Vrijheidsdressuur: Om te beginnen
Vrijheidsdressuur. Een nieuwe hype in de paardenwereld. Maar wat houdt het nu precies in en hoe begin je?
Wat is vrijheidsdressuur?
Vrijheidsdressuur houdt in dat je je paard of pony kunsten aanleert in vrijheid. Het woord zegt het dus eigenlijk al. Dit kunnen kleine kunsten zijn, zoals flemen, iets aanraken of een kusje geven, of grote kunsten zoals zitten of steigeren. Dat allemaal gaat op commando. Wat belangrijk is voordat je met de kunsten begint, is dat je een goede basis hebt. Dit houdt onder andere in: meelopen, stilstaan en achteruit lopen op commando. Dit is erg belangrijk, zodat jij de leider bent en het paard respect voor je heeft.
Wat ook belangrijk is bij het beginnen met vrijheidsdressuur is dat je je paard kent. Hoe leert hij/zij het beste? Wat vind hij/zij makkelijk en wat niet? Zo hou je rekening met je paard en voorkom je frustraties als iets niet lukt wat het paard niet kan.
En het belangrijkste is: Begin klein. Vanuit een goede basis kun je verder bouwen. Begin vooral niet met de grote kunsten, want als je paard niet door heeft hoe het werkt kan hij/zij het allemaal tegen je gaan gebruiken.
Wat heb je nodig?
- Een van de belangrijkste dingen is natuurlijk, een paard. Zorg ervoor dat je het paard goed kent, en niet dat je voor het eerst met het paard werkt. Het is belangrijk dat je vertrouwen hebt in je paard en dat dit wederzijds is.
- Indien je met voedselbeloningen werkt kan een heuptasje erg handig zijn. Hier kun je de brokjes in doen en werkt makkelijker dan een broekzak of een jaszak.
- Halster
- Een halstertouw indien je paard nog niet altijd mee wilt lopen.
- Een zweep om aanwijzingen te geven. Gebruik deze zweep vooral niet om je paard af te straffen!
Beloningen
Een belangrijk onderdeel van vrijheidsdressuur is het belonen. Wanneer weet je paard wanneer hij/zij iets goed heeft gedaan? Dit kan op meerdere manieren.
- Voer: Gebruik niet te grote brokken/paardenkoekjes. Een biksje is meestal al voldoende beloning per kunstje voor je paard om te weten dat hij/zij het goed heeft gedaan.
- Een aai: Paarden kunnen dit waarderen, maar voor voer doen ze waarschijnlijk meer.
Wat handig is bij het belonen is een clicker. Later in dit artikel zal worden uitgelegd hoe het clicker-systeem werkt.
Commando's
Vrijwel alle mensen die aan vrijheidsdressuur doen gebruiken commando's tijdens vrijheidsdressuur. Commando's zijn erg belangrijk voor je paard om een oefening aan te koppelen. Als eerste is het goed te weten dat een paard geen mensentaal verstaat, maar wel klanken en woorden uit elkaar kan houden. Kies dus goede commando's die niet op elkaar lijken. Naast stemcommando's kun je ook lichaamshulpen gebruiken, zoals iets aanwijzen, aanraken of bijv. met je vinger omhoog wijzen voor het flemen.
Enkele commando's die kunnen worden gebruikt bij oefeningen:
- Flemen: Fleem, lach
- Jambette: Pas, been (let op dat het paard dit laatste niet koppelt aan fleem)
- Kusje geven: Kus, lik
- Steigeren: hoog
Clicker training
Clicker training kan bij vrijheidsdressuur erg handig zijn. Met een clicker kun je je paard op het juiste moment laten weten dat hij/zij iets goed heeft gedaan. Het clickeren is het beste aan te leren voor het volgende te doen:
Om te laten weten wat de click betekend (belonend, iets goed doen) ga je bij je paard staan, je clickt en geeft daarna direct de beloning. Dit herhaal je totdat je paard het (waarschijnlijk) snapt. Als je paard het begrijpt kun je beginnen met de kleine kunsten.
Als je met de clicker werkt heb je minder snel kans op een bedelend paard. Het is voor je paard duidelijk dat hij/zij iets goed heeft gedaan en het paard weet dat hij/zij na de click pas de beloning krijgt.