Hoe zien katten in het donker?

Hoe zien katten in het donker? Katten jagen vaak tijdens de nacht, in het donker. Ze moeten een ongelooflijk goed ontwikkeld gezichtsvermogen hebben. Vooral als je je bedenkt dat katten dagdieren zijn. Waarom lijkt het alsof de ogen van de kat in de nacht licht lijkt te geven? Waarom heeft een kat overdag als de zon schijnt smalle pupillen? Het gezichtsvermogen van de kat is een bijzonder fenomeen!

Ogen van de kat

De ogen van de kat zijn heel bijzonder. De ogen van de kat passen zich aan de omstandigheden van het licht aan.

In het donker

Achter het oog van de kat zit het netvlies, met daarachter een extra laag – tapetum lucidum – . Dankzij deze laag achter het netvlies zal elk binnenkomend licht naar buiten worden teruggekaatst. Hierdoor ziet de kat beter in situaties waar er maar matig licht beschikbaar is. Zoals tijdens de nacht, als de kat gaat jagen in het donker.

Beter zien

Bijzonder opmerkelijk is, dat niet alleen de katten hierdoor beter kunnen zien, maar ook dat ze kunnen zien in omstandigheden waarbij de lichtintensiteit 7 maal lager is dan de waarde die mensen nodig hebben om iets te kunnen zien. Katten kunnen in het donker veel beter zien dan mensen.

Ogen geven licht

Griezelfilms maken dankbaar gebruik van dit typische katachtige fenomeen: de ogen van de katten geven licht in het donker. Let wel: de ogen LIJKEN licht te geven in het donker. Het komt allemaal door de terugkaatsing van het licht door de extra laag achter het netvlies van de kat. De kat is niet het enige dier wiens ogen licht lijkt te geven in het donker. Meer dieren zijn in bezit van deze speciale extra laag achter het netvlies.

Dag

De kat heeft een voorsprong met zijn gezichtsvermogen tijdens de nacht. In het donker ziet hij beter. Maar, hoe zit het overdag, tijdens daglicht? Waarom heeft een kat zulke smalle pupillen overdag? De kat heeft zulke smalle pupillen wegens deze extra laag achter het netvlies: er komt nu te veel aan licht binnen door het oog van de kat. Om het te veel aan licht te kunnen sturen, sluiten de pupillen van de kat bijna compleet. Door de smalle pupillen kan de kat de lichtintensiteit overdag sturen.

Laag achter het netvlies

De speciale laag achter het netvlies van de kat heeft een moeilijke naam: tapetum lucidum. Het is een reflecterende, dunne laag dat zich direct achter het netvlies van de kat bevind. Deze laag is er verantwoordelijk voor dat het binnenkomende licht direct terugkaatst door het netvlies. Hierdoor heeft de kat een bijzonder goed gezichtsvermogen tijdens het jagen in het donker.
© 2012 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fascinerende kattenogenFascinerende kattenogenVeel mensen vinden de mooie kattenogen fascinerend. Enerzijds ook wel eens een beetje eng, maar vaak erg mooi en spannen…
Lichaamstaal bij kattenLichaamstaal bij kattenHet is altijd handig om te weten wat je kat denkt, en hoe hij zich voelt. Hier een aantal gedragskenmerken van katten.
Kattentaal, een uitgebreide communicatieKattentaal, een uitgebreide communicatieKatten kennen een breed scala aan communicatiemogelijkheden. Een inzicht in de gemoedstoestand van de kat, aan de hand v…
Schijnzwangerschap bij kattenSchijnzwangerschap bij kattenSchijnzwangerschap komt niet alleen bij mensen voor, maar ook bij dieren! Dit artikel gaat over schijnzwangerschap bij p…

De Golden retriever, veelzijdige mensenvriend!De Golden retriever, veelzijdige mensenvriend!De Golden retriever behoort tot de populairste hondenrassen van Nederland en België. Over de oorsprong van dit ras doen…
Hondenrassen: Engelse FoxhoundHondenrassen: Engelse FoxhoundDe Engelse Foxhound komt oorspronkelijk uit Engeland en behoort tot de groep van de grote lopende honden. Deze meutehond…
Bronnen en referenties
  • http://plazilla.com/alles-over-katten-de-feiten-van-katten-op-een-rijtje-interessante-katten-weetjes
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Tapetum_lucidum
  • http://www.dekattensite.nl/anatomie/ogen-en-zicht.html
  • http://www.huisdieren.nu/katten/biologie.html
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 20-11-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.