Hoe bescherm je jezelf tegen een aanval door een hond?
Gelukkig komt het relatief weinig voor dat een hond een mens aanvalt. In de meeste gevallen kan een beet worden voorkomen, maar hoe kun je jezelf beschermen tegen een daadwerkelijke aanval van een agressieve hond? Honden zijn in het algemeen sneller en sterker dan mensen. Bovendien hebben deze viervoeters scherpere tanden en krachtiger kaken. Op welke manieren kun je een agressieve hond te slim af zijn?
Cijfers van slachtoffers van hondenbeten in Nederland
In Nederland vonden er in een tijdvak van 25 jaar (tot 2006) 29 bijtincidenten plaats met dodelijke afloop. Daaronder waren acht jonge kinderen die een aanval door een hond met de dood moesten bekopen. In de periode 1982 tot 2006 werden in Nederlandse ziekenhuizen gemiddeld 230 slachtoffers van een hondenbeet opgenomen. De aantallen slachtoffers varieerden van 190 tot 310 per jaar. In 2006 bezochten 50.000 mensen een huisarts na een bijtincident door een hond. Deze cijfers zijn ontleend aan het rapport
Hondenbeten in perspectief uit 2008.
De onderstaande informatie om een agressieve hond af te weren, is bepaald niet hondvriendelijk. Houd er bovendien rekening mee dat zijn baas deze strategieën niet kan waarderen en het jou kwalijk zal verwijten dat je zijn hond kwaad hebt gedaan. Maar als de hond door het dolle heen is en het op jouw leven heeft gemunt en je kunt jezelf op geen enkele andere manier in veiligheid brengen, dan moet je uit pure zelfbescherming nu eenmaal doen wat je kunt om zelf de aanval van een agressieve hond te overleven. Bedenk bijvoorbeeld dat bijvoorbeeld een valse herdershond of sommige andere honden met gemak een volwassen mens ernstige verwondingen kunnen toebrengen en zelfs kunnen doden.
Gelukkig komt het relatief weinig voor dat een hond een mens aanvalt. In de meeste gevallen kan een beet worden voorkomen, maar hoe kun je jezelf beschermen tegen een daadwerkelijke aanval van een agressieve hond? Over het algemeen zijn honden sneller en sterker dan mensen. Bovendien hebben ze scherpere tanden en krachtiger kaken. Het is dus zaak om een agressieve hond te slim af te zijn.
De onderstaande informatie om een agressieve hond af te weren, is bepaald niet diervriendelijk. Maar als de hond door het dolle heen is en het op jouw leven heeft gemunt en je kunt je op geen enkele andere manier in veiligheid brengen, moet je doen wat je kunt om de aanval te overleven. Bedenk bijvoorbeeld dat bijvoorbeeld een valse herdershond of sommige andere honden met gemak een volwassen mens ernstige verwondingen kunnen toebrengen en zelfs kunnen doden.
Waarom valt een hond aan?
De meeste honden vallen aan uit angst, onzekerheid, stress of agressie. In veel gevallen kun je tijdig herkennen dat een hond niet lekker in zijn vel steekt. Zorg ervoor dat je die signalen herkent en dat je weet wat je in zo’n geval het beste kunt doen. Lees
het artikel
Hoe voorkom je een aanval van een onbekende hond?.
Wat voor honden vallen mensen aan?
Of een hond agressief wordt, hangt lang niet alleen af van het ras. In het algemeen is het een combinatie van het hebben van een niet of slecht corrigerende baas, genetische gevoeligheid om agressief gedrag te vertonen, de gezondheid van de hond, zijn leeftijd, geslacht en of hij wel of niet gecastreerd is. Lees hierover meer in het artikel
Wat voor honden vallen mensen aan?
Als je de aanval van een hond ziet aankomen, maar geen veilig heenkomen kunt vinden
Ren nooit weg, want dat activeert zijn instinctieve drang om jou achterna te jagen. Bovendien kan hij harder rennen dan jij.
Probeer jezelf zodanig te manoeuvreren dat je maximale ruimte hebt om te bewegen. Positioneer je zodanig dat de hond je van voren moet benaderen. Keer hem nooit de rug toe. Dat maakt je onnodig kwetsbaar. Sta goed rechtop, probeer een rustig zelfvertrouwen uit te stralen en houd je armen wijd. Let erop dat je niet bedreigend overkomt. Kijk de hond daarom niet recht in de ogen aan en laat hem ook niet je tanden zien. Kijk ook niet naar de grond. De hond zou dit als een teken van zwakte kunnen opvatten.
Het volgende kun je toepassen als je jezelf niet langzaam zijdelings of achteruit (maar keer de hond nooit de rug toe) in veiligheid kan brengen.
Houd een voorwerp tussen jou en de hond
Probeer een voorwerp tussen jou en de hond te houden. Een stok of desnoods een paraplu kan in dit opzicht goede diensten bewijzen. Of probeer je rugzak of boodschappentas als buffer te gebruiken.
Zorg dat je overeind blijft
Probeer onder alle omstandigheden overeind te blijven. Het wordt aanzienlijk moeilijker jezelf te verdedigen als je eenmaal op de grond ligt. De hond kan dan immers gemakkelijk bij je hals en andere vitale lichaamsdelen?
Sla hard op de neus van de hond
Met een goed gemikte harde slag met een stok of flinke, liefst scherpe steen tegen de neus van de hond of andere gevoelige delen die je kunt raken, kun je misschien jezelf uit zijn greep bevrijden en je in een wat betere positie manoeuvreren.
