Paardenrassen: curly horses

Paardenrassen: curly horses Er zijn zeer veel verschillende paardenrassen. Een van deze paardenrassen is de curly horse. De paarden van dit ras hebben gekrulde manen, een gekrulde staart en in de meeste gevallen een gekrulde vacht. Dit paardenras is nog vrij onbekend maar komt steeds vaker voor omdat het ras geschikt is voor mensen met een paardenallergie.

Ontstaan

Curly horses zijn nog niet heel erg bekend op de wereld, toch is het een ras dat al zeer lang bestaat. Het is door wetenschappers bewezen dat er in de tijd dat de indianen nog de macht hadden in Noord-Amerika, er een strijd is geweest tussen de verschillende stammen om de gekrulde paarden. De curly horses leefden net als de wilde mustangs in een kudde met een hengst als leider. In 1898 werd de eerste curly horses fokkerij opgericht door een man genaamd Peter Damele. Het is vrij zeker dat alle tegenwoordige curly horses van deze fokkerij afstammen.

Curly horses komen nog altijd maar heel erg weinig voor, er zijn ongeveer 4000 paarden geregistreerd in het stamboek in 2015. Volgens sommige mensen zijn ze het resultaat van mensen die hier specifiek op proberen hebben te fokken; dit klopt echter niet. De waarheid is dat de paarden het resultaat zijn van de zeer koude winters in de Verenigde Staten. Om zich warm te kunnen houden hebben deze paarden in de loop der jaren een zeer speciale vacht ontwikkeld. In de winter kan er een dikke laag sneeuw op de paarden liggen zonder dat ze hier last van hebben. Bij curly paarden zijn de haarfollikels niet rond maar ovaal, dit zorgt voor de draaiing van de haren. Tussen de gekrulde haren en de huid kan warmte beter vastgehouden worden. Wanneer de haren van een curly horse onder de microscoop worden gehouden lijken deze meer op het wol van een schaap dan op normale paardenharen.

Uiterlijk

De krullen verschillen heel erg per paard. Het ene paard heeft een meer gegolfde vacht en het andere paard heeft enkel kleine krulletjes. Alle paarden hebben wel een gekrulde staart en gekrulde manen. Ook de haren in hun oren zijn krullerig. De meeste curly paarden hebben zeer lange, goed zichtbare wimpers. In de zomer heeft de vacht minder krullen dan in de winter. De zomervacht is vaak zo kort dat er alleen een lichte slag zichtbaar is.

Er is een uitzondering bij de curly's, dit zijn de straight curly's. Deze paarden hebben in de zomer en in de winter gewoon een gladde vacht. De straight curly's hebben net zoals alle andere curly's wel een gegolfde staart en manen. Curly horses zijn er in alle mogelijke kleuren en maten. Hun schofthoogte varieert van 1.30 tot 1.70 m. Er zijn van bijna alle rassen wel curly's bekend, er zijn koudbloeden, quarter horses, mustangs maar er zijn ook zeer elegante rijpaarden bekend die krulletjes hebben.

Het nadeel aan de curly horses is dat men op een gegeven moment puur voor de krullen is gaan fokken, er werd weinig meer op andere eigenschappen gelet. Er werden paarden geboren met een verkeerde bouw en een agressief karakter. Gelukkig is men sinds de 21e eeuw ook steeds meer aan het fokken op een allround inzetbaar, braaf paard.

Allergie

Curly horses zijn vooral heel erg populair bij mensen die allergisch zijn voor gewone paarden. Symptomen van een paardenallergie zijn: niesaanvallen, brandende ogen en een gevoelige, rode huid. Wetenschappers hebben ontdekt dat mensen die normaal allergisch reageren op paarden dit bij curly horses niet doen. Eerst dacht men dat dit kwam door de golvende haren, dit is niet het geval. De oorzaak dat er geen reactie optreedt is veel ingewikkelder. De meeste mensen zijn allergisch voor de eiwitverbindingen in de huidschilfers van paarden. Deze allergenen komen in veel mindere mate voor bij curly's, ook hebben deze paarden veel minder huidschilfers. Ook straight curly's veroorzaken geen allergische reactie bij mensen. Sinds het ontdekt is dat curly paarden geschikt zijn voor mensen die normaal allergisch zijn, worden deze in steeds grotere aantallen gefokt.
© 2015 - 2024 Lienepien95, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Curly Horse: een hypoallergeen paardenrasCurly Horses zijn, zoals de naam al zegt, paarden met een gekrulde vacht. Ze worden ook wel American Bashkir Curly Horse…
Witte paarden zijn zeldzaamWitte paarden zijn zeldzaamPaarden zijn er in allerlei kleuren: zwart, bruin, vos, bont, schimmel en wit. Maar is het paard dat jij ziet ook wel ec…
Paardrijden op het strand: toegankelijkheidPaardrijden op het strand is voor veel paardenliefhebbers het ultiem uitje, de wind in de haren en lekker door het water…
Paardenras: TrakehnerDe Trakehner komt van oorsprong uit Polen. Dankzij Koning Frederick Wilhelm I werd er met dit ras gefokt. Vroeger werd d…

Duitse paardenrassen: OldenburgerEr zijn veel verschillende paardenrassen die gebruikt worden in de sport. Een van de rassen die veel toppaarden voortbre…
Je paard met pensioenJe paard met pensioenNet als mensen worden paarden op een gegeven moment minder fit. Je kunt duidelijk merken dat ze oud worden. Ze zijn mind…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: J.J. Verhoef, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/American_bashkir_curly
  • http://www.curly-horses.nl/curlypaarden.html
  • http://www.curlyhorses.nl/wat-is-een-curly-horse.html
  • http://www.curlyhorsesnederland.nl/allergie.html
  • http://abcregistry.blogspot.nl/2014/10/you-have-what-straight-curly-horse.html
Lienepien95 (132 artikelen)
Gepubliceerd: 02-06-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.