Halflanghaar katten

Halflanghaar katten Door de jaren heen zijn er talloze raskatten ontstaan. Raskatten worden speciaal gefokt om aan internationaal geldende standaarden te voldoen. Heel belangrijk daarbij is de vacht. We kennen zowel korthaarkatten, langhaarkatten als halflanghaarkatten. Bekende halflanghaar-raskatten zijn onder meer de Angora, Heilige Birmaan en de Maine Coon.

American Curl

De American Curl kat heeft naar achteren gevouwen oren, een kraakbeenafwijking. We kennen de varianten Zwart, Zwart met Wit en Zwart gestreept Tabby met Wit.

Angora

De Angora is waarschijnlijk de bekendste halflanghaarkat. De Angora is gefokt in Engeland en is een zogenaamd Siamees type. Deze hebben een sluike, glad vallende vacht. de bekende kleurslagen zijn: Wit met blauwe ogen, Wit met groene ogen, Lilac, Cinnamon en Chocolate.

Balinees

De Balinees is eigenlijk een Siamees, maar dan met langer haar. De Balinees werd voor het eerst in de VS gefokt en komt nu voor in de varianten Lilac Point, Blue Point, Chocolate Point, Seal Tortie Point, Seal Point, Seal Tortie Tabby Point, Chocolate Tortie Point, Red Tabby Point, Blue Tabby Point, Seal Tabby Point en Chocolate Tabby Point.

Cymric

De Cymric is de halflangharige variant van de Manx kat. Deze kat heeft dan ook geen staart. De variant Stumpy heeft een kort stompje als staart, en de Longie heeft een iets langere staart. We kennen de Wit met Gouden Ogen variant.

Gewone halflanghaar

De Gewone halflanghaarkat is afkomstig uit Turkije en bestaat al sinds het jaar 1500. We kennen de varianten Blauw, Zwart, Crème met Wit, Rood Gevlekt, Zwart Gemarmerd, Zilver met Wit en Schildpad met Wit.

Heilige Birmaan

De Heilige Birmaan werd voor het eerst geshowd in 1926, in Parijs. De kat zou een legende zijn, afkomstig uit Birma. De legende was als volgt: Sinh was een witte tempelkat met gouden ogen en zwarte voeten. Toen zijn baasje, de priester Mun-Ha stierf, werden zijn ogen blauw, zijn lichaam goudgeel, en zijn voeten wit. De Heilige Birmaan komt voor in de varianten Cream Point, Red Point, Liliac Point, Blue Point, Seal Point, Chocolate Point, Seal Tortie Point, Seal Tortie Tabby Point, Blue Tabby Point en Seal Tabby Point.

Javaan

De Javaan is identiek aan de Angora, ze komen voor in alle kleurtypen.

Maine Coon

De Maine Coon is het eerste halflanghaarras dat zich in Noord-Amerika op natuurlijke manier ontwikkeld heeft. De Maine Coon ontstond aan de oostkust van Amerika (Maine) Deze grote katten (een kater met een gewicht van 8kg is normaal) zijn stoere dieren met een dicht vacht. de vacht is op de poten en de rug wat langer. De Maine Coon komt voor in de varianten: Wit, Zwart, Blauw met Wit, Zwart Zilver Gemarmerd, Crème Silver Tabby, Zwart Gemarmerd, Zwart Gevlekt met Wit, Zwart Schildpad Gevlekt Tabby met Wit, Zwart Schildpad Zilver Gemarmerd met Wit, Blauw Schildpad Zilver Gemarmerd en Zwart Smoke met Wit.

Noorse Boskat

Deze kat komt uiteraard uit Noorwegen, hij lijkt erg op de Maine Coon. Noorse boskatten kunnen dan ook net als de Maine Coon erg goed tegen het buitenleven. Met hun dikke, lange vacht die waterafstotend is, zijn ze goed bestand tegen de kou. De Noorse Boskat is dan ook een echte buitenkat, ook al houden ze er ook van om binnen te zijn. Deze kat wordt in alle ‘natuurlijke’ kleuren gefokt. Bekende varianten zijn: Zwart met Wit, Blauw Gestreept met Wit, Blauw Schildpad Smoke met Wit, Zwart Smoke met Wit en Zwart Gestreept met Wit.

