk met kinderen in de buurt ook een prettig idee.

Gezelschapshonden

In deze groep komen we allerlei soorten honden tegen. De groep is onderverdeeld in elf secties, waar telkens maar een aantal of rassen in voorkomen (soms zelfs maar een enkel ras):
  • Bichons: Bichon frisé, Bolognezer, Coton de Tuléar, Havanezer, Leeuwhondje, Maltezer.
  • Franse poedel: verdere onderverdeling naar grootte.
  • Belgische dwerghonden: Griffon belge, Griffon bruxellois, Petit Brabançon.
  • Naakthonden: Chinese gekuifde naakthond.
  • Tibetaanse rassen: Lhasa Apso, Shih Tzu, Tibetaanse spaniël, Tibetaanse terriër.
  • Chihuahua: kortharig en langharig.
  • Engelse dwergspaniëls: Cavalier King Charles spaniël, King Charles spaniël.
  • Chin en pekingees: Japanse spaniël (Chin), Pekingees.
  • Continentale dwergspaniëls: Epagneul nain continental (vlinderhondje, nachtvlinderhondje)
  • Kromfohrländer.
  • Dwergdoggen: Bostonterriër, Franse buldog, Mopshond
Zoals je ziet een bont gezelschap. De naam gezelschapshonden is verklaarbaar maar wel een beetje misleidend. Het zijn veelal honden die als schoothondjes gehouden zijn. In de tijd dat koningen en andere machtige mensen graag een hondje om zich heen hadden. Het karakter van deze rassen is echter energiek en eigenzinnig. Ze laten duidelijk merken wat ze zelf willen en zijn niet snel bang. Ze hebben niet zoveel ruimte of beweging nodig als de meeste honden, dus dat maakt ze voor sommige mensen meer geschikt.

Windhonden

De laatste rasgroep is die van de windhonden. Verdeeld over drie secties tref je hier dertien rassen aan. Die secties zijn gebaseerd op vacht type: lange vacht, ruwharig of gladharig. Die laatste rassen zijn het bekends. Zo zijn daar de Greyhound, Whippet en de Italiaanse en Hongaarse windhonden. De windhonden hebben een gracieus uiterlijk. Het zijn snelle, taaie honden die enorm snel kunnen lopen. Dat betekent dus ook dat ze veel beweging moeten krijgen. Veel van deze honden kun je prima fietsend uitlaten. De windhonden zijn origineel gebruikt voor de jacht, maar ze doen dat vooral visueel en niet op basis van geur. Zien ze hun doel dan gaan ze daar als een speer op af en houdt niets of niemand ze daar meer van af.

Lees verder

© 2014 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hondenrassen: DunkerHondenrassen: DunkerDe Dunker behoort tot de lopende honden en hij is afkomstig uit Noorwegen. Deze actieve hond die over een groot uithoudi…
De beste honden voor gezinnen met kinderenDe beste honden voor gezinnen met kinderenOm de beste hond te kiezen welke in een gezin met kinderen op moet groeien, is het verstandig om eerst wat huiswerk te d…
Hondenrassen: Billy (meutehond uit Frankrijk)Hondenrassen: Billy (meutehond uit Frankrijk)De Billy is een meutehond die oorspronkelijk uit Frankrijk komt. Hij behoort tot de groep dashonden en lopende honden. D…

Van pup tot geleidehondHet opleiden van een pup tot geleidehond kost de enige tijd. Het begint allemaal bij de geselecteerde puppypleeggezinnen…
De vacht van de katDe vacht van de katAls je teruggaat naar de natuur, dan hebben katten een dikkere wintervacht dan dat hun zomervacht is. Logisch, want het…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_hondenrassen
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Teckel
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Terri%C3%ABr_%28hond%29
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Golden_retriever
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Greyhound_%28hond%29
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Poedelpointer
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Harrier_%28hond%29
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Basenji
Manniel (221 artikelen)
Gepubliceerd: 12-10-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.