Raskatten: Japanse stompstaartkat

Raskatten: Japanse stompstaartkat De Japanse stompstaartkat is een oud ras. In verschillende Aziatische landen tref je de kat aan, maar in Europa is het niet echt een bekend ras. Het meest karakteristieke aan deze kat is toch wel de opgerolde, korte staart. Het is een zachtmoedige, elegante kat met een krachtig lichaam. Met wat voor ras hebben we te maken en wat kenmerkt deze kat nog meer?

De raskat, Japanse stompstaartkat

De Japanse stompstaartkat wordt ook wel de Japanse bobtail genoemd en wordt op tekeningen al rond de 10e eeuw gesignaleerd. Het is een kat die in oorsprong een gewone huiskat was en waar een ‘afwijking’ in de staart de basis is geworden voor dit ras. Het is een uitstekende muizenvanger, daar werd de kat in het verleden ook voornamelijk voor ingezet.

Niet het huidige Japan maar de Koerileneilanden zijn de oorsprong van deze kat. De Koerileneilanden hoorden tot 1875 bij Japan, vandaar dat het wel een Japanse kat wordt genoemd. De kat komt behalve in Japan ook voor in Rusland en Indonesië. De kat dankt haar naam aan de opgerolde staart en sinds 1990 wordt de kat ook tentoongesteld bij kattenshows.

Er is ook een Amerikaanse stompstaartkat, maar deze heeft nogal wat genetische afwijkingen. Dit geldt zeker niet voor de Japanse stompstaartkat.

Innerlijk en uiterlijk

Karakter

Het is een lieve, zachtmoedige kat die behoorlijk aanhankelijk kan zijn en toch dringt de kat zich niet aan je op. Als je een knuffelige maar ook speelse kat zoekt, dan is deze kat een goed voorbeeld. Het zachte karakter geeft ook een gelijkmatig humeur weer. Dat maakt de kat uitermate geschikt om samen met andere katten te leven, maar ook met kinderen gaat het prima. Overigens is het ook een van de weinige katten die van water houden.

Bron: Heikki Siltala, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Bron: Heikki Siltala, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Uiterlijke kenmerken
De vacht van deze kat is er in kort haar en lang haar, maar heeft altijd een gladde en zijdezachte uitstraling. Verder zijn allerlei kleuren mogelijk (naast gemengd met name zwart, rood, wit of blauw), alleen de zwartschildpadvacht wordt als gelukbrenger gezien. Deze kat heeft de bijnaam ‘Mi-Ke’ (Maneki Neko). Verder is de opgerolde staart, meestal tien tot maximaal twaalf centimeter lang, een duidelijk kenmerk. In volledig opgerolde staat is deze niet meer dan zo’n vijf centimeter en lijkt meer een ‘stomp’. Er zit wel een soort pluimpje op. Enkele keren per week haal je de borstel over de vacht, meer verzorging heeft de vacht niet nodig.

De kater kan tot zo’n zeven kilogram wegen en de poes tot zo’n vijf kilogram. Het is een gespierde en krachtig uitziende kat, met name de achterpoten zien er krachtig uit en zijn ook wat groter dan de voorpoten. Ondanks de krachtige poten loopt de kat toch heel elegant.

De Japanse stompstaartkat heeft een relatief grote, wigvormige kop met afgeronde wangen en middelgrote oren. De oren staan hoog op de kop. De ogen zijn verhoudingsgewijs groot en ietwat amandelvormig.

Een Japanse stompstaartkat kopen

Een raskat aanschaffen

Als je een kat aan wilt schaffen, is het ook zinvol om eens naar het dierenasiel in de buurt te gaan. Behalve de huiskatten, zitten er ook steeds meer raskatten. De Japanse stompstaartkat zal je er echter niet veel aantreffen. Het is niet echt een veel voorkomende kat in Nederland, dus komen er verhoudingsgewijs ook minder in het asiel terecht.

Een willekeurig kitten kan je ook in het asiel vinden, maar voor een kleine Japanse stompstaartkat moet je echt bij de fokker zijn. Een die bij een raskattenvereniging* is aangesloten en met stambomen en een contract werkt. Het dekt natuurlijk niet ieder risico af, maar geeft je enige houvast.

Bron: Jonny-mt, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Jonny-mt, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Daarnaast is het belangrijk ook te kijken hoe de katten gehouden worden. Loopt de moederpoes rond en groeien ze letterlijk en figuurlijk in een warm nest op? Een enthousiaste fokker zal je ook van alles over het ras vertellen. Als de katjes al iets ouder zijn, kan hij of zij ook iets over het karakter vertellen van het betreffende katje. In een nest springen er altijd enkele uit door dominantie, gekke dingen of knuffeligheid. Ga niet over één nacht ijs, er zitten al genoeg katten in het asiel.

* Er zijn verschillende raskattenverenigingen. Ze hebben allemaal een lijst met aangesloten fokkers. Veel fokkers hebben op hun website staan of ze een nestje verwachten of al hebben. Bovendien krijg je op de website ook vaak een beeld van hoe de fokker in elkaar zit en werkt.


Tot slot

De Japanse stompstaartkat is een mooie, speelse, gespierde kat met een lief karakter. Ze gaat goed om met andere katten en het gezin en houdt van knuffelen. Sommige mensen vinden het korte staartje een beetje vreemd, maar het heeft ook wel iets koddigs. De Japanse stompstaartkat is gewoon een leuke kat!
© 2018 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kattenrassen: Japanse stompstaartkatKattenrassen: Japanse stompstaartkatDe Japanse Stompstaartkat is afkomstig van de eilandengroep Kurilen dat vroeger tot Japan behoorde. Dit ras wordt ook we…
Raskatten: Munchkin, een lief dwergjeRaskatten: Munchkin, een lief dwergjeDe munchkinkat is een raskat die niet snel van je netvlies zal verdwijnen. De kat ziet er niet uit als een gewone kat wa…

Suikeresdoorn (Acer saccharum): kleurrijke boom uit CanadaSuikeresdoorn (Acer saccharum): kleurrijke boom uit CanadaIn de 19de eeuw werd de suikeresdoorn veel aangeplant in parken en straten. Het is een boom die snel groeit en in de her…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: [2], Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.kattenrassen.com/japansestompstaartkat.html
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Japanse_stompstaartkat
  • https://www.thesushitimes.com/japanse-bobtail-stompstaart-kat/
  • Afbeelding bron 1: Heikki Siltala, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Jonny-mt, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 02-08-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.