Kattenrassen: Japanse stompstaartkat

Kattenrassen: Japanse stompstaartkat De Japanse Stompstaartkat is afkomstig van de eilandengroep Kurilen dat vroeger tot Japan behoorde. Dit ras wordt ook wel Kurilen Stompstaartkat genoemd. Deze gespierde kat met een gedrongen bouw is vrij zeldzaam in Nederland. Wat het meest opvallende kenmerk is, is zijn korte staart met een knik. Het is een vriendelijke en aanhankelijke kat die zich gemakkelijk kan aanpassen en zijn vachtverzorging is vrij eenvoudig.

Geschiedenis

Oorspronkelijk komt dit ras van de Kurileneilanden, een eilandengroep dat tot het jaar 1875 tot Japan behoorde, maar daarna in bezit is gekomen van Rusland. Deze halflangharige kat wordt ook wel Kurilen Stompstaartkat genoemd is hij is vermoedelijk ontstaan uit verschillende Japanse Bobtails. Waarschijnlijk hebben de Japanners hun Japanse Bobtails meegenomen naar de Kurileneilanden, waar de katten zich deels hebben verwilderd, maar ook deels als huisdier staande heeft gehouden. In Rusland is er voor gezorgd dat er voor dit ras een stamboomregistratie is opgezet. Buiten Rusland en Japan is deze kat erg zeldzaam. Door de moeilijke bereikbaarheid en strenge militaire bewaking, is dit ras na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie ontdekt door wetenschappers. Halverwege de vorige eeuw werd deze kat meegenomen van het eiland. In 1990 werd er voor het eerst een tentoonstelling gehouden met dit ras.

Het uiterlijk

Het meest opvallende kenmerk van de Japanse Stompstaartkat is de korte staart waarin een knik zit. De staart is ongeveer 8 tot 10 centimeter lang en heeft een mooie pluim. Het lichaam is gespierd en hij maakt een forse en gedrongen indruk. Mannetjes wegen gemiddeld tussen de 5 en 7 kilo en vrouwtjes tussen de 3,5 en 5 kilo. De stevige achterpoten zijn langer dan de voorpoten, waardoor de ruglijn naar achteren loopt. Zijn kop is relatief groot, wigvormig met ronde wangen. Zijn middelgrote oren staan hoog op het hoofd en de oorschelpen zijn duidelijk behaard. De grote ogen staan een beetje schuin en zijn amandelvormig.

Karakter

Deze lieve kat heeft een erg vriendelijk karakter en is aanhankelijk. Hij kan zich goed aanpassen en houdt ervan om geknuffeld te worden. Meestal zal hij zich niet teveel opdringen en hij kan over het algemeen goed samen gehouden worden met andere katten of huisdieren. Er is een verschil in aard tussen de Japanse Stompstaartkatten die rechtstreeks van het eiland komen en de katten die zijn gefokt in een huiselijke omgeving. De katten afkomstig van het eiland zelf zijn wilder van karakter, maar beide soorten zijn vriendelijk en hebben een gelijkmatig humeur. Hij houdt van jagen en zal op alles jagen wat kruipt en vliegt. Een typisch raskenmerk van de Japanse Stompstaartkat is dat hij zich soms sluipend, voetje voor voetje zich voortbeweegt.

Vacht

De vacht van de Japanse Stompstaartkat is halflang en voelt zijdezacht aan. Hij heeft weinig ondervacht en rond de kraag, buik en flanken is de vacht wat voller. De staart heeft een mooie pluim en tussen de tenen bevinden zich haarborsteltjes. Zijn vacht kan voorkomen in allerlei natuurlijke kleuren, zoals zwart, rood, met en zonder witte aftekeningen en Tabby tekeningen.

Verzorging

Het is vrij eenvoudig om deze kat te verzorgen. Eén tot enkele malen per week borstelen met een grove kam of varkensharen borstel is voldoende, zodat dode en losse haren verwijderd kunnen worden. De vacht heeft betrekkelijk weinig haaruitval. Als zijn nagels te lang worden, kun je met een speciaal verkrijgbare schaar of met een gewone nagelknipper de puntjes eraf knippen. Controleer regelmatig zijn oren en zijn algehele gezondheid en zorg dat hij zijn jaarlijkse inentingen krijgt.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Raskatten: Japanse stompstaartkatRaskatten: Japanse stompstaartkatDe Japanse stompstaartkat is een oud ras. In verschillende Aziatische landen tref je de kat aan, maar in Europa is het n…
Hoe los je Japanse puzzels op?Voor Japanse puzzels heb je geen abacadabra nodig of hoe je geen hoogbegaafd wiskundig talent te zijn. De puzzels zijn e…
Japanse lariks, Larix kaempferiJapanse lariks, Larix kaempferiDe Japanse lariks, Larix kaempferi, of Japanse lork (soms geschreven als Japanse larix) is een naaldboom met éénjarige n…

Kattenrassen: German Rex, een kat met gegolfde vachtKattenrassen: German Rex, een kat met gegolfde vachtDe German Rex is een kat van gemiddelde grootte die afkomstig is uit het voormalig Oost-Duitsland. Hij is ontstaan rond…
Het kattenluikjeHet kattenluikjeJe kunt er heel banaal over doen, maar voor de kat die gewend is zelf naar binnen en buiten te lopen is het een kattenlu…
Bronnen en referenties
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 11-10-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.