Goedkoopste hondenbrok

Goedkoopste hondenbrok Op zoek naar de goedkoopste hondenbrok? Een goede hondenbrok hoeft niet altijd de duurste te zijn. Welk hondenvoer je aan je hond geeft, hangt af van de samenstelling van de brokken en van het ras en de leeftijd van jouw hond. Maar ook de gezondheid van de hond speelt mee bij de keuze van goed hondenvoer.

De goedkoopste hondenbrok in de supermarkt

De schappen in de supermarkt, maar ook in de dierenspeciaalzaak liggen er vol mee: goedkope zakken hondenbrok. De meeste mensen kiezen voor deze hondenbrokken om aan hun hond te voeren. Zijn deze brokken eigenlijk wel goed voor de hond? Het is belangrijk om bij de aanschaf van een zak hondenbrokken te kijken naar de ingrediënten. Meestal kom je hier niet echt verder mee: er staat bijvoorbeeld: "dierlijke (bij)producten, 4%." Belangrijk is om te weten dat er dus in de hondenbrok slechts 4 procent dierlijk product zit. Wat dit dierlijk product is, kan van alles zijn. Ga ervan uit dat de beste stukken vlees naar de slager gaan voor menselijke consumptie, en al het overige dat men niet kan gebruiken koopt de voederfabrikant in. Meestal gaat het om vermalen botten en gesmolten karkassen. Goed, nu we weten dat er slecht vier procent dierlijke producten in de hondenbrok zitten, ga je je vast afvragen waar de rest mee gevuld is. Dit zijn veelal graanproducten. Dit kunnen bonen zijn, mais, haver etc. Meestal heeft dit een zeer lage voedingswaarde. De hond zal er over het algemeen niet aan moeten denken om dit soort brokken te eten. Daarom wordt er een lekker smakend vetlaagje over de brokken heen gegoten. Dit vet is veelal afkomstig van fastfoodrestaurants, oude frituurolie dus.

Duidelijk wordt hoe de fabrikant de hondenbrok zo goedkoop kan maken: door het gebruik van relatief goedkope grondstoffen. Tweede vraag is of een hond hier gezond mee oud kan worden. Over het algemeen doen de meeste honden het goed op dit soort brokken. Door de toegevoegde smaakstoffen zal de hond deze brokken probleemloos eten en er zullen weinig klachten optreden. Toch zal iedere hond vroeg of laat wel een of meerdere problemen krijgen. Vaak wordt er niet aan gedacht dat deze problemen voort kunnen komen uit verkeerde voeding. Denk aan huid en vachtproblemen, gewrichtsproblemen, oog en ooraandoeningen, hartklachten, blaasstenen etc. Krijgt de hond eenmaal deze klachten, dan is het vaak zaak om over te stappen op een betere voeding.

Duurdere hondenbrok

De duurdere hondenbrokken zijn meestal alleen verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak of zaken als de boerenbond of intratuin. Het verschil met deze duurdere hondenbrokken is dat de ingrediënten vaak wat beter zijn. Vaak ziet men dat de dierlijke producten meer aanwezig zijn, soms wel tot 20 procent. Ook hier gaat het veelal om vermalen en gesmolten karkassen en botten. Graanproducten zitten er ook in, maar in mindere mate.

Het voordeel van de duurdere hondenbrok is dat de hond het met betrekking tot zijn gezondheid wat langer uit kan houden. Vooral opgroeiende jonge pups hebben baat bij een kwalitatief goede hondenbrok. De oudere hond zal uiteindelijk ook behoefte hebben aan een hondenbrok die minder energie levert maar wel de benodigde voedingsstoffen. Grote rashonden stellen vaak ook hogere eisen aan de kwaliteit van het voer, voor deze rassen is de wat duurdere hondenbrok wel aan te raden.

