Raskatten: LaPerm

Raskatten: LaPerm LaPerm is een raskat die niet tot de meest bekende rassen hoort. Deze uit de Verenigde Staten afkomstige kat die er in verschillende kleur- en vachtvariëteiten is, staat bekend om het gegeven dat ze nogal extravert is en een uiterst nieuwsgierige aard heeft. Dat maakt de kat ook speels. Wat typeert dit ras nog meer?

LaPerm, de basis

Dit ras, eerst Dalles LaPerm en inmiddels LaPerm genoemd, vindt haar oorsprong in de staat Oregon in 1982, waar op een boerderij een nestje katten werd geboren waar één naaktkatje bij zat. Ze had in het geheel geen vacht, maar binnen twee maanden had ze - opmerkelijk genoeg - plots een gekrulde, zijdeachtige vacht.

Deze kat vormt de basis voor het nieuwe ras, want hoewel deze kat zo geboren werd door een spontane genmutatie, heeft het doorfokken (wat pas enkele jaren later bewust plaatsvond) ertoe geleid dat dit gen nu dominant wordt overgedragen. Het duurde tot 1996 voordat de TICA het ras officieel op de lijst met erkende raskatten zetten. De kat behoort tot de rexkatten en dit heeft te maken met de gegolfde vacht van deze kat.

Kenmerken

Bron: Bebopscrx, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Bebopscrx, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Uiterlijk
Alle kleuren van deze vacht zijn toegestaan. De soorten vachten die officieel erkend zijn, zijn de kortharige LaPerm en, de bekendste, de vacht met de krulletjes of golven. Deze laatste betreft een halflang tot lange vacht. De vacht voelt heel zacht aan en is vol maar luchtig. Een kitten kan overigens kaal geboren worden of tijdens het leven kan de kat kaal worden, maar dan groeit het haar weer gewoon aan. Doorgaans zal dit tijdens het leven niet meer dan één keer gebeuren.

De vacht kan bij de hals voller zijn, het lijkt dan een soort kraag. De haartjes op de oren en de snorharen mogen bij de gekrulde vacht ook gekruld of gegolfd zijn. De kat heeft een lange en vrij dunne staart, met bijbehorende vacht.

De bouw van de kat is redelijk slank maar wel krachtig. De kat heeft een stevig spierstelsel. De kop is driehoekig, maar wel met een soepele belijning. De kat heeft middelgrote oren, welke afgerond zijn. De neusstop van de kat is beperkt, de kin is stevig, de kat heeft uitgesproken snorhaarkussens en de stem is relatief zacht voor een kat. De ogen zijn nogal groot, staan een beetje uit elkaar. Qua vorm zijn ze amandelvormig. Deze kat zal gemiddeld tussen de 3,5 en 5,5 kilogram wegen.

Karakter

Deze extraverte kat is van nature nieuwsgierig en zal overal graag bij willen zijn. Zon kat zal de baas, zoals normaal een hondje doet, vaak volgen. De kat zal om je aandacht vragen en dat kan hij heel nadrukkelijk doen. De kat tikt bijvoorbeeld met het pootje tegen je been of gaat tegen je aan staan of op schoot klimmen en om je aandacht vragen als je zit. Dit kan de kat langer volhouden dan dat de baas het negeert. Deze kat kan ook lekker kroelen en zich op je schoot oprollen, maar is ook erg speels. Zorg voor voldoende speeltjes in huis. Tenslotte is deze kat ook een uitstekende jager.

Bron: Bebopscrx, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Bebopscrx, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Verzorging

De LaPerm behoeft geen nadrukkelijke verzorging. De vacht is zijdeachtig en éénmaal per week de kat goed kammen is meer dan voldoende. Tijdens de rui zal de kat iets meer klitten kunnen ontwikkelen. Het is raadzaam in deze periode iets vaker te kammen.

De ogen staan niet diep en de neusstop is niet extreem, dus de ogen geven geen aanleiding tot het handmatig moeten reinigen (oogvocht). De kat vanaf jonge leeftijd leren dat deze af en toe in bad gaat, is bij de gekrulde versie wel aan te raden. Zo kan je de kat in lauwwarm water wassen. Er is speciale kattenshampoo maar is niet noodzakelijk. Met een handdoek droog deppen en de krul of golf komt er vanzelf weer mooi in te zitten.

Waarom de LaPerm?

Er zijn zoveel raskatten waaruit je kunt kiezen. Het voordeel van een raskat is dat de karaktereigenschappen vaak goed beschreven zijn. Dit kan een voordeel opleveren als je op zoek bent naar een kat met een specifiek karakter. Daarnaast hebben raskatten ook specifieke uiterlijke kenmerken.

De LaPerm raskat is qua uiterlijk een aparte kat. Dit geldt met name voor de gekrulde of gegolfde versie, maar eigenlijk is het karakter van deze kat nog specifieker. Deze kat is echt een maatje en dat zie je lang niet bij alle katten. Deze kat is graag bij je, zal je altijd opzoeken, vraagt nadrukkelijk om aandacht en wil met je spelen. Dat wil dus ook zeggen dat deze kat mogelijk meer dan gemiddelde aandacht nodig heeft.

Bijkomend voordeel is dat het geen doorgefokte kat is in de zin dat er ook slechte eigenschappen naar boven komen die in de fokprogramma's niet altijd vermeden kunnen worden. Daarnaast heeft deze kat een halflange tot lange vacht die in zijn geheel niet bewerkelijk is (wat bij de meeste langharige rassen wel het geval is).

Tot slot

De LaPerm is een relatief jong ras, maar heeft wel een leuke kat opgeleverd die niet zomaar erbij te plaatsen is. Je moet tijd aan je kat willen geven, want daar vraagt de kat om. Verder heeft de kat een opmerkelijk uiterlijk met de mooie open kop en de gekrulde vacht.
© 2019 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kattenrassen: LaPerm, een Rex-soort uit AmerikaKattenrassen: LaPerm, een Rex-soort uit AmerikaDe LaPerm is een slanke kat die tot de Rex-soorten behoort en pas in het jaar 2002 naar Nederland is gekomen. In 1982 on…
Rasbeschrijving van de bengaalRasbeschrijving van de bengaalDit artikel bevat de verkorte versie van de algemene rasbeschrijving van de raskat de bengaal, overgenomen van mijn beng…
De Turks Angora katDe Turks Angora katDe kat komt, zoals de naam het al zegt, uit het Kaukasische berggebied. Eeuwen gelden werd de kat door scheepslui al mee…

Hondenrassen: Shar-peiHondenrassen: Shar-peiDe shar-pei staat bekend om de rimpels en huidplooien die de hond van kop tot staart heeft. Deze oorspronkelijk uit Chin…
Blaasontsteking bij de katBlaasontsteking bij de katZoals de mens blaasontsteking kan krijgen, geldt dit ook voor de kat. Er zijn verschillende oorzaken voor te benoemen. H…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Krister P, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/LaPerm
  • https://maxenluna.nl/laperm
  • https://www.dekattensite.nl/alles-over-de-kat/kattenrassen/la-perm/
  • Afbeelding bron 1: Bebopscrx, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Bebopscrx, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 03-01-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.