Korte uitleg over flemen

Soms zie je in de wei een paard staan met zijn nek gestrekt, hoofd omhoog en ook de bovenlip helemaal omhoog, net alsof hij lacht. Dit heet flemen. Het paard fleemt als hij iets bijzonders ruikt.

Flemen om te ruiken

Paarden flemen meestal als ze een bijzondere of lekkere geur ruiken. Dat ze daarvoor hun bovenlip omhoog doen heeft te maken met een speciaal orgaantje onderin de neusholte van het paard, het 'orgaan van Jacobson'. Met dit orgaan kan het paard de geur beter ruiken. Om de lekkere geur bij het orgaan van Jacobson te krijgen trekt het paard zijn bovenlip op, zo kan de geur via een kanaaltje in het gehemeltje van het paard het orgaantje bereiken.

Preciezer ruiken

Natuurlijk kan een paard ook gewoon met zijn neus ruiken, zelfs erg goed. Toch is de neus soms niet precies genoeg. Door te flemen kan een paard nog preciezer ruiken watvoor geur het is. Dit geld bijvoorbeeld voor hengsten die een hengstige merrie ruiken. De feromonen die de merrie aanmaakt bij de hengstigheid zijn wel te ruiken door te flemen, en niet door gewoon met de neus te ruiken.

Andere redenen om te flemen

Naast flemen om beter te kunnen ruiken, kan flemen ook een teken zijn van pijn. Van paarden met koliek is bekend dat zij soms gaan flemen. Ook flemen paarden soms als ze iets vreemds proeven. Paarden die voor het eerst een pepermuntje krijgen vinden dit soms zo vreemd smaken en ruiken, dat ze gaan flemen.

Andere dieren

Paarden zijn niet de enige dieren die flemen, ook van katachtigen, herten, zebra's en schapen is bekend dat zij soms flemen.

Flemen als kunstje

Flemen is ook als kunstje makkelijk aan een paard aan te leren. Je kunt dit aanleren door eerst de bovenlip van je paard te kriebelen. Vaak reageren ze daar op door hun lip iets op te trekken, als je paard dit doet moet je hem uitgebreid prijzen en belonen. Zo leert je paard dat een kriebel op de bovenlip betekend dat hij zijn lip moet optillen, en dat hij daarvoor beloond wordt. Dit kun je vervolgens stapje voor stapje uitbreiden. Eerst kriebel je de lip, als je paard dat snapt raak je de lip alleen nog aan, en wijs je daarbij naar boven of je geeft een stemcommando. Vervolgens ga je het aanraken van de lip afbouwen en gebruik je alleen nog het naar boven wijzen of het stemcommando. Clickertraining is een hele effectieve manier om je paard dit te leren, omdat je dan een snel en duidelijk beloningsteken hebt.
© 2011 - 2024 Blijheid, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrijheidsdressuur: FlehmenVrijheidsdressuur: FlehmenFlehmen, het lachen van een paard. Dat is het natuurlijk niet, maar zo ziet het er wel uit. Het is een oefening van de v…
Vrijheidsdressuur met je paard: targetten, kusje, flemenVrijheidsdressuur met je paard: targetten, kusje, flemenWie aan vrijheidsdressuur doet, leert zijn paard allerhande oefeningen aan vanop de grond. Vaak zijn dit geen klassieke…
Vrijheidsdressuur: Om te beginnenVrijheidsdressuur. Een nieuwe hype in de paardenwereld. Maar wat houdt het nu precies in en hoe begin je?
Wat ruikt een paard?Wat ruikt een paard?De meeste mensen vinden de ogen en oren de belangrijkste zintuigen van het paard. Het zintuig dat het sterkste werkt bij…

De veulen opfok: huisvesting voor jonge paardenDe veulen opfok: huisvesting voor jonge paardenElk jaar worden er weer veel veulens gefokt in Nederland. Tot respectievelijk zes maanden oud lopen deze dieren nog bij…
Centered RidingCentered RidingCentered Riding is een rijtechniek die de nadruk legt op het lichaamsbewustzijn, een combinatie van de werking van het m…
Bronnen en referenties
  • http://www.bokt.nl/wiki/Flemen
Blijheid (8 artikelen)
Gepubliceerd: 23-05-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.