Help! Mijn hond heeft chocolade gegeten - Tips & tricks

Help! Mijn hond heeft chocolade gegeten - Tips & tricks Het kan natuurlijk gebeuren dat je hond per ongeluk chocolade gegeten heeft. Er liggen bijvoorbeeld chocolade paaseitjes of kerstkransjes in huis. Hoeveel chocolade mag mijn hond eten voordat het giftig is? Waarom is chocolade giftig voor honden? Wat moet je doen als je hond chocolade gegeten heeft? Welke hoeveelheid chocolade is giftig voor honden? Lees hier alles over chocolade en chocoladevergiftiging voor honden.

Waarom is chocolade giftig voor honden?

Chocolade is niet giftig voor mensen, maar wel voor honden. Daarnaast is ook ook erg giftig voor katten en knaagdieren zoals hamsters, konijnen, ratjes en muisjes. In chocolade zitten twee stoffen die giftig zijn voor deze dieren. Deze twee stoffen zijn Theobromine en Cafeïne en zitten in cacaomassa. Deze dieren kunnen deze stoffen namelijk niet verwerken, waardoor het niet afgebroken wordt in het lichaam. Het duurt daarom erg lang voordat de theobromide en de cafeïne uit het lichaam zijn verdwenen. De giftige stoffen stapelen zich op in het lichaam, waardoor het lichaam vergiftigt kan raken. Niet alleen pure chocolade en melk chocolade, maar ook witte chocolade bevatten theobromine en cafeïne.
 • Chocolade van de bakker is het meest giftig
 • Pure chocolade komt daarna
 • Melkchocolade zit er tussen in
 • Witte chocolade is het minst giftig

Of chocolade dodelijk kan zijn hangt af van het gewicht van de hond, het soort chocolade en de hoeveelheid chocolade. Wanneer een kleine hond evenveel chocolade gegeten heeft als een grote hond, dan is het effect veel ernstiger bij de kleine hond. Wanneer een kleine hond veel witte chocolade gegeten heeft, kan dit even schadelijk zijn als een grote hond die weinig pure chocolade eet. Hoe bitterder de chocolade, hoe giftiger het is, omdat hier meer theobromine in zit. Hierdoor is chocolade van de bakker giftiger dan pure chocolade. Dit komt omdat er in chocolade van de bakker tot wel 28 miligram per gram chocolade aan theobromine kan zitten en in normale pure chocolade zit er 16 miligram theobromine per gram chocolade.
Ongeveer 70 gram pure chocolade is al dodelijk bij een hond van 10 kilo.

Door de theobromine kunnen er zweren gevormd worden in de maag. De hond kan dan direct gaan braken en kan diarree krijgen. De hartspier wordt aangetast door theobromine, omdat het snel in het lichaam opgenomen wordt. Hierdoor krijgt de hond een onregelmatige en versnelde hartslag. De hond zal sneller gaan ademhalen, spieren kunnen samentrekken wat kan lijken op een epileptische aanval. De hond kan veel gaan plassen en zal meer gaan drinken, met de kans dat dit meteen wordt uitgespuugd. Wanneer er niet ingegrepen wordt, kan de hond overlijden door een hartstilstand of een ademhalingsstilstand.

Wat zijn de giftige hoeveelheden?

Gewicht hondMelkchocoladePure chocoladeHoeveelheid theobromine
2,2 kg113,4g14,1g200mg
4,5 kg226,8g28,3g400mg
9,0 kg453,6g70,8g900mg
13,6 kg907,2g92,1g1300mg
18,0 kg1.134g127,5g1800mg
22,6 kg1.360g156,0g2250mg
27,2 kg1.814g198,4g2700mg
31,7 kg2.268g240,9g3400mg

Wat zijn de symptomen van te veel chocolade?

