Verkoeling voor knaagdieren bij hete temperaturen

Knaagdieren kunnen heel moeilijk hun warmte kwijt en temperaturen boven de 25 graden kunnen al dodelijk zijn. Het is belangrijk om op warme zomerdagen extra goed voor ze te zorgen en op ze te letten. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen.

Ice Pod

In verschillende dierenwinkels en online winkels kun je de zogeheten Ice Pod kopen. Dit is een coolpad die je een aantal uren in de vriezer legt en als hij geheel bevroren is, dan haal je hem uit de vriezer, dan doe je er een hoesje om heen en leg je hem in de kooi van je knager(s). De Ice Pod geeft wel tot acht uur verkoeling en veel dieren maken daar dan ook dankbaar gebruik van. De Ice Pod kun je kopen vanaf € 7,50.

Alternatief

Een alternatief voor de Ice Pod is gewoon een plastic flesje water invriezen en als deze bevroren is eruit halen en met een handdoek omwikkelen. Gebruik wel altijd een hoesje of handdoek, anders is het veel te koud en kan je diertje in shock raken door de grote temperatuurwisseling.

Koude steen

Wat je ook kunt doen is een steen in de vriezer of koeling leggen en als deze koel genoeg is in de kooi leggen, dit blijft ook lang koelte afgeven. Sommige mensen gebruiken ook een stoeptegel hiervoor. Je moet dan natuurlijk wel een grote kooi hebben. Er zijn ook speciale stenen in omloop die altijd koel blijven, zonder in de koeling te gaan.

Zorg voor schaduw en een koele kamer

Als je dieren buiten zitten, zorg dan dat ze op een koele plek staan. Zeker niet in de volle zon. Dieren die binnen gehouden worden kun je het beste plaatsen in de koelste ruimte in je huis (niet de kelder, dat is heel zielig, zonder daglicht). Zorg dat ze niet in de zon staan. Houdt er rekening mee dat de zon draait gedurende de dag.

Ventilator

Een ventilator kun je gebruiken, alleen richt deze niet direct op de kooi, maar richt hem langs de kooi. Voor de ventilator kun je eventueel een bak met ijs plaatsen, zodat er koele lucht geblazen wordt. Als je de ventilator recht op de kooi richt, dan heb je grote kans dat je diertje verkouden wordt met alle mogelijke gevolgen van dien.

Pas op met tocht

Het huis door laten luchten is erg lekker op warme dagen. Let op dat het niet tocht. Knaagdieren zijn erg gevoelig voor tocht en kunnen dan ook snel ziek worden daarvan.

Verkoeling voor ratten, muizen en hamsters

De meeste ratjes zijn gek op water en op hete dagen kun je ze dan ook verblijden met een aantal leuke en lekkere dingen.

Erwten vissen

Veel ratjes zijn dol op erwten vissen. Je vult een hoektoiletje of ander bakje dat stevig staat met een laagje water en gooit daar diepvries erwten in. Vissen maar... Ook een bakje zonder erwten kan soms een lekkere afkoeling zijn.

IJs

Ratten mogen ook ijs. Je kan het beste kiezen voor waterijsjes, zonder kleurstof. Vrieslollies zijn erg geschikt en ook perenijsjes zijn favoriet. Ze kunnen hier aan likken en eigenlijk is elke rat hier gek op. Een ideale verkoeling. Je kan ook gewoon kiezen voor een ijsblokje. Dat vinden ze ook erg leuk. Als je het leuk vind kun je ook zelf gezonde ijsjes maken voor je ratjes.

Verkoeling voor cavia's en konijnen

Cavia's en konijnen hebben ook snel last van de hitte. Naast de Ice Pods kun je ze ook in een badje laten afkoelen. Doe een klein laagje water in een teiltje en zet de diertje daar even in. Gebruik geen ijskoud water, maar gewoon lauw water. De meeste dieren stellen dit op prijs. Pas wel op met tocht.
© 2013 - 2024 Linda1986, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tussendoortjes voor konijnen, hamsters en cavia'sTussendoortjes voor konijnen, hamsters en cavia'sDe volgende recepten zijn geschikt voor alle soorten knaagdieren zoals konijnen, hamsters en cavia’s. Je kan ze als maal…
Informatie over knaagdierenBijna iedereen heeft wel eens met knaagdieren te maken of te maken gehad. Zo heeft je broertje een hamster als huisdier,…
Slecht advies van dierenwinkelsSlecht advies van dierenwinkelsVeel mensen gaan wanneer zij een dier zoeken naar de dierenwinkel, daar kan je onder andere dieren zoals hamsters, ratte…
De huisvesting van kleine knaagdierenDe huisvesting van kleine knaagdierenKleine knaagdieren, zoals de cavia, de goudhamster, de muis en de woestijnrat, worden in veel gezinnen als huisdier geho…

Gezondheid hond: voetenGezondheid hond: voetenEen hond loopt met zijn voeten overal overheen. Zo wandelt hij over grind, in de winter over ijs en in de zomer over de…
Neusafscheiding bij de hondNeusafscheiding bij de hondNet zoals mensen hebben honden ook wel eens last van een loopneus. Ze kunnen ook verkouden worden, een probleem met een…
Linda1986 (240 artikelen)
Gepubliceerd: 03-08-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.