Honden en kattenbrokken: ingredienten

Honden en kattenbrokken: ingredienten Brokken voor de hond of kat zijn er in alle soorten en maten, maar waar moet je voor kiezen? Veel mensen weten niet wat de ingrediënten van honden-en kattenbrokken zijn. Wie dit wel weet, kan makkelijker een keus maken.

Welk merk brokken

Het is niet zo makkelijk om het juiste merk brokken voor je hond of kat te vinden. Zoveel merken, zoveel prijzen, soms zie je door de bomen het bos niet meer. De bekende merken als Whiskas, Bonzo, Royal Canin, Pedigree etc doen het over het algemeen goed in de verkoop, maar het wil ook niet specifiek zeggen dat ze dan ook goed zijn voor de hond of kat.

Vaak is er een hoop onwetendheid wat betreft de brokken voor honden en katten, en kopen mensen juist datgene wat goed verkocht word, bekend is van reclame of wat goed is voor de beurs.

Toegevoegde granen

Tegenwoordig staat er wel op iedere verpakking: met toegevoegde granen. De een vind dit een reden tot aankoop, terwijl de ander het onzin vindt. Hoe zinvol zijn die granen? Een wolf die iets vangt, eet zijn prooi op, en hierbij ook de maag en maaginhoud. Hierin zitten granen en groenvoer dat zijn prooi heeft gegeten. Op deze manier krijgt de wolf zo voldoende binnen van wat hij nodig heeft. Dat er dus granen toegevoegd zijn, is niet echt onzin te noemen. Maar veel heeft een hond of kat er niet van nodig.

Hoeveelheid vlees in de brok

In de meeste brokken zit 4 procent vlees. En dit is ontzettend weinig voor een vleesetend dier. De vleessamenstelling is vaak ook nog met een vage afkomt: het is het afvalvlees wat wij mensen niet willen eten. Dit wordt dan verwerkt in het dierenvoer. Soms staat er op de verpakking: 4 procent vlees (waarvan 97 procent gevogelte). Wie snel leest, denkt dat er in de brok 97 procent gevogelte zit. Dit is echter niet waar: de brok bestaat uit iets minder dan 4 procent gevogelte. (Namelijk 97 procent van die 4 procent). Lees daarom goed de verpakking!

Prijs/ kwaliteit

Een fabrikant kan geen goedkope brok maken met daarin alleen maar vlees verwerkt. In principe kan er dus gezegd worden: hoe duurder het voer, hoe meer vlees erin zit. Want vlees, ook afvalvlees, is nou eenmaal duur. Dit heeft dan ook als reden dat de duurdere brokken kwalitatief toch wat beter zijn. Maar ook dit zegt niet alles: ook voor de merknaam betaalt men uiteraard. Een merk dat zeer bekend is, kan zich rustig wat meer vragen in prijs, want de mensen kopen het toch wel.

Overige 96 procent

Nu we weten dat er vaak maar 4 procent vlees in de brok zit, zal je je vast gaan afvragen wat er in de overige 96 procent Zit. Dit zijn onder andere de granen: mais of tarwe, of meestal bonen. Maar ook bietenpulp of andere afvalgranen. In ieder geval producten die een hond of kat van nature zelf niet snel zou gaan eten.

Soms zit er ook rijst in de brok onder het mom van: lamb en rice (lam en rijst). Dit is dan vaak witte rijst of breukrijst, het afvalproduct van witte rijst. Voor honden met darmproblemen op zich wel aan te raden, maar men kan dan beter zelf rijst klaar maken of rijstewater te drinken geven.

Niet te eten!

Laten we eerlijk zijn: als de hond of kat mocht kiezen, dat at hij de onbewerkte brokjes echt niet. Om er voor te zorgen dat het dier dit toch eet, worden er vetten aan toegevoegd. Al eens afgevraagd waar het gebruikte frituurolie van de mac donalds naar toe gaat? Juist ja, over de honden en katten brokjes. Zo weten we tenminste zeker dat het huisdier die vieze brokjes opeet.

Wat is dan echt goed?

Je wordt er niet vrolijker van als je leest waaruit de brokken bestaan, maar toch zal de hond of kat moeten eten. Ga daarom op zoek naar een brok met minimaal 20 procent vlees erin verwerkt. Vaak wat duurder in aanschaf, maar ook de goedkopere merken bieden dit aan. Het is soms wel even goed zoeken. Voor natvoer (blikvoer) geldt: minimaal 50 procent vlees moet erin zitten.

Fabeltjes of feiten over de ingrediënten?

Er wordt vaak gezegd dat er een hoop afvalvlees in brokken of blikvlees zit: zoals ogen, hoeven, oren etc etc. Dat kan, maar bekijk het zo: een wilde hond of kat doet hier ook niet kieskeurig over. Een hond of kat is absoluut geen mens en eet alles wat hem voor de kiezen komt. Zolang er maar goede voedingsstoffen inzitten is er niks mis met afvalvlees.
© 2010 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkoopste hondenbrokGoedkoopste hondenbrokOp zoek naar de goedkoopste hondenbrok? Een goede hondenbrok hoeft niet altijd de duurste te zijn. Welk hondenvoer je aa…
Biologisch honden- en kattenvoerBiologisch honden- en kattenvoerEr wordt steeds meer biologisch gegeten en in de grotere supermarkten is er voor vrijwel alle producten wel biologisch a…
Een goede hondenbrok kiezenEen goede hondenbrok kiezenGoede hondenbrokken voor uw hond kiezen is niet gemakkelijk, omdat er tegenwoordig vele verschillende merken op de schap…
Het beste voer voor hondenHet beste voer voor hondenEen goede voeding is van groot belang voor de gezondheid en de vitaliteit van uw hond. Hoewel men bij hondenvoeding mees…

De hond in de winterDe hond in de winterDe hond moet met zijn vacht tegen de kou kunnen, althans dat wordt nogal eens gedacht. Maar niet iedere hond kan de wint…
Eetlust bij honden: mijn hond eet niet!De hoeveelheid voedsel die een hond spontaan tot zich neemt is normaal gezien voldoende om zijn energiebehoefte te dekke…
Reactie

Acupunctuurdierenarts, 05-12-2010
Ik ben zelf een groot voorstander van rauw vlees voeding voor honden en katten. Dat eten bv de wolf en de panter in de natuur immers ook. Honden en katten zijn absoluut geen graaneters. Er zijn een klein aantal voeders voor honden en katten in de handel die bestaan uit vooral vlees, geen granen en een kleine hoeveelheid bruine rijst. En ze bevatten geen onnodige toevoegingen. Reactie infoteur, 05-12-2010
Helaas is die keuze inderdaad heel erg klein. Rauw vlees geniet ook de voorkeur, maar wie toch brokken wil geven, kan maar beter goed weten wat er zoal in brokken zit. :-)

Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 29-11-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.