Rasstandaard TICA Bengaal

Rasstandaard TICA Bengaal De BengaalRasstandaard Tica 2001. Het doel van het fokken van de bengaal is een gedomesticeerde kat met het uiterlijk van zijn wilde voorouder. De voorkeur wordt gegeven aan die dieren, die qua bouw en aftekening verschillen van andere rassen.

Kop

In verhouding tot het lichaam een tamelijk kleine kop met afgeronde lijnen; de kop is langer dan breed. De kop heeft een brede afgeronde wigvorm met breed snuitje met goed ontwikkelde snorhaarkussens; hoge jukbeenderen en stevige kin. Lange brede neus, die doorloopt tot boven de ogen en zonder welving overgaat in een afgerond voorhoofd, De neus op zich vertoont een lichte concave lijn.

Oren

Vrij kleine feitelijk korte oren met afgeronde toppen, die breed aan de basis zijn en wijd geplaatst, de lijnen van de kop voortzettend. Ze wijzen iets naar voren. Pluimpjes op de oren zijn ongewenst.

Ogen

Grote ovale bijna ronde ogen enigszins schuin geplaatst wijd uit elkaar.

Nek

Lang en stevig gespierd, fors ten opzichte van de kop.

Lichaam

Lang en krachtig met een oplopende ruglijn. Het lichaam mag niet oosters of semi-oosters van bouw zijn.

Poten en voeten

 • Zeer stevige goed gespierde middellange poten met grote ronde voeten. De achterpoten zijn langer dan de voorpoten.
 • Stevige botstructuur.

Staart

Middellange staart, vrij dik, vol en goed gesloten, naar de punt toe smaller wordend en rond eindigend.

Vachtstructuur

 • De vacht is kort, dik, vol en goed gesloten. Hij voelt ongewoon zacht aan.
 • Langere vacht bij kittens toegestaan.

Diskwalificatie

Agressief of onhandelbaar gedrag.

Niet toegestaan

 • Verticale strepen.
 • Ronde oestervorm bij marbles (zoals bij de marble britse korthaar).
 • Verschil in kleur tussen points en lichaam bij sneeuwbengalen.

Puntenverdeling

kop20
oren5
ogen5
lichaam15
nek5
poten5
voeten5
staart5
vachtkleur10
vachtstructuur10
patroon15

Aftekening

Bij bengalen onderscheiden twee basis patronen: het spotted patroon en het gemarmerde patroon.
 • Het spotted patroon bestaat uit ronde of driehoekige vlekken, die willekeurig of horizontaal geplaatst zijn. De voorkeur wordt gegeven aan rozetten: rondom een duidelijk lichter, warmer centrum gegroepeerde vlekjes of speerpunten of dougnutvormige aftekeningen of samengeklonterde vlekken, het liefst in twee kleurschakeringen.
 • Pluspunten zijn: een keelband; een witte borst en witte buik met aftekening; spots op de poten en spotten of rozetten op de staart.
 • Het gemarmerde patroon bestaat uit brede strepen met afwijkende oestervorm, die hoekig is en daardoor de indruk van een horizontaal patroon geeft. De buik is gespot. Katten met drie of meer tinten (de grondkleur meegerekend) genieten de voorkeur.

Kleur

 • Bengaal black tabby (brown tabby).
De bengaal is genetisch een zwarte kat met een uitzonderlijk hoge graad van rufisme. De zwarte kleur vertoont alle nuances van zwart tot warm lichtbruin (cinnamon) Een diepwarme grondkleur verdient de voorkeur, variërend van geelbruin tot warm-abrikoos. Over de hele vacht kan een gouden gloed liggen (glitter, dit is een vorm van ticking). De oogkleur is niet belangrijk de intensiteit wel. Voetzolen en staartpunt: zwart.

Sneeuwbengalen

Sneeuwbengalen hebben een spotted of gemarmerd patroon. Bij alle kleuren en patronen is de aftekening scherp omlijnd met een zo groot mogelijk contrast. Ze worden onderverdeeld in:
 • Seal lynx point (met twee genen voor siamees).
 • Seal tabby (met twee genen voor burmees), oogkleur goud of groen, staart punt zwartbruin.
 • Mink tabby (met gen voor siamees en gen voor burmees), oogkleur aquamarijn (blauwgroen) staartpunt zwartbruin.
© 2007 - 2020 Ilojem, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Rasbeschrijving van de bengaalRasbeschrijving van de bengaalDit artikel bevat de verkorte versie van de algemene rasbeschrijving van de raskat de bengaal, overgenomen van mijn beng…
Een bengaalkitten zoeken en kiezenEen bengaalkitten zoeken en kiezenBen je op zoek naar een bengaalkitten, waar moet je dan op letten? In onderstaand artikel overgenomen uit mijn site beng…
De Bengaalse katDe Bengaalse katEen klein tijgertje lijkt het wel, zo'n bengaalse kat. Maar wat voor katten zijn het eigenlijk en wat valt er over het r…
Hondenshows: soorten en beoordelingenHondenshows: soorten en beoordelingenWat is een hondenshow precies? Hoe gaat het in zijn werk en wie gaan er naar toe? Waarom doet iemand mee aan hondenshows…

Muizen als huisdierDe huisvesting, voeding, verzorging en geschiedenis van de muis. Alles over de kooien, de voeding en nog veel meer. Dus…
Je kitten komt thuisJe kitten komt thuisHet is zo ver! Na weken wachten komt je (bengaal)kitten eindelijk bij je thuis. Hoe kun je je het beste voorbereiden op…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Rasstandaard TICA Bengaal"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Ilojem
Gepubliceerd: 29-01-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!