InfoNu.nl > Dier en Natuur > Huisdieren > Hond op de zwarte lijst?

Hond op de zwarte lijst?

Hond op de zwarte lijst? In 2013 komt er een zwarte lijst voor veel zoogdieren. Dit tot grote woede van dierenliefhebbers, die van hun geliefde huisdier afstand moeten nemen. De hond, een huisdier dat zeer veel voorkomt, moet volgens de Universiteit van Wageningen ook op de zwarte lijst. Want we zorgen niet goed voor de hond, het krijgt te weinig ruimte en moet samenleven met andere honden, aldus de universiteit. Komt de hond ook daadwerkelijk op de zwarte lijst? Dit vragen veel hondenbezitters zich af.

De zwarte lijst van dieren

Nederland is het land van betutteling. Het bemoeit zich overal mee en legt overal regels voor op. Zo is de veel besproken coockiewet het strengst in Nederland. De bonusregels zijn het strengst in Nederland. In 2013 is er een nieuwe wet gekomen die het fokken van honden, katten en ander dieren sterk aan banden legt. Zo is de fokker voortaan verantwoordelijk voor erfelijke aandoeningen en moeten veel fokkers een verplichte cursus gaan volgen. Dit geldt ook voor de hobbyfokkers, bijvoorbeeld de mensen die een nestje konijntjes fokken. In 2013 en 2014 komt daar nog eens de zwarte lijst voor dieren bij: niet alleen zoogdieren maar ook vogels en reptielen worden massaal verboden en verbannen uit ons leven.

Hond niet geschikt als huisdier

De universiteit van Wageningen heeft alle zoogdieren onderzocht en bekeken of ze geschikt zijn als huisdier. De hond, een dier dat in het wild niet voorkomt, zou ongeschikt zijn als huisdier. Waarom? Omdat we de hond te weinig leefruimte geven. Bovendien is een hond een groepsdier en behoort het in een roedel met andere honden te leven. Als het aan de universiteit ligt komt de hond dus ook op de zwarte lijst te staan.

Neem liever een nerts

Een dier dat totaal niet op de zwarte lijst voorkomt en volgens de universiteit geschikt is als huisdier, is de nerts. De nerts is een roofdier uit de groep marterachtigen. Een nerts is voor de meeste mensen totaal ongeschikt als huisdier. Het heeft een eigen wil, laat niet met zich knuffelen, kan gemeen bijten, kruipt in ieder gaatje dat het vindt, vernielt het interieur en zijn alleen 's nachts actief, iets waar wij mensen geen rekening mee houden. Ondanks dit alles is de nerts toch veel geschikter als huisdier dan de hond, aldus Universiteit Wageningen. Maar wees er wel snel bij: vanaf 2024 is het fokken van nertsen verboden.

Onzin?

Over de uitslag van de universiteit is wel wat te zeggen. De hond is al eeuwenlang onze trouwe vriend, beschermer, waker, kameraad en niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Het is natuurlijk wel zo dat we tegenwoordig onze hond niet meer altijd bieden wat het nodig heeft. De tuinen zijn kleiner geworden en het uitlaten schiet er door ons druk bestaan vaak bij in. Om nog maar niet te spreken over de hondenjasjes, petjes, tasjes waarin ze gedragen worden, hondenfietskarren, hondenchocolade en nog meer onzin waardoor een hond geen hond meer kan zijn. Op deze punten zouden er best duidelijke regels mogen komen. Aan de andere kant kan de mens niet meer zonder hond. Mocht de hond verboden worden, dan gaan de mensen op zoek naar een ander huisdier. Hier worden andere dieren dan weer de dupe van: de nerts of welk ander diersoort dan ook. De volgende stap zou dan kunnen zijn het verbieden van deze dieren. Nog even, dan is geen enkel dier meer toegestaan.

De hond dus verboden?

