Vrijheidsdressuur: Spagaat

De spagaat is een leuke oefening en bovendien een hele nuttige. Hij is namelijk zeer geschikt om je paard lekker soepel te krijgen, en je kan hem gebruiken voor enkele andere oefeningen.

Vrijheidsdressuur

Er zijn twee belangrijke principes binnen de vrijheidsdressuur: je dwingt het paard nergens toe, en tijdens de training beloon je het paard zodra het iets goed doet. Het eerste vormt de basis van de oefeningen en komt terug in het woord: Vrijheid. Het belonen is belangrijk om je paard de oefening correct aan te leren. Hiervoor gebruik je bij voorkeur een clicker, maar ook je stem kan als signaal werken. Als beloning zijn snoepjes een optie, maar ook een aai of knuffel, even samen spelen, of zelfs gewoon eventjes rust. Kies iets wat jouw paard prettig vindt en wat hem of haar zal motiveren.

Wat is de oefening?

Het paard zet zijn benen ver uit elkaar, alsof hij een spagaat doet.

Benodigdheden


Hoe ga je te werk?

Deze oefening is erg goed voor het soepel houden en maken van de spieren, maar voor een ongetraind paard kan hij belastend zijn. Vraag de eerste keren dus niet teveel van je paard en train de oefening niet dagen achtereen.

De oefening is niet al te ingewikkeld om aan te leren. Belangrijk is wel dat je in jouw teken goed onderscheidt houdt tussen de jambette, het voetje geven, de spagaat en later de berggeit.

Het is het gemakkelijkst om je paard naar voren te laten lopen terwijl hij zijn achterbenen laat staan. Dit kan je op verschillende manieren bereiken.

Vraag je paard een voetje te geven maar beloon alleen als hij zijn been verder naar voren terugzet. Dit heeft het risico dat hij verward raakt met de twee oefeningen, maar deze methode is snel omdat je paard die oefening al kent. Vraag de benen om-en-om en beloon steeds uitsluitend als je paard het been verder naar voren terugzet. Trek eventueel een lijn in het zand om dit te controleren.

Je kan ook het been van je paard zelf pakken en naar voren neerzetten: op dat moment clicker en beloon je, en gebruik je meteen een signaalwoord als 'spagaat'. Doe dit ook steeds om-en-om. Na een aantal keer kan je proberen of je paard het uit zichzelf gaat doen.

De laatste manier is door je paard naar voren te lokken. Pak een snoepje en hou dit net buiten zijn bereik. Als hij met zijn voorbeen een stap zet, clicker en beloon je. Dat doe je alleen als hij zijn achterbenen heeft laten staan. Experimenteer met verschillende hoogtes waarop je het snoepje houdt, misschien werkt de ene hoogte beter dan de ander.

Als je paard eenmaal doorheeft dat hij zijn benen naar voren moet zetten en zijn achterbenen moet laten staan, kan je de oefening uitbouwen. Laat hem in het begin maar een klein stukje naar voren stappen; later kan je hem steeds verder vragen. Beloon niet meer voor elk stapje, maar voor het eindresultaat.

Variaties

Een variatie op deze oefening is de berggeit. Hierbij doet je paard precies het tegenovergestelde: hij zet zijn benen zo dicht mogelijk bij elkaar. Hierbij worden de rugspieren goed opgerekt, het is dan ook belangrijk dat je paard het hoofd laag houdt. Die is het gemakkelijkst aan te leren met methode 2: de benen zelf pakken en neerzetten. Je kan de voorbenen naar achter zetten, of de achterbenen naar voren. Of je leert je paard een 'jambette' met zijn achterbenen, waarbij hij ze ook naar voren zet. Overvraag je paard ook met deze oefening niet!

Verder is de spagaat een goede basisoefening voor het compliment en de buiging.
© 2011 - 2024 Danibanani, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrijheidsdressuur: Om te beginnenVrijheidsdressuur. Een nieuwe hype in de paardenwereld. Maar wat houdt het nu precies in en hoe begin je?
Vrijheidsdressuur: Ja knikken en Nee schuddenEen paard ja laten knikken of nee laten schudden zijn vooral in vrijheidsdressuur-shows onmisbaar. Hiermee kan je immers…
Vrijheidsdressuur: BuigingVrijheidsdressuur: BuigingDe buiging is er in twee varianten: de klassieke en de diepe buiging. Het is een mooie, sierlijke oefening, die bovendie…
Vrijheidsdressuur: ComplimentHet compliment is misschien wel één van de mooiste oefeningen van de vrijheidsdressuur. Daarnaast is de oefening niet er…

Schurft bij het paardSchurft en een veel voorkomende huidaandoening bij paarden. Maar wat is nu eigenlijk de oorzaak van schurft? Wat zijn de…
Vrijheidsdressuur: Spaanse pasDe spaanse pas is één van de mooiere oefeningen binnen de vrijheidsdressuur. Het is sierlijk en elegant. Bovendien kan d…
Danibanani (37 artikelen)
Gepubliceerd: 23-06-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.