Vrijheidsdressuur: Flehmen

Vrijheidsdressuur: Flehmen Flehmen, het lachen van een paard. Dat is het natuurlijk niet, maar zo ziet het er wel uit. Het is een oefening van de vrijheidsdressuur, een trainingsvorm in de paardenwereld die gebaseerd is op vrijheid en plezier. Het flehmen (of flemen, zonder 'h') is één van de gemakkelijkere oefeningen binnen de vrijheidsdressuur en is over het algemeen niet lastig aan te leren.

Vrijheidsdressuur

Er zijn twee belangrijke principes binnen de vrijheidsdressuur: je dwingt het paard nergens toe, en tijdens de training beloon je het paard zodra het iets goed doet. Het eerste vormt de basis van de oefeningen en komt terug in het woord: Vrijheid. Het belonen is belangrijk om je paard de oefening correct aan te leren. Hiervoor gebruik je bij voorkeur een clicker, maar ook je stem kan als signaal werken. Als beloning zijn snoepjes een optie, maar ook een aai of knuffel, even samen spelen, of zelfs gewoon eventjes rust. Kies iets wat jouw paard prettig vindt en wat hem of haar zal motiveren.

Wat is de oefening?

Flehmen ziet eruit of het paard lacht of grijnst. In feite betekent het dat ze de bovenlip optrekken en hierbij de tanden ontbloten. Vaak wordt de onderlip ook aangespannen, en sommige paarden openen hun mond hierbij.

Benodigdheden

  • Clicker
  • Snoepjes
  • Zweepje

Hoe ga je te werk?

Voor sommige paarden is deze oefening ontzettend gemakkelijk, voor anderen is hij één van de moeilijksten. Het hangt er helemaal vanaf hoe gemakkelijk je paard uit zichzelf wil flehmen. Als je geluk hebt met een paard dat dit snel uit zichzelf doet, wacht dan rustig af tot hij gaat flehmen. Op dat moment zeg je het signaalwoord, zoals "Flehm" of "Lach", clicker je, en geef je het paard de beloning. Zodra hij dit snapt is het de bedoeling dat je alleen nog beloont als jij om het flehmen hebt gevraagd! Je wil immers voorkomen dat je paard uit zichzelf allerlei oefeningen laat zien en vervolgens misschien boos reageert als hij geen beloning krijgt.

Voor andere paarden is deze oefening echter erg lastig. Hier zijn verschillende technieken voor. Zo kan je het snoepje vlak boven hun lip houden. Zodra ze dan de lip omhoog bewegen, clicker je. Dit bouw je vervolgens uit tot echt flehmen. En andere methode is door zachtjes met het zweepje op de lip te kriebelen. Belangrijk is dan wel dat het paard dit absoluut niet eng vindt! Ook hiervoor geldt dat je al moet clickeren bij de kleinste beweging in de goede richting - op die manier weet het paard wat je van hem of haar verwacht.

Een derde manier is door het paard vreemde luchtjes te laten ruiken. Flehmen is namelijk een manier voor het paard om beter te ruiken. Hier kan je van alles voor gebruiken: hoefvet, paardenshampoo, maar ook parfum of geurolie. Let hierbij wel goed op dat je paard het niet binnenkrijgt!

Variaties

Er zijn geen variaties op deze oefening, al is hij later wel te combineren. Je kan dan bijvoorbeeld je paard laten zitten of liggen terwijl hij lacht. En voor publiek is deze oefening altijd erg vermakelijk.

Lees verder

© 2011 - 2024 Danibanani, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrijheidsdressuur: Om te beginnenVrijheidsdressuur. Een nieuwe hype in de paardenwereld. Maar wat houdt het nu precies in en hoe begin je?
Vrijheidsdressuur: Ja knikken en Nee schuddenEen paard ja laten knikken of nee laten schudden zijn vooral in vrijheidsdressuur-shows onmisbaar. Hiermee kan je immers…
Vrijheidsdressuur met je paard: targetten, kusje, flemenVrijheidsdressuur met je paard: targetten, kusje, flemenWie aan vrijheidsdressuur doet, leert zijn paard allerhande oefeningen aan vanop de grond. Vaak zijn dit geen klassieke…
Korte uitleg over flemenSoms zie je in de wei een paard staan met zijn nek gestrekt, hoofd omhoog en ook de bovenlip helemaal omhoog, net alsof…

Het Haflinger paardDe Haflinger is een paardenras afkomstig uit Tirol. Een Haflinger staat bekend als een werkwillig ras en heeft een voskl…
Pollenallergie bij paardenPollenallergie bij paardenMisschien is het vreemd om te horen dat een paard hooikoorts kan hebben. Maar ook paarden kunnen last hebben van pollen…
Bronnen en referenties
Danibanani (37 artikelen)
Laatste update: 20-05-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.