Voor de hondenliefhebbers is er goed nieuws: de hond blijft voorlopig op de lijst met toegestane huisdieren staan. Wel valt te verwachten dat er in de toekomst strengere regels komen met betrekking tot het houden van honden. Zo is er al het fokverbod voor bepaalde rassen, de aanlijnplicht en muilkorfplicht, de verantwoordelijkheid die fokkers opgelegd krijgen en kwam het bericht naar buiten dat de moslimpartij een verbod op het houden van honden wil omdat dit dierenmishandeling is. Achteraf is dit bericht recht getrokken door de partij. Ook wil de partij voor de dieren een verbod op het handelen van dieren via internet.

Of de hond daadwerkelijk op de zwarte lijst gaat komen is nog afwachten. Wel moet iedere hond die geboren is op of na 1 april 2013 verplicht gechipt zijn en laten geregistreerd bij een databank. Het chippen en registeren is nodig om dierenmishandeling makkelijker op te sporen. Ook kunnen fokkers en handelaren makkelijker opgespoord worden. De controle van het verplicht chippen en registeren is lastig: honden die nooit bij een dierenarts, asiel of pension komen kunnen ook niet gecontroleerd worden op een chip. Wie toch betrapt wordt riskeert een boete. De boete voor het niet laten chippen en registreren loopt op tot 19.500 euro.
© 2013 - 2019 Bibiana, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Honden: aanlijnplicht, opruimplicht en belastingHonden: aanlijnplicht, opruimplicht en belastingIn veel regio's zijn er wetten voor het houden van honden gemaakt. Zo bent u in bepaalde gebieden verplicht de hond aang…
Aquatherapie voor dierenAquatherapie is niet alleen geschikt voor mensen, ook dieren, met name paarden en honden, kunnen veel baat hebben bij de…
Depressieve huisdieren aan de ProzacDepressieve huisdieren aan de ProzacHet blijkt dat huisdieren zoals honden en katten steeds vaker, net als mensen, Prozac voorgeschreven krijgen tegen depre…
Regelgeving: hond verplicht aanlijnen of niet?Iedereen kent het wel, je hond loopt los en je wordt er op aangesproken, hetzij door een voorbijganger die bang is voor…
Een hond uit het asielEen hond uit het asielIn de Nederlandse asielen zitten vaak heel veel honden die op zoek zijn naar een nieuw baasje. De types en rassen van de…
Bronnen en referenties
  • http://www.telegraaf.nl/binnenland/20889562/__Hond_niet_geschikt_als_huisdier__.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Europese_nerts
  • http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/strengere-regels-voor-hondenfokkers
  • http://www.telegraaf.nl/binnenland/20105560/___Verbied_honden___.html
  • http://www.ad.nl/ad/nl/1040/Den-Haag/article/detail/3145021/2012/01/30/Moslimpartij-Geen-sprake-van-hondenverbod.dhtml
  • http://www.databankhonden.nl/

Reageer op het artikel "Hond op de zwarte lijst?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Nieki Kleine Staarman, 29-08-2013 08:34 #1
Je moet naar de eigenaar kijken goeie en slechte, de goeie laten hun hond lang uit laat hun hond lekker uitrennen los of naast de fiets en als het goed is heb je ook nog meer honden, de slechten zie ik in mij omgeving lopen naar een grasveld 5a10 min dan gaan ze weer naar binnen en als je er wat van zeg zegen ze langer je hond uit laten is niet nodig onzin en die mensen moeten aangepakt worden of bij huiselijk geweld van dieren bij die mensen of mensen die een dier op straat gooien en verwaarlozen ja bij die mensen moet er een verbod komen om een huis dier te nemen ben je een keer echt slecht geweest voor je huisdier nooit meer een huisdier.
Voor mensen die een dier hebben in een hok ja van mij mag dat verboden worden met namen een dier alleen in een hok vind ik in en in triest dat mag van mij verboden worden. HOE DENK U HIER OVER GRAAG UW MENING!

Infoteur: Bibiana
Gepubliceerd: 28-08-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 6
Reacties: 1
Schrijf mee!