Raskat: De sphynx

Raskat: De sphynx Je vindt de kat schitterend of je vindt de kat verschrikkelijk lelijk, maar veel zit er niet tussen. Dat maakt ook dat de Sphynx inmiddels een veelbesproken raskat is. Voor een grote groep mensen moet de kat toch vooral iets aaibaars hebben en aaien doe je het beste (lees ook: zachtste) met een kat die een vacht heeft.

Uit proportie?

Spreekt voor zich dat een kat meer is dan haar vacht, maar neemt niet weg dat de meeste mensen een bepaald beeld hebben van een kat en daar past een kat die “uit proportie” is niet bij. Uit proportie wordt de kop in verhouding met het lijf gezien en natuurlijk de grote rechtopstaande oren. Maar uit proportie is toch met name de kale huid. Je kunt niet afdwingen een dier te kopen op basis van het karakter, want dat weer je bij het kopen van een kitten immers nog niet (behalve de algemene raskenmerken qua karakter) en bovendien, een huisdier is toch iets wat bij je moet passen en daar maakt het uiterlijk essentieel onderdeel vanuit.

Oorsprong

Vanuit de VS via Canada naar Europa

Als we ons dan toch verdiepen in de kat dat moeten we naar de Verenigde Staten van 1966 voor de eerste melding van een nestje huiskatten waar een haarloos kitten bijzat. Een rasfokker kocht echter moeder en zoon en liet ze nestjes krijgen. Waarbij er jonge katjes tevoorschijn kwamen die soms gewoon haar hadden en soms kaal waren. Er werd in die periode te pas en te onpas gefokt met deze katten en uiteindelijk verdween de gehele lijn… op een poes na. Dutchie Nefertiti werd in 1973 door een Canadese vrouw gekocht en een Nederlander haalde enkele jaren later een dochter en zoon van de Canadese kat naar Europa. Hoewel ze geen nazaten produceerde kreeg de eigenaar een tijdje later twee nieuwe poezen van dezelfde moeder en met één van de katten werd gefokt. Er was geen naaktkater voor handen en er werd een Devon Rex voor gebruikt. De bouw van het lichaam komt enigszins overeen, de kop is echter wezenlijk anders. In dezelfde periode werd in de Verenigde Staten een kat gesignaleerd die regelmatig naaktkittens had. Jezabelle, zoals ze heette produceerde jonge katjes en al snel merkte mensen die allergisch zijn voor kattenharen, dat de naaktkat prima te houden was.

Frankrijk

In Frankrijk werd de naaktkat voor Europa eigenlijk als eerste een succes, maar de oorsprong van deze katten lag wel in Nederland en na de Devon Rex, wat geen groot succes was, werd de Cornish Rex wel een succes.

Erkenning

Hoewel men al jaren bezig was om een gezond ras neer te zetten, en dan wordt er bijvoorbeeld wel eens een huiskat doorheen gekruist, duurde het tot 2001 alvorens de kat officieel erkend werd (in een Mundi kattenshow) in Nederland.

Het ras

De kat is een gezond en stevig dier dat gemiddeld vier tot zes kittens per nest werpt. Het zijn stevige eters, wat verklaarbaar is om de kat op temperatuur te houden. De katten zijn graag buiten, alleen kan zon schadelijk zijn voor de huid. De kat is overigens niet helemaal haarloos, maar lijkt zo omdat er slechts een soort dons laagje op de huid ligt wat voor het blote oog nauwelijks waarneembaar is. De kat is erg speels, lief en wordt graag aangehaald. Ze zijn sociaal en vragen nadrukkelijk om aandacht.

De Sphynx kan je qua nagels het beste af en toe knippen, ze kunnen elkaar relatief eenvoudig verwonden. Verder moet de kat ook af en toe gewassen worden, dit heeft ondermeer te maken met het huidsmeer van de kat wat af kan geven op het meubilair. Verder zijn de oren ook gevoelig voor een overmatige hoeveelheid oorsmeer. Bijhouden voorkomt ontstekingen.

Tot slot

Een aparte kat, dat zeker. Prachtig of erg lelijk … voor ieder wat wils en de liefhebber is er gek op. Met hun speelse en lieve karakter zijn het echte maatjes. Hoewel een naaktkat regelmatig kan werken voor iemand met een kattenhaarallergie, is het niet honderd procent gegarandeerd. Ga er dus automatisch vanuit.
© 2012 - 2021 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een kat kopen, waar let je op?Een kat kopen, waar let je op?Na lang overwegen heb je besloten om een jonge kat te kopen. In de kattenwereld wordt zo’n diertje ook wel een kitten ge…
De aanschaf van een kittenDe aanschaf van een kittenEen huisdier is een waardevolle toevoeging aan ieder huishouden. Liefde, verzorging en aandacht betalen zich terug in ge…
Een kitten opvoedenEen kitten opvoedenAls je een kitten hebt gekocht, dan zal je deze ook moeten opvoeren. Het is nodig om je nieuwe huisdier bekend te laten…

Pembroke Welsh CorgiPembroke Welsh CorgiDe Pembroke Welsh Corgi is een hond uit de herdersfamilie en is een afstammeling van de Zweedse Vallhund, die vanuit Den…
Hoe bescherm je jezelf tegen een aanval door een hond?Hoe bescherm je jezelf tegen een aanval door een hond?Gelukkig komt het relatief weinig voor dat een hond een mens aanvalt. In de meeste gevallen kan een beet worden voorkome…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 07-08-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Schrijf mee!