De hond is een familiedier
De hond is de trouwste vriend en beste speelkameraad die je je kunt voorstellen. Hij troost je als je zorgen hebt en hij houdt ervan met jou hard te rennen en buiten te ravotten. Je hond heeft altijd tijd voor jou!
Alle honden stammen af van de wolf
De geleerden zijn bijna allemaal van mening dat de wolf de oer-oer-stamouder van onze huishond was. Maar waarschijnlijk niet het grimmige, grote grauwe beest dat we kennen uit het sprookje over Roodkapje, maar een kleiner wolvenras. Ooit in het grijze verleden volgden enkele van deze beesten de mensen uit de steentijd, die rondtrokken als jagers en verzamelaars. Ze waagden zich bij het kampvuur en graaiden restanten van de jachtbuit weg om te eten.
Ongeveer 12000 jaar geleden begon de vriendschap tussen mens en hond: de eerste jonge dieren bleven in de buurt van de mensen. De mens uit de steentijd liet zich door het hondachtige dier helpen bij de jacht en liet hem op het wild jagen. De halfgewilde hond bleef in de buurt van de mensen, omdat die hem eten en een plek bij het vuur gaven.
Gaandeweg onderwierp hij zich, de mens werd zijn aanvoerder, zijn 'chefwolf'. Net als bij de wolven, waar er ook maar eentje in de roedel het voor het zeggen heeft. Overigens neemt men aan dat het toen al tot de taken van de honden behoorde de wacht te houden en op de kinderen te passen. Maar het duurde nog enige duizenden jaren voor de wolfshonden echt tamme huishonden waren geworden, en de verschillende rassen ontwikkelden zich geleidelijk aan over de hele wereld.
De mens bepaalt welke rassen welke eigenschappen moeten hebben. Jachthonden hebben bijvoorbeeld een zeer fijne reukzin nodig. Herdershonden daarentegen moeten respect afdwingen bij schapen en koeien. Daarom moeten zij er genoegen in scheppen onvermoeibaar heen en weer te rennen om de kudde bijeen te houden.
Tegenwoordig zijn er ongeveer 400 hondenrassen op de hele wereld. Uiteindelijk stammen zij alle van de wolf af.
Welke hond is geschikt voor jou?
Bij elke hond die je ziet stel je misschien de vraag: zou dat er een voor mij zijn? En dan vind je het waarschijnlijk helemaal niet zo belangrijk of het een edele hond met een stamboom is. De stamboom van een hond is een soort geboorteakte. Daarin wordt bevestigd dat zijn voorouders zeer voorname honden waren en misschien zelfs schoonheidsprijzen bij tentoonstellingen hebben gewonnen. Zulke honden heten dan bijvoorbeeld 'Prins van Pronkenburg' of zoiets. Maar voor een doodgewone gezinshond, om te knuffelen en om mee te spelen, is een stamboom niet zo belangrijk. Hij moet van nature goedaardig zijn en hij mag niet gelijk een zenuwinzinking krijgen door lawaai of als hij bij het ravotten een keer per ongeluk een klapje krijgt.
Bastaard
Bij een bastaard is het vaak niet bekend wie de vader is, en de stamboom is zeker onbekend. Maar veel mensen vinden bastaarden robuuster en gemakkelijker in de omgang dan menige superhond van de fokker. Het is heel belangrijk hoe groot het dier later zal worden, want hoe kleiner het huis, des te kleiner moet ook de hond zijn. Ook de omgeving van het huis speelt een rol. Een grote hond voelt zich eigenlijk pas prettig in een huis met een tuin.
Rashond
Bij rashonden weet je natuurlijk tamelijk precies hoe groot ze zullen worden. Bij puppy's (hondenbaby's) met onbekende voorouders weet je dat niet. Maar je kunt aan de poten goed aflezen of het nietige hondje later een reus zal worden. Als de poten schijnbaar niet bij het lijf passen en te groot en te lomp zijn, zal het een grote hond worden.
Mannetje of vrouwtje?
Bij honden noemen we die reu en teef. teefjes zijn vaak geschikter als hond voor het gezin en de kinderen. Ze zijn gemakkelijker op te voeden, passen zich beter aan het gezin aan en het zijn je reinste knuffeldieren. Reuen zijn over het algemeen eigenzinniger en ze moeten strenger worden opgevoed.
