Nagels hond verzorgen en wat te doen bij nagelproblemen?

Nagels hond verzorgen en wat te doen bij nagelproblemen? Een hond loopt niet zoals een mens op schoenen en zijn nagels tikken de hele dag tegen de grond. Normaal gesproken zorgt de hond zelf voor een nagelverzorging door nagels af te slijten tijdens het lopen op een ruw oppervlak. Mocht dit niet voldoende gebeuren, dan moeten de nagels worden geknipt. Een hond kan ook zijn nagels beschadigen. Zo kan een hond gemakkelijk met zijn nagels blijven haken in het tapijt, waardoor er een nagel kan afscheuren of losgetrokken kan worden. Hoe kun je de nagels van je hond het beste verzorgen?

Slijtage van de nagels

De nagels van de hond tikken de hele dag tegen de grond aan. Als het oppervlak ruw is, zullen de nagels op een natuurlijke wijze slijten. Bij elke stap die ze zetten worden de nagels hierdoor verzorgd. Het is daarom ook beter om regelmatig met je hond over een ruwe bodem te wandelen zoals een stoep. Als je met je hond alleen maar op een zachte ondergrond wandelt, bijvoorbeeld alleen maar in het bos, kunnen de nagels te lang worden. Sommige honden hebben nagels die zo langzaam groeien dat het nooit een probleem vormt. Andere honden hebben nu eenmaal regelmatig een pedicurebehandeling nodig.

Nagelproblemen

Als een mens een nagel scheurt, doet het misschien wel pijn, maar we hoeven er niet op te lopen. Bij een hond raken de nagels bij elke stap de grond. Als er een nagel beschadigd raakt, kan dit tot een hevige pijn leiden bij de hond. Een hond kan bijvoorbeeld met zijn nagel blijven haken in het tapijt en deze lostrekken. Vooral als de nagel is lostrokken van de huid is het erg pijnlijk. De hond kan hierdoor mank gaan lopen. Als de nagels van de hond te lang worden, verandert de stand van de voet en daardoor kan de hond allerlei klachten krijgen.

Benodigdheden

Je moet goed in de gaten houden of de nagels van je hond niet te lang worden. Controleer ze dan ook regelmatig. Er zijn speciale nagelschaartjes in allerlei soorten en maten voor honden beschikbaar in de dierenspeciaalzaak. Het kan handig zijn om er een poeder bij te kopen om eventueel bloeden te stelpen. Als je liever niet knipt, kun je ook een vijl gebruiken. Daarnaast zijn een paar hondenkoekjes geen overbodige luxe om de hond na afloop met wat lekkers te belonen.

Hoe weet je of de nagels te lang zijn?

Soms is het lastig in te schatten om te bepalen of de nagels te lang zijn. Hiervoor kun je een simpele test doen. Laat je hond gewoon op vier poten staan om te zien of de nagels de grond raken. Als je er een velletje papier onder kunt schuiven, is het kort genoeg. Als de nagels te lang zijn, kan er een afwijkende stand van de voeten ontstaan. Dit kan pijnlijke gevolgen hebben. Je ziet het als de nagels te lang zijn, doordat ze de grond raken als de hond staat.

Knippen en vijlen

Het is belangrijk dat je de juiste nagelknipper kiest, omdat de nagels kunnen splijten als je de verkeerde gebruikt. Ook als je al een nageltang hebt, moet je af en toe eens controleren of deze nog scherp genoeg is. Als de bladen bot zijn, moet je veel druk op de nagels uitoefenen, wat pijnlijk kan zijn voor je hond. Begin met knippen halverwege het einde van de nagel en het leven, de plek waar de zenuwen beginnen. Bij honden met lichte nagels kun je het leven goed zien. Houd ongeveer 2 millimeter afstand van het leven bij het afknippen. Bij honden met donkere nagels is het soms lastig om te zien waar het leven begint. Als je niet zeker bent van je zaak, haal dan steeds een heel klein beetje van de nagel af. Vijl ten slotte ruwe randjes glad met een papieren vijl.

Te kort afgeknipte nagel

Als je de nagels te kort knipt, beschadig je de zenuwuiteinden en zal je hond je luid en duidelijk laten weten dat je fout zit. Ook zal het ontzettend bloeden. Als je het toch te kort knipt, kun je het bloeden stelpen met een beetje bloedstelpend poeder. Ook kun je de nagel in een stuk heel zachte zeep drukken. De zeep hoeft niet afgespoeld te worden, die slijt er vanzelf weer af.

Repareer de beschadigde nagel

Als de hond zijn nagel beschadigt, is er wel iets aan te doen. Veel honden maken het wel eens mee dat hun nagel ergens achter blijft haken. De nagel kan door beschadiging ook gespleten raken. Probeer de nagel vervolgens zo kort mogelijk af te knippen zonder het leven te raken. Een losgetrokken nagel is niet alleen pijnlijk, maar er is ook een kans om een infectie op te lopen. Als de hond het niet toelaat dat je zelf zijn nagel weghaalt, dan zal de dierenarts dit (onder verdoving) moeten doen. De nagel zal vervolgens vanzelf weer aangroeien. De voet van je hond zal een tijdje wat gevoelig zijn, dus wacht even met spelletjes doen totdat je hond weer met zijn volledige gewicht op zijn voet durft te rusten.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hond EHBO: Pedicure; ingegroeide en bloedende teennagelsAls u uw hond als pup al aan behandelingen zoals het verzorgen van zijn vacht, schoonmaken van zijn oren en het knippen…
Nagelverzorging bij hondenNagelverzorging bij hondenNagelknippen bij honden, vele mensen vinden het eng terwijl het zo belangrijk is voor de hond. Als u vanaf begin af aan…
De Siberische HuskyDe Siberische Husky De Husky is een hond met temperament. De Husky behoort tot de pool en keeshonden. Hij wordt gebruikt…
Verzorging van hondenVerzorging van hondenEen hond heeft natuurlijk ook verzorging nodig, de nagels, oren, ogen, vacht enz. Het is belangrijk voor de gezondheid v…

Hond op de zwarte lijst?Hond op de zwarte lijst?In 2013 komt er een zwarte lijst voor veel zoogdieren. Dit tot grote woede van dierenliefhebbers, die van hun geliefde h…
Positieflijsten, de Wageningse wetenschapOnze overheid wil per 1 januari 2014 de Positieflijst voor zoogdieren invoeren. Dat is een politieke keuze, een meerderh…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Boek: Hondenverzorging, ISBN 3-8290-6765-8
  • www.doggo.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 15-01-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.