Vers vlees

Het beste en meest natuurlijk voer voor de hond blijft natuurlijk het vers vlees. Vers vlees kan je bij de slager halen maar ook in de dierenspeciaalzaak. Vaak is het ook ingevroren te verkrijgen in verschillende merken. De meeste hondenfokkers verkopen ook kwalitatief vers vlees. Vers vlees bevat weinig tot geen granen of groenten en bestaat voor een groot gedeelte uit vocht. In tegenstelling tot brokken: deze zijn relatief droog. Een voeding rijk aan vocht is vooral belangrijk wanneer de hond last heeft van blaasstenen of nierstenen. Vers vlees kan als hoofdvoeding worden gegeven aan de hond maar kan ook gecombineerd worden met hondenbrokken. Let er dan op dat de brokken en het vers vlees niet gelijktijdig worden gegeven. Wissel dit af, bij voorkeur per dag: de ene dag alleen vers vlees, de andere dag alleen brokken. Dit voorkomt dat de hond problemen krijgt met de spijsvertering.

Bekende merken hondenbrok zijn bijvoorbeeld Proplan hondenvoer. Voor vers vlees is Barf een bekend merk. Ook Farmfood biedt goed vers vlees aan.

Lees verder

© 2012 - 2023 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een goede hondenbrok kiezenEen goede hondenbrok kiezenGoede hondenbrokken voor uw hond kiezen is niet gemakkelijk, omdat er tegenwoordig vele verschillende merken op de schap…
Het beste voer voor hondenHet beste voer voor hondenEen goede voeding is van groot belang voor de gezondheid en de vitaliteit van uw hond. Hoewel men bij hondenvoeding mees…
Welke voeding is goed voor een hond?Welke voeding is goed voor een hond?De voeding van een hond kan bestaan uit droogvoer, vers voer, diepvriesvoer of blikvoer. Goede voeding moet voldoende vo…

Opvoeding, gedrag en verzorging van de hondOpvoeding, gedrag en verzorging van de hondU hebt een hond aangeschaft of bent van plan er een aan te schaffen? Of u hebt al langer een hond als trouwe vriend? All…
Verse voeding voor hond of katVerse voeding voor hond of katVerse voeding voor jezelf is altijd het beste en dus ook voor je huisdier. Als extra te serveren, ter afwisseling met de…
Reactie

Yamamoto, 19-09-2012
Hoi. Allereerst wil ik zeggen dat een goedkope brok niet slechter hoeft te zijn dan een dure. Dat kan je allemaal vinden op internet, google maar eens. Royal canin is duurder maar is het wel zo goed? Ook zit er nog een verschil tussen brokken zijn ze geexpandeerd of is het een geperste brok. En wat zijn de andere bestandsdelen buiten vlees zitten er granen in of rijst. Rijst is niet zo erg maar graan heeft een hond echt niet nodig. De hond stamt af van de wolf en de hond is dus een vleeseter zijn darmstelsel is dat van een vleeseter. Eigenlijk zitten er in brokken allemaal dingen die een hond niet nodig heeft dat poept hij dus ook gewoon uit, en dat doen ze in grote hoeveelheden. U begrijpt hier uit dat ik een voorstander ben van vers vlees. Een hond die vers vlees eet poept minder omdat er geen onnodige rotzooi in zit, ze stinken minder, en hun vacht is mooier, ook verharen ze minder. Ze zijn gewoon veel gezonder dus minder dierenarts. Ook hoeft vers vlees helemaal niet duur te zijn vaak is het zelfs goedkoper als een zogenaamd goed merk brokken en geef eens vers vlees aan uw hond en kijk hoe blij je hem of haar er mee maakt. Eten wordt een feest voor ze. Er zijn honden die het goed doen op een brok, maar er kan geen merk op tegen vers vlees. Ook al geef je het goedkoopste vlees wat er is, het is altijd beter dan welk merk brok dan ook. Een geperste brok kan je trouwens gewoon mengen met vers vlees een aardige en niet zo dure geperste brok is farmfood. Als ik een hond brokken zou geven zou ik zeker voor een geperste brok kiezen. Waarom? google het maar.

een hondenliefhebber Reactie infoteur, 19-09-2012
Bedankt voor uw reactie. U verwoord eigenlijk datgene wat al in het artikel vermeld staat. Heeft u een specifieke vraag over het artikel?

Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 16-09-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.