Steek in de ogen van de hond
Ook de ogen van de hond zijn gevoelige plaatsen. Als je vecht om te overleven als de hond je arm of been vast heeft, hoef je je niet bezwaard te voelen om stok, een ander voorwerp of desnoods je vingers in zijn ogen te steken.
Stoot een voorwerp in de bek of keel van de hond
Steek of stoot, als het mogelijk is een stok of ander voorwerp in de geopende bek van de hond. Heb je dat niet bij de hand, probeer het dan met iets anders, bijvoorbeeld een kledingstuk, een tasje of zelfs een flesje water. Op die manier voorkom je dat hij je in je arm of been kan bijten. Of, als hij je al te pakken heeft, kun je misschien op die manier de klemkracht van zijn kaken verminderen. Hij krijgt het er namelijk benauwd van en moet jou dan hopelijk even loslaten.
Schop keihard en herhaaldelijk tegen zijn keel en zijn kaken
Als je stevige, harde schoenen aan hebt, schop je de hond zo hard mogelijk tegen zijn keel of kaken. En blijf dit doen totdat hij ophoudt met zijn aanval. Als je op sandalen of slippers bent, is het de vraag of een dergelijke tactiek verstandig is, omdat je je voeten dan wel heel kwetsbaar maakt.
Til hond aan een van de achterpoten op
Als de hond niet al te groot is, kun je proberen een van de achterpoten te grijpen en die omhoog te trekken. Met een beetje geluk zou je hem dan onderuit kunnen krijgen. Probeer dit alleen als je een redelijke kans hebt om overeind te blijven, want als je eenmaal ligt, worden je overlevingskansen een stuk kleiner.
Als je probeert om iemand die aangevallen is te helpen, pak je allebei de achterpoten van een hond en rukt die omhoog, alsof je een laken uitslaat. De hond moet dan zijn kaken ontspannen. Soms breek je als onbedoeld neveneffect de nek van de hond.
Trek de voorpoten van de hond uit elkaar
Als je kans ziet om de hond bij zijn voorpoten te grijpen, trek die dan met een krachtige ruk uit elkaar. Zijn ribbenkast kan daar slecht tegen en hij krijgt dan moeite met ademhalen.
Probeer de hond naar de grond te werken en hem te domineren
Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer de hond tegen de grond te werken. Hopelijk zijn er intussen mensen in je buurt die jou willen helpen de hond in bedwang te houden. Als je er alleen voor staat, lukt het je misschien om de kop van de hond tegen de trottoirband of een ander hard voorwerp rammen.
Klem de kaken van de hond dicht voordat jouw arm of been ertussen zit
Een bijtende hond kan niet alleen lelijke wonden veroorzaken, maar kan ook door de geweldige kracht van zijn kaken je arm of been breken. Als een hond nog geen lichaamsdeel van jou te pakken heeft, kun je met pijlsnel handelen soms voorkomen dat hij je bijt door zijn boven- en onderkaak met allebei je handen dicht te klemmen. Bedenk dat de hond een enorme klemkracht heeft als hij zijn kaken op elkaar heeft, maar dat hij relatief weinig kracht heeft om zijn bek open te krijgen.
Ruk je arm niet los
Als de hond eenmaal een arm of been te pakken heeft, moet je nooit proberen je los te rukken. Dat levert je alleen maar ernstigere verwondingen op. Probeer liever met stompen van je andere arm en schoppen van je benen de hond te raken waar je kunt. In sommige gevallen kun je misschien zijn onderkaak helemaal omlaag en zijn kop naar achteren drukken
Geef commando’s aan de hond (met geringe kans op succes....)
De kans dat dit werkt is klein. Zolang de hond nog niet heeft aangevallen, kun je dit volgens sommige bronnen maar beter achterwege laten, omdat een opgefokte hond zelfs moeite heeft om naar zijn eigen baas te luisteren, en het misschien wel een signaal voor hem is om tot de aanval over te gaan. Maar als de hond je al eenmaal vast heeft, heb je weinig te verliezen en werkt het misschien als je overtuigend ‘Los’ roept, of eventueel ‘zit’ of ‘sta’.
Helpt pepperspray om je tegen een hond te verdedigen?
Proberen om een aanval van een hond af te slaan met een busje pepperspray is niet verstandig.
Om te beginnen wordt pepperspray in Nederland en in België tot de verboden wapens gerekend. Op het bezit ervan staat een hoge boete of gevangenisstraf.
Bovendien helpt deze spray slecht als verdedigingsmiddel tegen honden. De kans dat je hem goed in zijn ogen kunt spuiten voordat hij je al in zijn kaken heeft, is klein. Bovendien kan dit bijtende middel hem doen besluiten om echt tot de aanval over te gaan.
En als de hond jou eenmaal met zijn kaken vast heeft, zal de pepperspray hem niet stoppen. Hij kan immers blindelings en met zo mogelijk door meer woede zijn kaken met jouw arm of been erin proberen dicht te klemmen? Mocht je om bepaalde redenen toevallig pepperspray bij je hebben en al je andere strategieën werken niet, kan deze spray je wellicht toch helpen, zij het als laatste redmiddel, omdat de kans veel groter is dat het middel tegen in plaats van voor jou werkt.
Na de aanval door de hond
Vraag eventuele getuigen om hun contactgegevens. Spoel je wonden zo snel mogelijk uit met water en zeep, doe er verband op en neem contact op met een arts. Daarna neem je contact op met de politie.
Lees verder