Waar een hond zich prettig bij voelt
Jij bent waarschijnlijk het belangrijkste in het leven van jouw hond. Je hond kan voelen of jij bedroefd bent. Dan zal hij zich dicht tegen je aan vlijen, om je te troosten. Hij merkt het ook als je niet gestoord wilt worden, bijvoorbeeld als je zit te piekeren over je wiskundehuiswerk. Hij zal zich wel bij je in de buurt nestelen, maar hij wacht af tot je weer tijd voor hem hebt. Hij houdt van beweging, het liefste 's ochtends en 's avonds. Honden zijn loopdieren en ze rennen hartstochtelijk achter ballen en stokjes aan. Vele zijn dol op zwemmen en kunnen geen beekje passeren zonder erin te springen. Hij houdt van het gezinsleven. Hoe meer mensen zich met hem bezighouden, hoe beter het is. Honden vinden het bijzonder fijn als je ze krauwt, vooral achter de oren, in de nek en op hun borst en buik.
Hoe spreekt een hond?
Helaas spreekt hij geen Nederlands of Frans. En toch kunnen we hem goed verstaan, we moeten alleen leren zijn gebarentaal en zijn klankentaal goed te begrijpen. Met de klankentaal doelen we natuurlijk op het blaffen.
- De hond blaft bijvoorbeeld omdat iemand aankomt: blij en opgewonden als hij de persoon kent of waarschuwend als het een vreemdeling is.
- Hij blaft luidkeels en verlangend, als je eindelijk met hem zal gaan wandelen. Als hij ook nog op en neer huppelt, dan wil hij met je spelen.
- Als hij in de keuken staat, dan hoor je misschien een zeurende ondertoon bij het middaguur, 'waar blijft mijn eten?'
- Als hij daarentegen klaaglijk loeit, dan is hij waarschijnlijk bedroefd. Ook honden hebben daar last van. Dan helpt maar één ding: je moet hem troosten, streel hem en spreek hem lief toe.
De gebarentaal van de hond is veel gemakkelijker te verstaan: zijn oren staan recht overeind, zijn staart omhoog en zijn nekvel overeind. Dat is een typische dreighouding. Als hij bovendien zijn lippen optrekt, dan is hij echt woedend. Maakt hij zich daarentegen klein, dan is hij bang. Zijn oren liggen dan vlak tegen zijn kop aan en zijn staart zit tussen zijn achterpoten. Pas op: zo'n bange hond bijt eerder dan een zelfbewuste!
Waarom kwispelt de hond met zijn staart?
Als je hond vrolijk om je heen springt en heftig kwispelt, dan is hij blij. Maar als je goed oplet, zul je al snel merken dat dat kwispelen niet altijd hetzelfde betekent. Als de staart bijvoorbeeld recht naar boven staat en langzaam heen en weer beweegt, dan is je hond juist onzeker en weet hij niet hoe hij zich moet opstellen.
Top tien van de meest geliefde honden
Duitse herdershond
Kenners rekenen hem niet tot de beste 'kinderhond', hoewel er ook goede babysitters en kindervrienden onder de herdershonden te vinden zijn. Maar het zijn perfecte werkhonden, bijvoorbeeld voor de politie of douane. Deze hond die wel 65 cm groot kan worden, moet minstens twee uur per dag wandelen. Met grootte bedoelen we de hoogte van de hond: van zijn schouders tot de grond.
Tekkel
Een tekkel is een ideale speelkameraad: hij houdt van ravotten, is vrolijk, teder en heel erg slim, maar ook enigszins eigenzinnig. Je moet bij de opvoeding niet te toegeeflijk zijn, want hij werpt je altijd onschuldige blikken toe. Tekkels zijn ook geschikt voor kleinere huizen, maar omdat zij zo'n gevoelige rug hebben, kunnen ze beter niet traplopen.
Poedel
Met de poedel wordt het nooit saai, omdat hij altijd wil rennen en spelen en nieuwe kunstjes wil leren. Hij is een echte circushond! De kleine poedelrassen zijn ook geschikt als je in de stad woont, maar ze moeten veel wandelen, want een poedel wil altijd op reis zijn en hij is blij met iedereen die hem aanspreekt. De krullige vacht moet dagelijks worden geborsteld en gekamd. Een verzorgde poedel gaat bovendien eens in de paar weken naar de hondenkapper om zijn vacht te laten scheren.
