Hoe voorkom je een aanval van een onbekende hond?

Hoe voorkom je een aanval van een onbekende hond? De meeste gevallen van beten en andere vormen van agressie door een hond, komen van het eigen huisdier en zijn met een juiste aanpak doorgaans relatief makkelijk te voorkomen. Maar wat als je op straat loopt en je komt een onbekende hond tegen die niet lekker in zijn vel zit? Hoe herken je tijdig diens non-verbale signalen? Wat zijn de tekenen van onzekerheid, angst of stress die de voorbode van een aanval van de hond kunnen voorspellen? En wat zijn de beste tips om de kans op een aanval te verkleinen?

Van welke honden kun je een aanval verwachten?

Hoewel sommige honden bekend staan als vechtersbazen, is hun non-verbale gedrag een betere voorspeller van een aanval dan hun ras. Of een hond in balans is, hangt grotendeels af van de wijze waarop zijn baas zijn leiderschap invult.

Daag een vreemde hond nooit uit

Kijk een vreemde hond nooit recht in de ogen, want daarmee daag je hem uit. Het niet recht aankijken, is een effectieve non-verbale vorm van communicatie om een toch al gestreste, angstige of agressieve hond niet verder over de rooie te jagen.

Hoe lief en aaibaar een vreemde hond ook lijkt, houd er rekening mee dat hij er misschien niet van gediend is als hij door een onbekende wordt geaaid. Leg dit vooral ook uit aan je kinderen. Zo'n lieve hond kan in enkele seconden een boze hond worden, met alle problemen van dien.

Herken welke signalen mogelijke voortekenen van een aanval zijn

Wees alert op de volgende signalen van onzekerheid, angst, stress of regelrechte agressie. Bedenk
Een hond die:
 • gromt of blaft (van angst of stress)
 • zich groot maakt, verstart of strak gespannen staat (van stress of agressie)
 • de haren op zijn rug vlak achter zijn rechtop heeft gezet (teken van agressie)
 • een lage houding aanneemt (van angst)
 • zijn oren strak naar achteren heeft liggen (teken van angst)
 • zijn oren rechtop heeft gezet (teken van agressie)
 • je intens aankijkt of zijn oogwit laat zien (uiting van dreiging)
 • naar het schijnt gaapt, maar in feite zijn tanden laat zien (ontblootte tanden wijzen op agressie)
 • zijn staart recht overeind zet; dit teken van agressie is niet te verwarren met de vrolijk omhoog gedragen staart van veel honden).
 • zijn staart tussen de poten heeft (teken van angst)

Niet alleen agressieve, maar ook onzekere, angstige of gestreste honden gaan soms over tot de aanval. Gelukkig is de kans vrij groot dat de hond alleen maar probeert je met dreigend gedrag te imponeren, omdat hij met dergelijk gedrag eerder het gewenste succes van het wegjagen van een vreemde heeft bereikt.

Om de kwestie in de juiste proporties te zien: de kans is heel wat groter dat de hond afdruipt dan dat hij een mens aanvalt.Toch is het van belang om elk dreigend signaal serieus te nemen. Bedenk dat een hond lichamelijk vaak sterker is dan jij en dat hij zeer sterk kan klemmen met zijn kaken of het vlees van je botten scheuren. Soms slechts enkele seconden voordat een onzekere, angstige of gestreste hond een aanval begint.

Tips


Blijf rustig en straal zelfvertrouwen uit

Probeer je kalmte te bewaren en rustig adem te blijven halen. Neem een zelfverzekerde houding aan. Bedenk dat een hond het zelden op een echte confrontatie laat aankomen als hij alleen is. Pas extra op als hij met een of meer andere leden van zijn roedel is. Een hond alleen mist de steun van zijn roedel en is eerder geneigd zich terug te trekken.

Kijk de hond niet recht in de ogen

Een opgefokte hond beschouwt elk direct oogcontact als een regelrechte provocatie. Vermijd dus elk oogcontact met de hond. Maar kijk ook niet naar de grond, want dat zou de hond als tegen van zwakte kunnen opvatten.

Bovenstaande tip wijkt af van de adviezen die tegen aanvallen van grote vogels worden gegeven. Bij een dreigende aanval door een agressieve of roofvogel is het juist wel zinvol om het beest recht in de ogen te kijken. Die vogel zou dan in het besef dat hij is opgemerkt, minder geneigd zijn om aan te vallen. Ook op andere punten wijken de adviezen voor het jezelf beschermen tegen een aanval van een hond en een aanval van een vogel van elkaar af. Lees ook het artikel met tips voor het jezelf beschermen een aanvallende vogels.

