Pollenallergie bij paarden
Misschien is het vreemd om te horen dat een paard hooikoorts kan hebben. Maar ook paarden kunnen last hebben van pollen in de lucht. Hoe komt dit? En wat kun je er aan doen?
Luchtwegen van het paard
De luchtwegen van het paard kunnen onderverdeeld worden in:
- Voorste luchtwegen
- Neusgaten
- Achterste luchtwegen
Een gezond paard hoort niet te hoesten en heeft naast wat doorzichtige neusvloeiing geen snotneus. Wanneer dit wel zo is is er iets niet in orde. Het paard kan last hebben van een virale infectie of een allergie. Enkele aandoeningen die een paard kan hebben zijn:
- Astma
- Bronchitis
- Dampigheid
- Pollenallergie
Pollenallergie
Pollenallergie, ook wel hooikoorts, is een allergische reactie op stuifmeel (pollen) dat door het paard wordt ingeademd. Normaal gesproken reageert het lichaam niet op de aanwezigheid van stuifmeel omdat het geen ziekteverwekker is. Maar bij een paard met pollenallergie reageert het immuunsysteem toch op de allergenen van het stuifmeel. Het lichaam zal antilichamen aanmaken die specifiek zijn voor de allergenen van de betreffende soort stuifmeel. Daarnaast is de immuunreactie bij pollenallergie veel heftiger dan nodig is om de "indringer" te vernietigen. Een paard kan allergisch zijn voor bepaalde pollen, als je weet voor welke pollen je paard allergisch is kun je gericht behandelen. Pollenallergie is te herkennen aan een aantal symptomen.
Symptomen
De symptomen van een pollenallergie uiten zich als een loopneus met doorzichtige uitvloeiing en soms ook hoesten.
Het veelvuldig met het hoofd schudden, of met de neus schuren, kan ook wijzen op pollenallergie. Dit wordt ook wel het "Head Shaking Syndrome" genoemd. Maar er kunnen natuurlijk nog een aantal andere redenen zijn waardoor een paard met zijn of haar hoofd gaat schudden, zoals last van zijn tanden, of vervelende vliegen op het hoofd. Dit laatste heeft niks met het Head Shaking Syndrome te maken en kan simpel worden verholpen met vliegenspray of een vliegenmasker.
De symptomen komen meestal tot uiting in de periode dat pollen zich in door de lucht verspreiden. Dit is meestal in de maanden maart tot september. In de winter zijn er geen pollen in de lucht aanwezig en zou het paard geen klachten moeten hebben.
Pollenallergie wordt vaak verward met chronische brochitis, omdat het paard ongeveer dezelfde symptomen heeft. Maar chronische bronchitis uit zich het hele jaar door, pollenallergie normaal gesproken alleen in het pollenseizoen.
Behandeling
Pollenallergie kan behandeld worden met homeopathische middelen, zoals kruidensupplementen (knoflook, Foenegriek, anijs) die door het voer moeten worden gemengd. Bij een juiste behandelijk kan de pollenallergie na een aantal seizoenen weer verdwijnen.
Tijdens het rijden is het niet fijn als het paard steeds met zijn hoofd schudt. Om dit te voorkomen zijn speciale pollennetjes op de markt. Deze maak je aan de neusriem vast zodat het netje over de neusgaten valt, op deze manier houdt het netje pollen en stuifmeel uit de neusgaten van het paard. Dit kan het schudden aanzienlijk verminderen. Het is tegenwoordig toegestaan om dispensatie aan te vragen op wedstrijden, zo kun je ook gewoon wedstrijden blijven rijden tijdens het pollenseizoen.
Daarnaast kun je je paard beschermen tegen de pollen door te zorgen voor een schuilplaats. Zo kan het paard overdag binnen staan en 's nachts, wanneer er niet zoveel pollen in de lucht aanwezig zijn, weer naar buiten.
Wanneer je paard veel last van de pollenallergie blijft houden is het verstandig om een veearts in te schakelen om erger te voorkomen.