Yorkshire terriër
De Yorkshire terriër is de bekendste onder de terriërsoorten. Kun je je voorstellen dat deze kleine dwerg, die maar 25 cm hoog wordt, in Schotland bijna 150 jaar geleden als rattenvanger gebruikt werd? Deze piepkleine viervoeters met hun prachtige vacht zijn nog steeds moedig. Het zijn goede speelkameraadjes, snel, zeer zelfbewust en bepaald geen huismussen.
West highland white terriër
Wie eenmaal dit hondje met zijn zwarte kraaloogjes heeft gezien is verloren. De tot 30 cm hoge 'westie' komt zoals de meeste terriërrassen uit Engeland, uit Schotland om precies te zijn. Het is een echte gezinshond, een beminnelijke, speelse en waakzame huisgenoot. De waakzaamheid is niet afhankelijk van de grootte. Ook de kleinste hond verdedigt zijn bazen met geblaf, gegrom en desnoods met zijn scherpe tanden!
Spaniël
De aanhankelijke cockerspaniël is vermaard om zijn speelsheid. Urenlang jaagt hij achter ballen en stokjes aan om vervolgens met wapperende oren aan te komen rennen. De fraai gelokte oren zijn zijn grote trots en ze moeten vaak worden geborsteld. Deze ongeveer 40 cm hoge hond heeft slechts één nadeel: hij is gulzig. Je moet zijn goedige blik weerstaan en beslist de buren waarschuwen. Een cocker deinst er namelijk niet voor terug bij anderen te gaan bedelen!
Collie
Collies zijn herdershonden. Logisch dat ze ook hun familie behoeden. Die familie kan het beste in een huis met een tuin wonen, want de ongeveer 60 cm grote collie heeft behoefte aan veel ruimte.
Newfoundlander
De reusachtige newfoundlander wordt wel 75 cm hoog en 60 kg zwaar! Zelfs wilde kinderen brengen hem niet van zijn stuk. Hij heeft veel ruimte nodig en hij zwemt dolgraag!
Golden Retriever
De geduldige golden retriever is 60 cm hoog; hij kan geen meertje passeren zonder erin te springen. Hij is zeer gehoorzaam en houdt van alle honden het meest van zijn baasjes.
Keeshond
De nummer tien op de lijst van de meest geliefde honden is de vrolijke keeshond. Vooral de dwergkezen, die slechts zo'n 22 cm hoog worden, zijn aanhankelijke en trouwe viervoeters.
Wist je dat....
...honden en katten een andere taal spreken?
Het kwispelen met de staart betekent bij katten: 'hoepel op!' En als zij hun poot optillen, dan bedoelen ze: 'Geen millimeter verder, anders barst het los.' Bij honden betekent het precies het tegendeel, namelijk dat zij het weer goed willen maken. Toch kunnen honden en katten goed samenleven. Als ze elkaar van jongs af aan kennen, leren ze elkaars taal.
...er honden zijn, die schijnbaar dol geworden in een rondje hun eigen staart najagen?
Dat ziet er op het eerste gezicht grappig uit, maar het is helaas een teken dat de ongelukkige zich flink verveelt!
Met dit onnozele ronddraaien proberen honden hun leven wat afwisseling te geven.
...honden de beste alarminstallaties zijn?
Inbrekers zijn namelijk nergens zo bang voor als lawaai. En honden maken gegarandeerd herrie als een vreemdeling wil binnensluipen. Zelfs de allerkleinsten zijn heldhaftig als het erom gaat het gezin te beschermen.
...bijna elke hond wel eens vlooien krijgt?
Deze plaaggeesten deinzen nergens voor terug. Zelfs de best verzorgde hond die dagelijks wordt geborsteld, ontkomt er niet aan. Arglistig springen zij ergens in de vrije natuur op zijn vacht. Gelukkig zijn er middeltjes te koop in de apotheek, bijvoorbeeld speciale vlooienbanden, die ook werken tegen teken.
...er honden met een blauwe tong zijn?
Niet omdat ze steeds blauwe bosbessen eten, maar de kleur is aangeboren. Deze honden komen uit China en heten chowchow. Daar kent men ze al meer dan tweeduizend jaar, bij ons pas honderd jaar.
...de hitte die we meestal van half juli tot augustus hebben de 'hondsdagen' worden genoemd?
Dat heeft niets met echte honden te maken, maar met de sterren. Lange tijd geloofden de mensen dat de zwoele zomerwarmte te maken had met de Hondsster.