Glimlach nooit tegen de hond

Een hond kun je nooit met een glimlach ontwapenen. Integendeel, hij kan je ontblote tanden als een bedreiging opvatten. Houd je mond dus gesloten

Schreeuw niet tegen de hond

Ga niet schreeuwen, want dergelijk gedrag kan voor de hond juist een signaal zijn om je aan te vallen. Ook dit advies wijkt af van de tips om jezelf tegen de naderende aanval van een vogel te beschermen: een vogel laat zich wel intimideren door geschreven en wilde gezwaai met je armen!

Geef de vreemde hond geen commando’s

Het heeft weinig zin een vreemde hond commando’s te geven, want als hij op het punt staat om door het lint te gaan, luistert hij mogelijk niet eens naar zijn baas, laat staan naar jou. Je loopt het risico dat je poging om hem te commanderen tot resultaat heeft dat hij compleet over de rooie gaat.

Loop langzaam weg

Als een hond enkele van bovengenoemde verschijnselen vertoont, loop dan langzaam en met zo klein mogelijke bewegingen van de hond weg. Keer de hond daarbij nooit de rug toe! Met een beetje geluk drijf je op die manier de stress, woede of angst van de hond niet verder op.

Ren nooit weg, want hierdoor kun je het jachtinstinct van de hond activeren, omdat hij denkt dat je een vluchtend prooidier bent. Bovendien kan de hond waarschijnlijk sneller rennen dan jij en dat bovendien langer volhouden.

Zoek een veilige plek

Kijk of je jezelf ergens in veiligheid kan brengen. Is er direct in de buurt een boom waar je in kunt klimmen? Of een schutting waarachter je veilig zou kunnen zijn? Bedenk wel dat een hond geen enkele hindernis ziet in een heg vol prikstruiken. Daar rent hij dwars doorheen.

Probeer vanaf je veilige plek via je mobiel de politie om hulp te vragen als de eigenaar van de hond niet in staat of bereid is om je te helpen.

Conclusie

De kans dat je door een hond wordt aangevallen, is relatief klein. Toch is het verstandig om te bedenken wat je met behulp van bovenstaande tips zelf eenvoudig kunt doen om een eventuele aanval te voorkomen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Manon-troppo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Signalen van dominantie en onderdanigheid bij hondenSignalen van dominantie en onderdanigheid bij hondenHonden communiceren met elkaar en met behulp van lichaamstaal. Honden geven een groot aantal signalen af voor ze daadwer…
Hoe communiceren honden?Hoe communiceren honden?Een hond is geen mens. Mede om die reden verschillen honden en mensen sterk in de manier waarop zij communiceren. Het is…
Hoe de hond in bad te doen?Hoe de hond in bad te doen?Af toe de hond in bad doen helpt om hem gezond en schoon te houden. Baden helpt als afweermiddel tegen vlooien en beperk…
Probleemgedrag bij Honden: trekken aan de lijnIn ieder bos en aan ieder strand is het te zien: baasjes die voort worden getrokken door hun hond. Heeft u een klein hon…

Een hamster als huisdier: verzorging en onderhoudHamsters zijn kleine knaagdieren die populair zijn als huisdier. Het zijn kleine, sociale en gezellige beestjes die wein…
Hardnekkige schimmelinfectie bij de katHardnekkige schimmelinfectie bij de katMen noemt het “ringworm” maar heeft feitelijk niets te maken met iets wat dan ook maar in de verste verte lijkt op iets…
Bronnen en referenties
 • How to prevent your child from being bitten by a dog; Cheri Lucas; http://www.cesarsway.com/tips/thebasics/prevent-bites
 • Why Dog Bites Happen and How to Stop Dog Biting; Kristy Conn; http://www.cesarsway.com/askthevet/dogwellness/Dog-Bites-101-Why-Bites-Happen
 • How to protect yourself from a stray dog; http://www.wikihow.com/Protect-Yourself-from-a-Stray-Dog; bewerkt door Ben Rubenstein en tien anderen
 • Survive a dog attack; racerx, 8x10, charleskiddell, netscr1be, ralfred, amyatwired and howto_admin; http://howto.wired.com/wiki/Survive_a_Dog_Attack
Manon-troppo (160 artikelen)
Laatste update: 08-08-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.