Er zijn allerlei verschillende reacties die honden kunnen krijgen, de reacties verschillen van hond tot hond. Wanneer een hond chocolade heeft gegeten zul je niet direct iets merken. Pas na vier tot twaalf uur treden de eerste symptomen op. Wanneer een hond zwanger is, kan chocolade ernstige gevolgen hebben voor de puppy's. Door de placenta krijgen zij de giftige stoffen binnen, wat ernstige gevolgen kan hebben. De eerste verschijnselen van een chocoladevergiftiging zijn:
 • De hond is rusteloos, nerveus en opgewonden
 • De hond ademt snel
 • De hond heeft een hoge hartslag, maar de hond hijgt niet
 • De hond spant zijn spieren aan
 • De hond rilt, terwijl het niet koud is
 • De hond is misselijk en braakt
 • De hond plast veel
 • De hond raakt in coma
 • De hond drinkt veel, en spuugt dit uit
 • De hond heeft stuiptrekkingen die lijken op een epileptische aanval

Wat kan je doen als je hond chocolade gegeten heeft

Wanneer je hond chocolade heeft gegeten is het belangrijk dat je hond in binnen drie uur braakt.
Pas op! Gebruik geen zout voor het opwekken van braken, dit kan levensgevaarlijk zijn. Je kunt de dierenarts gaan, de dierenarts zal dan het braken opwekken. De dierenarts zal onder andere luisteren naar de hartslag. Er kan een versnelde of onregelmatige hartslag worden gehoord, het is mogelijk dat de hond overlijdt aan een acute hartstilstand en het centraal zenuwstelsel kan aangetast worden.

Wat kun je zelf doen?

 1. Bel altijd je dierenarts.
 2. Kijk welke chocolade je hond gegeten heeft, is het bakkerschocolade, wit, melk of puur?
 3. Wanneer heeft de hond chocolade gegeten? Probeer hierachter te komen, dit is belangrijk omdat de maag een paar uur nodig heeft om te legen. De chocolade wordt pas opgenomen in het bloed als het in de darmen zit.
 4. Geef nooit zout aan de hond om hem te laten braken.
 5. Ga naar uw dierenarts wanneer de dierenarts dit met u bespreekt.

Wat zal de dierenarts doen?

 1. De dierenarts zal een injectie geven om de hond te laten braken wanneer het korter dan drie uur geleden is dat de hond chocolade gegeten heeft.
 2. De hond zal opgenomen worden als de hond langer dan drie uur geleden chocolade heeft gegeten.
 3. Wat er verder gebeurt, zal afhangen van de verschijnselen van de hond. Dit zal de dierenarts in overleg met je afstemmen.

Chocoladesnoepjes voor honden

In dierenwinkels zijn chocoladesnoepjes voor honden te koop. Uiteraard zitten hier de stoffen caffeïne en theobromine niet in of het bevat een heel laag percentage van deze stoffen. Wanneer je er zeker van wilt zijn dat je hond deze stoffen niet binnen krijgt, controleer dit dan op de achterkant van de verpakking. Geef altijd iets anders wanneer deze stoffen er wel in zitten.
Laat geen chocolade voor mensen liggen, want als je even niet oplet, eet de hond de chocolade op.
© 2012 - 2024 Dazzeltje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hond en chocoladeJe hebt een hond, en hij heeft chocolade gehad. In hoeverre kan dit kwaad? Wanneer moet ik een dierenarts waarschuwen? L…
Chocolade dodelijk voor hond!Chocolade dodelijk voor hond!Dat chocolade heerlijk is en er veel mensen dol op zijn is algemeen bekend. Maar wist je dat chocolade zeer gevaarlijk i…
Huisdieren in december: Honden kunnen niet tegen chocoladeHuisdieren in december: Honden kunnen niet tegen chocoladeHuisdieren hebben het in december zwaar. Ze worden geconfronteerd met vuurwerk en met veel eten. Omdat zo de decembermaa…
Ui is levensgevaarlijk voor je hondUi is levensgevaarlijk voor je hondWaarschijnlijk heb je wel eens gehoord chocolade giftig is voor je hond. Maar wist je ook dat je hond ook vergiftiging o…
Welke hondenrassen stinken het meest en welke juist minder?Welke hondenrassen stinken het meest en welke juist minder?Iedere hondeneigenaar kent de doordringende geur die honden kunnen uitstralen. Deze geur wordt onder andere door omgevin…
Bronnen en referenties
 • http://www.goldenretrieverforum.nl/goldenretriever/voeding/giftig.html
 • http://www.hondenpage.com/hondenforum/4716/chocolade-gegeten-wat-te-doen.php
 • http://labradornet.com/chocolade.html
 • http://www.petwellnesscenter.nl/informatie/honden-info/chocolade-vergiftiging.html
Dazzeltje (96 artikelen)
Laatste update: 16-04-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.