Vrijheidsdressuur: Spaanse pas

De spaanse pas is één van de mooiere oefeningen binnen de vrijheidsdressuur. Het is sierlijk en elegant. Bovendien kan de oefening zowel vanaf de grond als onder het zadel.

Vrijheidsdressuur

Er zijn twee belangrijke principes binnen de vrijheidsdressuur: je dwingt het paard nergens toe, en tijdens de training beloon je het paard zodra het iets goed doet. Het eerste vormt de basis van de oefeningen en komt terug in het woord: Vrijheid. Het belonen is belangrijk om je paard de oefening correct aan te leren. Hiervoor gebruik je bij voorkeur een clicker, maar ook je stem kan als signaal werken. Als beloning zijn snoepjes een optie, maar ook een aai of knuffel, even samen spelen, of zelfs gewoon eventjes rust. Kies iets wat jouw paard prettig vindt en wat hem of haar zal motiveren.

Wat is de oefening?

Het paard doet een lopende jambette, waarbij afwisselend het linker- en rechtervoorbeen hoog worden opgetild.

Benodigdheden

  • Paard moet bekend zijn met de jambette
  • Clicker
  • Snoepjes (bijvoorbeeld wortel, appel, brokjes)
  • Halster + touw
  • Zweepje

Hoe ga je te werk?

Doe deze oefening niet op een harde of gladde ondergrond, dit kan gevaarlijk zijn. Zorg ook dat er geen loslopende huisdieren of kleine kinderen in de buurt zijn, en oefen bij voorkeur alleen.

Deze oefening vereist vooral véél geduld. Paarden vinden het vaak lastig om vanuit de jambette te gaan lopen en het kan lang duren voor ze snappen wat je bedoelt. Stel jezelf dus niet als doel deze oefening in één dag aan te leren, dat is bijna onmogelijk.

Het is het gemakkelijkst om je paard te leren de jambette te doen terwijl je voor hem staat. Zorg dat hij het uitsluitend laat zien op jouw teken (met de zweep zijn been aanraken, naar het been wijzen).Als je de oefening ook onder het zadel wil doen is het gebruik van een zweepje aan te raden. Zorg ook dat hij het been gebruikt wat je vraagt. Deze oefening kan gevaarlijk zijn, dus als je paard ongevraagd de jambette doet terwijl je voor hem staat mag je best even boos worden. Verhef je stem, of loop even bij hem weg. Vaak begrijpt een paard de boodschap dan al. Slaan is absoluut niet nodig!

De volgende stap is om de jambette te vragen en het paard dan een paar stappen naar voren laten lopen. Dan beloon je. Wissel de benen steeds af. Als dat lukt ga je het aantal stappen tussen de jambettes verkleinen. Werk toe naar: jambette - stap - stap - jambette - stap - stap - jambette. Als het goed is zal je paard steeds sneller gaan schakelen, en zal de beweging steeds voorwaartser worden.

Wil je er een apart signaalwoord aan koppelen, is de volgende tussenstap erg handig. Zet je paard stil en vraag eerst een jambette met het ene been, dan met het andere been. Dán pas beloon je. Gebruik hiervoor dan een ander signaalwoord dan je voor de jambette zelf gebruikt.

Nu kan je deze beide gaan combineren! Vraag je paard rustig voorwaarts en geef hem het teken voor de dubbele jambette - oftewel de spaanse pas. Je kan een woord gebruiken, maar je kan ook om-en-om de benen aantikken met je zweepje. In het begin zal je paard dit misschien lastig vinden. Hij blijft niet goed voorwaarts of gaat helemaal stilstaan, of zet zijn benen met een klap neer in plaats van rustig. Straf hem hier niet voor af, probeer het gewoon nog een keer. In het begin beloon je voor elke poging. Later kan je gaan belonen als het beter gaat: dus als hij goed voorwaarts blijft, of als hij beide benen heeft opgetild, of ze niet hard neerzet..zorg dat er steeds vooruitgang in zit. Kijk waar jouw paard de meeste moeite mee heeft; als hij dát dan goed doet, beloon je hem natuurlijk extra enthousiast!

Het kan weken duren voor een paard dit goed doorheeft. Overhaast het niet.

Variaties

Onder het zadel kan je de oefening aanleren door het signaalwoord te combineren met het aantikken van het been. Dit kan met een zweepje of met je voeten. Je kan het paard uiteindelijk leren alleen op het signaalwoord te reageren en pas te stoppen als jij dat vraagt. Als je paard de spaanse pas goed beheerst, kan je deze uitbreiden naar een spaanse draf en zelfs galop. De werkwijze hierbij is grotendeels hetzelfde, al zal het meer moeite kosten je paard bij te houden en het teken correct te geven. Onthoud dat deze oefeningen ontzettend moeilijk zijn voor een paard en dat ze niet voor elk paard geschikt zijn.

Lees verder

© 2011 - 2022 Danibanani, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrijheidsdressuur: Om te beginnenVrijheidsdressuur. Een nieuwe hype in de paardenwereld. Maar wat houdt het nu precies in en hoe begin je?
Vrijheidsdressuur: Ja knikken en Nee schuddenEen paard ja laten knikken of nee laten schudden zijn vooral in vrijheidsdressuur-shows onmisbaar. Hiermee kan je immers…
Vrijheidsdressuur: SpagaatDe spagaat is een leuke oefening en bovendien een hele nuttige. Hij is namelijk zeer geschikt om je paard lekker soepel…
Vrijheidsdressuur met je paard: JambetteNadat je de drie eenvoudigste oefeningen in de vrijheidsdressuur, namelijk targetten, flemen en kusje geven, onder de kn…

Schurft bij het paardSchurft en een veel voorkomende huidaandoening bij paarden. Maar wat is nu eigenlijk de oorzaak van schurft? Wat zijn de…
Wat vertellen de oren van een paard u?Wat vertellen de oren van een paard u?De oren van een paard kunnen, in tegenstelling tot de oren van een mens, ons een hoop duidelijk maken door ze te bewegen…
Danibanani (37 artikelen)
Gepubliceerd: 22-06-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.