Opvoeding, gedrag en verzorging van de hond

Opvoeding, gedrag en verzorging van de hond U hebt een hond aangeschaft of bent van plan er een aan te schaffen? Of u hebt al langer een hond als trouwe vriend? Alles wat u moet weten over honden. Zoals de opvoeding van een pup of een oudere hond, de voeding en de vachtverzorging en over het gedrag van de hond.

Binnen het gezin

Niet iedere hond is op zijn plaats binnen het gezin. Afhankelijk van het hondenras, kan de hond samen met andere huisdieren worden gehouden of samenleven met kinderen. Gezelschapshondjes zoals de maltezer kunnen vaak prima met kinderen opschieten. Jachthonden zijn minder geschikt in combinatie met knaagdieren of vogels, omdat hun jachtinstinct vaak opspeelt. Voor wie zeer actief is, is een windhond of een husky een leuke hond. De wakers onder de honden zijn veelal de grotere honden: de bouviers, de herders etc. Kijk daarom eerst of het ras wel binnen het gezin past. Informeer ook eens bij verschillende rasverenigingen.

Opvoeding

Het opvoeden van een hond vergt nogal wat aandacht en tijd. Begin al vroeg met de zindelijkheidstraining. De meeste pups worden eerst krantzindelijk gemaakt, maar dit heeft weinig nut, omdat de hond later weer moet worden afgeleerd om zijn behoefte op een krant te doen. Zet de pup buiten neer en zeg “plassen” op het moment dat de pup plast of poept. Beloon de pup daarna uitvoering. De pup zal later het woord plassen als commando gaan zien. Handig om duidelijk te maken wat de bedoeling is. Ruim ongelukjes binnenshuis direct op en straf de hond niet. Op heterdaad betrapt? Draag de hond dan naar buiten en beloon daar wanneer de hond een plasje doet.

Honden die worden gestraft wanneer ze binnen hebben gepoept, zullen eerder geneigd zijn hun eigen poep op te eten. Dit voorkomt immers straf bij de hond. Het eten van de ontlasting kan trouwens ook betekenen dat de pup wormen heeft, zich verveeld of aandacht zoekt, ook als deze negatief is (straf). Een hond die eenmaal poep eet, raakt hier als het ware aan verslaafd door de ammoniak die erin zit. Het eten van ontlasting is moeilijk af te leren, voorkomen is daarom beter dan genezen.

Leer de hond dat hij niet op schoenen e.d. mag kauwen als u dit niet wilt. Geef de hond dan ook nooit een schoen om mee te spelen. De hond heeft een kluif en zijn eigen speelgoed nodig, vooral wanneer de tandjes beginnen te wisselen. Wie zijn hond toch een schoen geeft om mee te spelen, mag de hond later nooit straffen wanneer deze uit zichzelf een schoen opvreet. U hebt het tenslotte zelf de hond aangeleerd.

Voeding

De meeste honden doen het prima op de goedkope hondenbrokken. Wanneer er problemen optreden zoals blaasstenen, vachtproblemen, bulten etc. zal men de voeding aan moeten passen. Zorg er vooral voor dat de hond voldoende water binnen krijgt. Gooi eventueel een plens water over de brokken heen. Geef minimaal eenmaal per dag vers vlees. Wees voorzichtig met het geven van gekookt en gebakken vlees, groenten, granen en snacks. Een hond heeft geen pizza of friet nodig om te kunnen overleven.

Vachtverzorging

Honden met kort haar hebben weinig vachtverzorging nodig. Indien nodig, kan men ze wassen met een milde hondenshampoo. Gebruik liever geen mensenshampoo, ook geen babyshampoo. Honden met een dikke ondervacht zoals de herdershonden, collie's, berner sennen etc, moet men vaak ontdoen van de onderwol door deze goed met een herderharkje door te kammen. Langharige honden moeten regelmatig geborsteld worden en ontdaan worden van klitten. Eventueel kunnen ze geknipt worden. Ruwharige honden dienen geplukt te worden. Dit is voor de hond pijnloos wanneer dit goed gebeurt. Voor al deze behandelingen kun je terecht bij de trimsalon. Maar u kan het ook goed zelf doen. Dit vergt wel enige oefening. Let op met scherpe scharen, trimmesjes en ander trimmersmateriaal. In onkundige handen kunnen ze soms meer kwaad dan goed doen.

Gedrag

Soms is de hond extreem bang of agressief naar mensen of ander dieren toe. Ook kan het zo zijn dat de hond veel kapot maakt in huis of voortdurend blaft. Zoek eerst de oorzaak op en sluit een medisch probleem uit. Men kan hulp zoeken bij een gedragsdeskundige voor honden. Bedenk hoe het gedrag is ontstaan. Is dit in de pupfase ontstaan? Dan is er vaak iets mis gegaan met de socialisatie. Honden die slecht of niet gesocialiseerd zijn, zullen zich moeilijk aan kunnen passen aan een leven met mensen. Soms ook ontstaat angstig of agressief gedrag doordat het de hond is aangeleerd of omdat de hond geweld is aangedaan. Dit soort honden mag men nooit binnen een gezin met kleine kinderen plaatsen.

Lees verder

© 2012 - 2020 Bibiana, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Een goede hondenbrok kiezenEen goede hondenbrok kiezenGoede hondenbrokken voor uw hond kiezen is niet gemakkelijk, omdat er tegenwoordig vele verschillende merken op de schap…
Hoe de hond in bad te doen?Hoe de hond in bad te doen?Af toe de hond in bad doen helpt om hem gezond en schoon te houden. Baden helpt als afweermiddel tegen vlooien en beperk…
Hoe was je een hond?Hoe was je een hond?Als je hond niet meer zo lekker ruikt of als je hond met een lichte vacht er niet meer zo fris uit ziet, bestaat er de m…
Alles over de Bull TerrierDe bull terrier is een hond die kracht uitstraalt. Met de bijzondere vorm van zijn hoofd is hij moeilijk voor iets ander…

Middelen tegen vlooienEen dier dat schadelijke invloed ondervindt van parasieten, dient behandeld te worden. Toch dienen we voorzichtig te zij…
Goedkoopste hondenbrokGoedkoopste hondenbrokOp zoek naar de goedkoopste hondenbrok? Een goede hondenbrok hoeft niet altijd de duurste te zijn. Welk hondenvoer je aa…

Reageer op het artikel "Opvoeding, gedrag en verzorging van de hond"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Bibiana
Gepubliceerd: 16-09-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Schrijf mee!