Amerikaans kattenras uit siamees en abessijn: de ocicat

Amerikaans kattenras uit siamees en abessijn: de ocicat De ocicat is een vrij nieuw ras en is afkomstig uit Amerika. Het is ontstaan door het kruisen van een siamees en een abessijn. De jongen werden weer gekruist met een siamees en er ontstond een mooie, lieve, intelligente en aanhankelijke kat. Hij past prima in een gezin met kinderen, andere katten en honden. Tegenover andere katten kan hij dominant zijn. Hij houdt er niet van om hele dagen alleen te zijn. Als je veel van huis bent, kun je beter twee katten nemen.

Geschiedenis

De Ocicat is ontstaan in 1964 toen een fokker uit de Verenigde Staten een tabby-point siamees kruiste met een sealpoint siamees. De jongen uit dit nest werden nogmaals met een Siamees gekruist en in dit nest bevond zich het katje Tonga. Omdat het uiterlijk leek op een ocelot, kreeg dit nieuw ontstane ras deze naam. Een ocelot is een tijgerkat, die tot de pardelkatten behoort. Later werd ook de American Shorthair toegevoegd, waardoor de Ocicat zijn zilveren kleur, grootte en zwaarte kreeg.

Officiële registatie
In 1966 werd de Ocicat geregistreerd bij de Amerikaanse kattenvereniging CFA (Cat Fancier’s Association) geregistreerd en in 1984 werd de ”Ocicat International” opgericht. In 1992 is dit ras door de Europese kattenvereniging FIFE (Fédération Internationale Féline) erkend. In 1995 kwam dit ras ook naar Nederland.

Uiterlijk

Deze middelgrote sierlijke kat valt op door zijn karakteristieke patroon die erg lijkt op de wilde variant van de ocelot. Poezen wegen gemiddeld tussen de 3,5 tot 5 kilo en kater kunnen een gewicht bereiken van 8 kilo. Ook al ziet hij er slank uit, toch is hij zwaarder dan hij eruit ziet. Deze gespierde kat heeft een kop met een hoekige vorm met een korte neus. Hij kan zijn kop erg ver omdraaien. De ocicat staat erom bekend dat hij iemand heel lang kan aankijken. Alle oogkleuren zijn toegestaan, behalve blauw. Zijn oren zijn in verhouding redelijk groot. Een kleine vlek op ieder oor is gewenst. De poten zijn middellang met ovale voeten. De achterpoten zijn langer dan de voorpoten. De staart is relatief lang.

Vlekken
Zijn vlekken hebben de grootte en vorm van een duimafdruk en zijn borst in de buurt van zijn hals wordt gemarkeerd door strepen. Op de staart zijn er brede strepen die bij voorkeur worden afgewisseld met stippen. De staartpunt is effen. Meestal is het gezicht, rond de ogen en kin de plek waar hij het lichtst van kleur is. Het patroon kan op zijn kop, poten en staart wat donkerder zijn als op de rest van het lichaam. Qua uiterlijk heeft deze kat veel weg van in het wild levende katachtigen.

Vacht

De ocicat heeft een korte, aanliggende, gladde vacht die satijnachtig en glanzend is. De haren bevatten donkere punten, ook wel ticking genoemd. De haren zijn als het ware gespikkeld. Deze tekening wordt de agouti genoemd. Als de kat effen is van kleur, wordt het een non-agouti genoemd. Bij deze variant is bevatten de haren geen donkere punten en is de haar vanaf de wortel tot de punt in een egale kleur.

Toegestane kleuren

De ocicat kan voorkomen in twaalf verschillende kleuren, dat zijn: tawny, chocolate, cinnamon, blue, lilac en fawn en dezelfde kleuren in zilver.

Het karakter

Net zoals de hond is de ocicat erg gehecht aan het baasje en volgt hem graag op de voet. Deze actieve en soms wat brutale kat is speels en kan zich goed aanpassen. Hij is erg lief, houdt van spelen, knuffelen en is erg op mensen gericht. Deze kat past prima in een gezin met andere katten, honden of kinderen. Hij is liever niet voor lange periodes alleen. Als je veel van huis bent, kun je beter twee katten nemen. De ocicat is niet een opdringerige kat en hij is goed in staat zichzelf te vermaken. Omdat hij zo kan staren, kan het voor andere katten als dominant overkomen. Verder is het een hele slimme kat die soms in staat is een deur te openen. Sommige katten zijn in staat om te leren apporteren.

Gezondheid

Bij dit ras komt amyloidosis voor. Dat is een abnormale neerslag van eiwitten in weefsels en organen. Deze eiwitten komen in de nieren terecht waardoor de nieren beschadigd kunnen raken. Verder komt de oogziekte PRA wel eens voor wat het netvlies in het oog kan aantasten. Ook kan er bij dit ras blaasgruis voorkomen. Er kunnen kristaldeeltjes in de urinebuis komen, waardoor de kat moeite heeft met plassen. Dit is erg pijnlijk en het kan leiden tot ernstige blaasproblemen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Halflanghaar kattenHalflanghaar kattenDoor de jaren heen zijn er talloze raskatten ontstaan. Raskatten worden speciaal gefokt om aan internationaal geldende s…
Korthaar kattenKorthaar kattenWe kennen verschillende soorten korthaarkatten, die hieronder beknopt worden beschreven. Uiteraard worden de zeer bekend…
Rasstandaard TICA BengaalRasstandaard TICA BengaalDe BengaalRasstandaard Tica 2001. Het doel van het fokken van de bengaal is een gedomesticeerde kat met het uiterlijk va…
De Siamees, de hond onder de kattenDe Siamees, de hond onder de kattenDe Siamees wordt wel de prins onder de katten of de hond onder de katten genoemd. Katten van dit ras hebben een eigenzin…

Kattenrassen: Brits langhaar (Lowlander)Kattenrassen: Brits langhaar (Lowlander)De Brits langhaar werd rond 1870 gefokt uit mooie huiskatten, die waren gekruist met Perzische katten. Dit gaf de kat he…
Huisvesting voor tamme rattenHuisvesting voor tamme rattenTamme ratten zijn behoorlijk actieve dieren en houden o.a. van rennen, spelen en klimmen. Er is voldoende ruimte nodig o…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tom Bjornstad, Wikimedia Commons (CC0)
  • www.ocicat.nl
  • www.ocicatinfo.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 28-09-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.