Vrijheidsdressuur: Op het blok

Een paard op een blok laten staan is geen lastige oefening, al kan hij wat geduld vragen. Het is wel een mooie oefening, die best indrukwekkend kan zijn en goed is te combineren met andere kunstjes. Zeker een oefening om mee aan de slag te gaan dus!

Vrijheidsdressuur

Er zijn twee belangrijke principes binnen de vrijheidsdressuur: je dwingt het paard nergens toe, en tijdens de training beloon je het paard zodra het iets goed doet. Het eerste vormt de basis van de oefeningen en komt terug in het woord: Vrijheid. Het belonen is belangrijk om je paard de oefening correct aan te leren. Hiervoor gebruik je bij voorkeur een clicker, maar ook je stem kan als signaal werken. Als beloning zijn snoepjes een optie, maar ook een aai of knuffel, even samen spelen, of zelfs gewoon eventjes rust. Kies iets wat jouw paard prettig vindt en wat hem of haar zal motiveren.

Wat is de oefening?

Het paard gaat met zijn voorbenen op een blok staan.

Benodigdheden

  • Clicker
  • Snoepjes (bijvoorbeeld wortel, appel, brokjes)
  • Blok
  • Halster + touw

Hoe ga je te werk?

Het belangrijkste aan deze oefening is misschien wel de voorbereiding. Het is erg belangrijk wat voor blok je kiest. Het moet goed staan zodat het niet om kan vallen of kan verschuiven; het mag geen scherpe randen hebben; en het moet stevig genoeg zijn om je paard te dragen. Een vast blok van beton is ideaal, maar voor velen niet te realiseren. Een omgekeerde speciekuip opgevuld met stenen (die er dus onder liggen) is een beter alternatief. Houten pallets is ook een mogelijkheid, mits deze stevig genoeg zijn. Je kan ook van (rest)hout zelf een blok bouwen; vaak is dit hout bij tuin- of kluscentra wel te krijgen. Of je kan een trekkerband opvullen met stenen en hier een stevige houten plaat overheen leggen.

De hoogte bepaal je zelf. Het moet in ieder geval niet hoger dan de knie van je paard zijn. Maar doe het blok ook niet te laag, dan ziet het er minder indrukwekkend uit!

De oefening aanleren is niet moeilijk, maar kan wel tijd kosten. Laat je paard eerst rustig wennen aan het blok. Als je paard het erg eng vindt, clicker dan als hij in de buurt komt. Je kan ook wat voer op het blok leggen om hem dichterbij te lokken. Als je paard zich volledig op zijn gemak voelt, zet je hem recht voor het blok. Ga zelf nooit naast je paard staan, hij kan uit schrik opzij springen!

Pak zijn been en zet het rustig op het blok. Als hij het niet wil neerzetten houd je zijn been vast. Zodra je voelt dat hij ontspant clicker en beloon je. Dit herhaal je tot hij zijn hoef wel neer wil zetten op het blok. Als dit gemakkelijk gaat zet je zijn been neer en loop je rustig voor het blok. Trek hem dan zachtjes naar voren. Het is erg belangrijk dat je dit niet hardhandig doet! Zorg voor een lichte druk, zodat hij niet (gemakkelijk) achteruit kan. Houd die druk constant. Je gaat dus niet steeds harder trekken. Vraag hem naar je toe te komen. Zodra je voelt dat hij jouw kant op beweegt kan je al belonen. Helemaal geweldig is het natuurlijk als hij zijn andere been optilt en ook op het blok zet! Dat is ook het moment om het signaalwoord te introduceren, bijvoorbeeld "Blok" of "Op".

Vaak, als een paard dit trucje eenmaal doorheeft, vinden ze het ontzettend leuk om te doen. Het is ook geen lastig kunstje om aan te leren, maar als een paard het spannend vind is veel geduld wel noodzakelijk. Merk je dat jij of je paard geïrriteerd of vermoeid raken, ga dan iets anders doen.

Variaties

Het blok is perfect te combineren met alle zogenaamde 'kleine kunstjes': oefeningen als een kusje geven of ja schudden. Je kan je paard ook de jambette laten doen terwijl hij op het blok staat, en je kan hem deze oefening onder het zadel laten doen als hij het signaalwoord goed snapt.
© 2011 - 2024 Danibanani, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrijheidsdressuur: Om te beginnenVrijheidsdressuur. Een nieuwe hype in de paardenwereld. Maar wat houdt het nu precies in en hoe begin je?
Vrijheidsdressuur: Ja knikken en Nee schuddenEen paard ja laten knikken of nee laten schudden zijn vooral in vrijheidsdressuur-shows onmisbaar. Hiermee kan je immers…
Vrijheidsdressuur: Voetje gevenHet voetje geven is een veelgebruikt commando in de paardenwereld; het is immers nodig om de hoeven uit te krabben of bi…
Vrijheidsdressuur: SpagaatDe spagaat is een leuke oefening en bovendien een hele nuttige. Hij is namelijk zeer geschikt om je paard lekker soepel…

Paddock Paradise: De kudde, rust en harmonieDe invloed van het Paddock Paradise op de kudde is groot. De natuurlijke instincten van de paarden worden geprikkeld waa…
De juiste veulenopfok kiezenDe juiste veulenopfok kiezenIn de paardenwereld wordt over het algemeen positief gedacht over de veulenopfok. Toch verneemt men ook regelmatig negat…
Danibanani (37 artikelen)
Gepubliceerd: 07-06-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.