Kattenrassen: Cornish rex, een kat met krullen

Kattenrassen: Cornish rex, een kat met krullen De eerste Cornish rex werd in 1950 geboren in Engeland uit een spontane genetische mutatie. In Amerika besloot een fokker met dit ras te fokken en werden er meer Cornish rexen vanuit Engeland naar Amerika gehaald. Deze middelgrote kat met krullen is erg aanhankelijk en mensgericht. Hij past thuis in een gezin waar hij veel aandacht krijgt en hij kan over het algemeen goed met andere dieren en kinderen overweg. Ze zijn vrij gemakkelijk te verzorgen en hij kan ook prima als binnenkat worden gehouden.

Geschiedenis

De allereerste Cornish rex werd in het jaar 1950 geboren in Engeland in het graafschap Cornwall. Het ging om een nestje kittens uit een zwartschildpad met een witte boerderijpoes, waarvan één kitten een gekrulde vacht had. Dit katertje werd de stamvader van de huidige Cornish rex. Zijn gekrulde vacht is ontstaan uit een spontane genetische mutatie, die recessief overerft. Deze kater werd gebruikt om verder mee te fokken. Om het ras op te bouwen werd er gekruist met andere huiskatten, zoals Brits kortharen, siamezen, Oosters kortharen en burmezen.

Een Amerikaanse fokker besloot in 1957 het ras te kruisen met de American shorthair en siamezen. Door een selectie door te fokken met rasloze katten, maar ook met Brit en Amerikaanse kortharen, Havana Browns, siamezen, burmezen, Russisch blauwe katten en een selectie op wat slankere katten, is het type van de Cornish rex in Amerika uiteindelijk wat slanker van bouw geworden. Eind jaren zestig werd de Cornish rex zowel in Engeland als Amerika officieel erkend. Begin jaren zeventig kwamen de Amerikaanse gefokte lijnen weer in Europa terecht. Het Europese type heeft een vollere vacht.

Uiterlijk

De Cornish rex is een elegante kat van gemiddelde grootte en een fijne bottenstructuur. Toch is hij goed gespierd en heeft hij lange en rechte poten. Zijn rug is gebogen en zijn staart is lang en loopt uit tot in een punt. De staart is ook bedekt met krullend haar. Zijn schedel is eivormig en iets langer dan dat het breed is. Vanaf de zijkant gezien liggen de kin en de neus in dezelfde lijn. De oren zijn hoog op het hoofd geplaatst en kegelvormig, waarvan de ronde toppen vrijwel niet behaard zijn. Zijn heldere ogen staan iets schuin, zijn intensief van kleur en ovaal van vorm. Ook zijn snorharen zijn gekruld. Alle kleuren, patronen en combinaties zijn toegestaan. Zo worden er ook combinaties gezien zoals we die ook zien bij boerenkatten, zoals zwart, wit, rood, blauw en schildpad.

Karakter

Deze kat is erg mensgericht en is zeer aanhankelijk. Deze levendige, extraverte en intelligente kat kan erg aanwezig zijn. Zij passen goed in een gezin met kinderen, andere katten of honden. Hij wil graag op schoot liggen, geaaid worden en houdt ook van het liggen op warme plekken. Omdat deze vriendelijke kat veel aandacht nodig heeft, is hij niet geschikt om langdurig alleen gehouden te worden. Ze vinden het leuk om een speelmaatje te hebben en ze kunnen ook erg ondeugend zijn. Soms kan een zelfverzekerde Cornish rex wat dominant zijn. Deze karaktereigenschap maakt deze kat minder geschikt om in grote kattengroepen te houden. Ook kan hij soms jaloers reageren. Daarom hebben de meeste fokkers van dit ras geen grote groepen katten. De Cornish rex is geschikt om als binnenkat gehouden te worden.

Vachtverzorging

Dit ras heeft een vacht die alleen kroonharen en donsharen heeft, waardoor de vacht erg zacht aanvoelt. De verzorging van de Cornish rex is vrij eenvoudig. Deze kat beschikt niet over een dekvacht, waardoor hij een stuk minder verhaart dan katten met een gewone vacht. Hierdoor is het ras erg geschikt voor mensen die last hebben van allergieën of mensen die een hekel hebben aan haren in huis. Als je allergisch bent voor de huidschilfers van katten, dan heb je niets aan deze eigenschap tegen allergieën. Eens per week met een zachte borstelen behandelen is voldoende. Als de kat in zijn verharingsperiode zit, kun je over de vacht strijken met een vochtige zeem. Wees niet te fanatiek met borstelen, omdat de kans anders groot is dat je er te veel vacht uit haalt, waarbij het lang kan duren dat de dunne of kale plekken weer zijn aangegroeid. De vacht van de Cornish rex groeit erg langzaam.

Overige verzorging

Deze katten hebben een grote eetlust, waarbij dit ras een aanleg heeft om dik te worden. Een kitten ontwikkelt zich snel en de eigenaar moet goed opletten dat de kat niet te dik wordt. Vooral na castratie is de kans op het ontwikkelen van overgewicht het grootst. Kaalheid is iets wat bij dit ras nogal eens voor kan komen. Soms krijgt de kat een betere vacht na castratie omdat er dan minder hormoonschommelingen zijn.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Devon Rex: een bijzonder uiterlijkDe Devon Rex is een bijzonder kattenras. De katten hebben een apart uiterlijk dat niet door iedereen als 'mooi' wordt ge…
Kattenrassen: LaPerm, een Rex-soort uit AmerikaKattenrassen: LaPerm, een Rex-soort uit AmerikaDe LaPerm is een slanke kat die tot de Rex-soorten behoort en pas in het jaar 2002 naar Nederland is gekomen. In 1982 on…
Kattenrassen: Egyptische mauKattenrassen: Egyptische mauDe Egyptische mau komt oorspronkelijk uit het oude Egypte en daar werd hij 4000 jaar geleden vereerd als een god. Hij wa…

Kattenrassen: de Balinees (verwant aan Siamees)Kattenrassen: de Balinees (verwant aan Siamees)De balinees is een kat met het uiterlijk van een siamees, maar met een langere vacht. Het ras is afkomstig uit de Vereni…
Kattenrassen: Exotic shorthairKattenrassen: Exotic shorthairDe exotic shorthair is een kortharige variëteit van de pers die oorspronkelijk uit Amerika komt. In Nederland werd een f…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alexandraloves, Pixabay
  • www.catteryqueen.nl
  • www.wikipedia.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 11-10-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.