Welke voeding is goed voor een hond?

Welke voeding is goed voor een hond? De voeding van een hond kan bestaan uit droogvoer, vers voer, diepvriesvoer of blikvoer. Goede voeding moet voldoende voedingsstoffen bevatten en zijn aangepast aan de levensfase waarin de hond verkeert. Het bevat ingrediënten die tandsteen helpen voorkomen en ouderdomsverschijnselen vertragen. Een hond die goede voeding krijgt is levendig, heeft vaak een betere gezondheid en een mooie, glanzende vacht. Het gebit is ook in betere staat. Uiteindelijk bespaar je daarmee op de kosten voor een dierenarts.

Kwaliteitsverschillen in de voeding voor de hond

Er zijn diverse soorten voer verkrijgbaar met een groot verschil in kwaliteit. Goedkope merken voegen vaak meer vulmiddel toe waardoor je de hond meer moet voeren. Ook zit er soms te veel zout in, waardoor de organen worden aangetast en zijn de gebruikte grondstoffen van slechte kwaliteit. Er worden bijv. goedkope plantaardige eiwitten gebruikt en de voeding bevat onvoldoende animozuren. De hond krijgt dan te weinig voedingsstoffen binnen.

Dierlijke bijproducten in het voer

Als er op de verpakking vermeld staat dat er dierlijke bijproducten aan het voer zijn toegevoegd, dan is er ook stalafval zoals mest, hooi en slachtafval gebruikt. Niet alleen het vlees van een kip maar de hele kip met snavel en veren wordt in het voer verwerkt. De veren zijn leveranciers van (goedkope) eiwitten. Een te hoog eiwitgehalte en de toevoeging van kleur-, geur- en smaakstoffen kunnen gedragsproblemen bij de hond veroorzaken zoals agressie, angst en hyperactiviteit.

Granen in hondenvoeding

Granen zijn leveranciers van goedkope eiwitten en koolhydraten. Ze worden vaak als hoofdbestanddeel gebruikt in de voeding. Maar de maag van een hond is niet geschikt om grote hoeveelheden hiervan te verteren zodat er veel en soms ook dunne ontlasting wordt geproduceerd. Granen kunnen ook een voedselallergie veroorzaken.

Vlees in hondenvoeding

Vlees wordt gedroogd, of vers verwerkt. Vers vlees bevat veel water, na bereiding blijft er maar weinig van over. Er zit dus minder vlees in het voer dan er op de verpakking staat. Andere ingrediënten worden soms gesplitst, er staan dan verschillende benamingen op de verpakking waarmee dezelfde grondstof wordt bedoeld zoals bijv. gemalen rijst, rijstzemelen enz.

Wat doet goede voeding voor de gezondheid van een hond?

Goede voeding verbetert de gezondheid van de hond en leidt tot vermindering van de ziektekosten. Een gezonde hond is levendig en heeft een mooi, glanzend vel. Goede voeding bevat vaak ingrediënten die bijv. ouderdomsverschijnselen vertragen, tandsteen bestrijden en de gewrichten beschermen. Ze helpen preventief bij het houden van een goede gezondheid.

Het samenstellen van vers voer

Het samenstellen van goede voeding met verse ingrediënten kost veel tijd en kennis. Een voeding die alleen bestaat uit vlees voldoet niet. Het bevat onvoldoende mineralen en vitaminen. Bij het samenstellen van de voeding moet rekening gehouden worden met het ras, formaat en de leeftijd van de hond. Een pup in de groei heeft een andere hoeveelheid voedingsstoffen nodig dan een volwassen hond.

Rauw vlees/ verhit vlees

Rauwe producten zijn aan bederf onderhevig en moeten dus altijd vers zijn om problemen te voorkomen. Ook kunnen ze schadelijke bacteriën bevatten zoals salmonella die maag- en darmklachten kan veroorzaken. Een hond die besmet is kan deze schadelijke bacteriën overdragen op mensen. Dat kan bijv. gebeuren als je de hond in het gezicht laat likken of aan wonden.

De samenstelling van rauw vlees

Rauw vlees bevat weinig vezels waardoor een hond last kan krijgen van obstipatie. Als een hond alleen maar vers vlees krijgt, dan moet de samenstelling goed zijn. Anders ontstaan er tekorten of een te hoog gehalte aan vitaminen of mineralen. En dat kan leiden tot afwijkingen aan het skelet of klachten aan de organen.

Blikvoer veroorzaakt tandbederf

Blikvoer is minder geschikt als voeding omdat het tandbederf bevordert. Bij harde brokken blijft er minder tandplak achter op het gebit terwijl blikvoer restjes achter laat. Tandproblemen zijn te voorkomen door regelmatig het gebit van de hond te poetsen. Naast het poetsen van de tanden is het goed om regelmatig een bot te geven. Door het kauwen verdwijnt tandplak.
© 2013 - 2024 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tandsteen, tandplak en een stinkende bek bij hondenTandsteen, tandplak en een stinkende bek bij hondenWanneer je een hond hebt krijg je er wel keer mee te maken, de bek van je hond begint te stinken en je hond krijgt last…
Tips voor een gezond gebit van uw hondTips voor een gezond gebit van uw hondEen gezond gebit is belangrijk voor de gezondheid van uw hond. Het ontstaan van tandplak en tandsteen kan ontstekingen v…
Overgeven/braken bij honden, wat zijn de oorzaken?Overgeven/braken bij honden, wat zijn de oorzaken?Honden eten van alles. Naast hun voer nemen ze ook graag happen van bijvoorbeeld afval, kadavers van bijvoorbeeld vogels…

Contact met huisdieren is gezondContact met huisdieren is gezondWe kennen allemaal de positieve effecten van huisdieren tegen eenzaamheid bij ouderen. Met name honden, katten maar ook…
Opvoeding kittenOpvoeding kittenAls je een kat wilt, is het goed niet over een nacht ijs te gaan. Immers, aan een kat zit je al snel 15 jaar vast. Impul…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Chiemsee2016, Pixabay
  • https://www.mcvoordieren.nl/vers-vlees-hond-voordelen-nadelen
  • www.hondenplaneet.nl
  • www.hondenpage.com
  • Uitgelatenhond.nl
Liza (204 artikelen)
Laatste update: 19-10-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.