Kattenrassen: LaPerm, een Rex-soort uit Amerika

Kattenrassen: LaPerm, een Rex-soort uit Amerika De LaPerm is een slanke kat die tot de Rex-soorten behoort en pas in het jaar 2002 naar Nederland is gekomen. In 1982 ontstond er in Amerika op een boerderij door een spontane genetische mutatie een kat met krulletjesvacht. Deze kat is erg op mensen gericht en ook erg aanhankelijk. Hij wil het liefst de hele tijd op schoot liggen. De krullende vacht kan zowel in de kortharige als langharige variant voorkomen. Ze kunnen goed jagen en kunnen zelfs leren apporteren.

Geschiedenis

Op een boerderij in de staat Oregon in de Verenigde Staten in The Dalles ontstond er in 1982 uit een nestje katten een kitten die kaal was bij de geboorte. Later kreeg dit kitten dat de naam Curly kreeg een gekrulde zachte vacht. De kittens van Curly waren ook gekruld en zo ontstond er een kolonie gekrulde katten. Eerst werd het ras Dalles LaPerm genoemd en later LaPerm. Deze kat behoort tot de Rex-katten en kwam in het jaar 2002 naar Nederland. In de beginjaren hebben Nederlandse fokkers diverse kruisingen tussen verschillende katten gedaan, zowel met huiskatten als met raskatten om inteelt te beperken. Tegenwoordig wordt dit niet zo vaak meer gedaan en het is ook niet meer nodig.

Genetische aanleg

Dit ras is ontstaan uit een spontane genetische mutatie, en dus van oorsprong niet verwant aan de andere Rex-soorten. Het unieke gen waarop de mutatie plaatsvond, wordt Lp genoemd. Dit gen is dominant, waardoor er bij de voortplanting maar één gen nodig is om een kitten met krulletjes te krijgen, in tegenstelling tot de andere bekendere Rex-soorten, zoals de Devon Rex en de Cornish Rex. Bij een LaPerm kun je niet zien of de kat één of twee genen heeft voor de krullen.

Bron: Bebopscrx, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Bebopscrx, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Het uiterlijk

De LaPerm is gemiddeld van grootte, waarbij de poes een gewicht heeft van tussen de 2,5 en 4 kilo en een kater tussen de 3 en 5 kilo. De kitten is bij de geboorte kleiner dan gemiddeld en ze doen er langer over voordat ze het volwassen formaat hebben bereikt. De kat is vrij slank, is niet zo groot en de vacht kan zowel in lange als korte variant voorkomen. Hij staat hoog op zijn achterpoten en ziet er gematigd oosters uit. Alle kleurvarianten zijn toegestaan. De niet-gekrulde kittens van een LaPerm zijn meestal wat ronder en zwaarder gebouwd dan hun gekrulde broertjes en zusjes. Dit worden ook wel de LaPerm-varianten genoemd. Langharige katten hebben pluimen achter de oren en een dikke volle staart. De kortharige varianten hebben een staart met ruwe, uitstaande haren.

Zijn kop is wigvormig, met een afgeplat schedel en zijn breed geplaatste oren behoren in het verlengde van zijn kaaklijn te liggen. De snorhaarkussentjes zijn vol met gekrulde snorharen en hij heeft grote en expressieve ogen die amandelvormig zijn. Er is geen verband tussen de kleur van zijn ogen en vacht. Zijn snuit is gemiddeld met een stevige kin.

Het karakter

Een belangrijke karaktereigenschap is dat de LaPerm extreem op mensen is gericht. Hij wil het liefst zo veel mogelijk in de buurt zijn van zijn eigenaar. Hij vindt het heerlijk om op schoot te liggen of anders zo dicht mogelijk bij je in de buurt te zijn. Als je voor een onafhankelijke kat wilt gaan, moet je zeker niet voor dit ras kiezen. Hij is een goede jager en je kunt hem goed leren om te apporteren. Dit kun je bijvoorbeeld doen met propjes papier. Veel LaPerm-katten houden van knuffelen en vinden het prettig als je tegen ze praat. Ze laten zichzelf soms ook graag horen en beschikken meestal over een zachte stem.

Bron: Bebopscrx, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Bebopscrx, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

De vacht

Een kitten wordt soms helemaal kaal geboren, maar de meeste hebben bij de geboorte al wat kort gegolfd haar. Het hebben van krullen is een van de belangrijkste raskenmerken van de LaPerm. De vacht kan variëren van korte gegolfde krullen tot geringde krullen in zowel korte als lange variant. Alle kleuren en varianten zijn in principe toegestaan volgens de rasstandaard. De vacht is erg zacht van textuur. De katten van de langharige variant kunnen een volle kraag krijgen als ze volwassen zijn. De vacht vraagt weinig verzorging en zal niet snel klitten. De krullen houden het haar vast, zodat er ook weinig losse haren in huis te vinden zijn.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardenrassen: curly horsesPaardenrassen: curly horsesEr zijn zeer veel verschillende paardenrassen. Een van deze paardenrassen is de curly horse. De paarden van dit ras hebb…
Raskatten: LaPermRaskatten: LaPermLaPerm is een raskat die niet tot de meest bekende rassen hoort. Deze uit de Verenigde Staten afkomstige kat die er in v…
Curly Horse: een hypoallergeen paardenrasCurly Horses zijn, zoals de naam al zegt, paarden met een gekrulde vacht. Ze worden ook wel American Bashkir Curly Horse…
Natuurlijke haarverzorging voor krullen: Curly Girl methodeMensen met krullend haar hebben vaak last van pluis en hun haar is moeilijk in bedwang te houden. Ook is hun haar droger…

Het kattenluikjeHet kattenluikjeJe kunt er heel banaal over doen, maar voor de kat die gewend is zelf naar binnen en buiten te lopen is het een kattenlu…
Kattenrassen: Manx (een staartloze kat)Kattenrassen: Manx (een staartloze kat)Het oude kattenras de Manx is afkomstig van het Britse eiland Man. Al eeuwenlang wordt deze kat als huisdier en als muiz…
Bronnen en referenties
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 14-08-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.