Perzisch Colorpoint

Deze soort wordt in de USA ook wel Himalayan genoemd, omdat dieren die voorkomen in het Himalaya-gebied, dezelfde tekening hebben. De Perzisch Colorpoint komt voor in de varianten Cream Point, Lilac Point, Chocolate Point, Blue Point, Seal Point, Lilac Tortie Point, Blue Tortie Point, Red Tabby Point, Lilac Tabby Point, Blue Tortie Tabby Point en Chocolate Tabby Point.

Ragdoll

De Ragdoll is een samenstelling van twee andere kattenrassen: Bi-Colour Perzen en katten met zogenaamde points. Inmiddels zijn er drie variëteiten ontstaan van de Ragdoll: Colourpoint, Mitted en Bi-Colour. Ragdolls ontstonden in de jaren 60 in Amerika. We kennen de varianten: Colourpoint Seal Point, Blue Mitted en Seal Bi-Colour.

Scottish Fold

De Scottish Fold is direct te herkennen: het is de enige halflanghaarkat met naar voren gevouwen oren. De gevouwen oren ontstaan door kraakbeenveranderingen in het oor. We kennen de variant Blauw-crème met Wit.

Siberische kat

Er wordt wel eens beweerd dat de Siberische kat de voorouder is van alle langhaarkatten. Waarschijnlijk bestaan deze katten al zo’n duizend jaar. De Siberische kat komt voor in de variant Zwart Gevlekt met Wit.

Somali

Ondanks dat je zou verwachten dat deze kat ontstaan is in Somalie, is dit niet het geval. Het is een doorgefokte variant van de Abessijn-kat. Sinds 1967 is er begonnen met het doelmatig fokken van deze variant. We kennen de volgende varianten: Sorrel Silver, Sorrel, Ruddy, Blauw, Cream Silver, Lilac, Blauw Zilver, Zwart Zilver, Chocolate Zilver en Blue Tortie.

Tiffanie

Deze katten werden voorheen wel Asian Longhair genoemd. Deze katten hebben een vrij ronde, wigvormige kop met een korte neus. De oren zijn afgerond en de ogen staan wat schuin. We kennen de volgende varianten: Red, Brown en Blue Tipped Silver.

Turkisch Angora

De Angora is de voorouder van alle Europese langhaarkatten. Echter de Angora werd steeds zeldzamer, waardoor er een fokprogramma opgesteld werd door de Turkse regering na 1960. Het programma werd uitgevoerd in de dierentuin in Ankara. Pas na 1970 gingen Europese fokkers zich bezighouden met de Angora. De Angora komt in de volgende varianten voor: Wit, Zwart, Blauw-crème, Crème Gemarmerd Tabby, Crème Gemarmerd Tabby met Wit, Blauw Gestreept Tabby en Zwart Schildpad Smoke

Turkse kat

De Turkse kat heeft een opvallende witte vacht die een beetje kalkachtig van kleur is. De gekleurde delen van het lichaam mogen volgens de rasstandaarden alleen voorkomen op de staart en kop van de kat. Op het lichaam mogen ook wat kleine gekleurde vlekken voorkomen, dit wordt ‘Van’ genoemd. De Turkse kat komt oorspronkelijk uit Turkije. De originele kleur van de Turkse kat is ‘auburn’ een roodachtige kleur. De Turkse kat komt in de volgende varianten voor: Wit met Crème en Wit met Kastanjebruin.
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Noorse BoskatDe Noorse BoskatDe Noorse Boskat bestaat al heel lang. Noorse Boskatten zijn grof gebouwd met veel vacht, maar tonen toch heel elegant e…
Rasbeschrijving kat: De Maine CoonRasbeschrijving kat: De Maine CoonEén van de meest bekende en mooiste kattenrassen is de Maine Coon. Zijn lange haren en zachte ogen geven dit ras een hoo…
De Turkse AngoraEen van mijn hobby's zijn mijn katten. Vier daarvan zijn Turkse Angora's. De eerste Turkse Angora in huis was de odd-eye…
Katten: De prachtige grote Maine CoonKatten: De prachtige grote Maine CoonDe Maine Coon is een grote kat en een van de oudste natuurrassen van Amerika. Dat de Maine Coon in het officiële staatsw…

Korthaar kattenKorthaar kattenWe kennen verschillende soorten korthaarkatten, die hieronder beknopt worden beschreven. Uiteraard worden de zeer bekend…
Kattenkruid of catnip: een ongevaarlijke drug voor uw katKattenkruid of catnip: een ongevaarlijke drug voor uw katWist u dat uw kat high kan worden? Kattenkruid of catnip is een ongevaarlijk stimulerend middel dat u in de dierenwinkel…
Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 13-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.