Paardenras: New-Forest pony

De New-Forest is een uitstekende kinderpony. Voor de New-Forest konden kinderen alleen nog maar rijden op Shetlanders. Dit is onder andere een rede waarom dit ras in een korte tijd erg populair is geworden. Zowel beginnende ruitertjes als wedstrijdruiters kunnen genieten van dit ras. Ze presteren namelijk ook nog eens goed in de verschillende takken van de paardensport.

Geschiedenis van de New-Forest

De New-Forest heeft zijn naam te danken aan het New-Forest gebied. New-Forest is een soort nattuurreservaat ten zuiden van Londen waar de pony's los rond konden lopen. Aangezien er veel mensen langskwamen is de New-Forest een minder schuw paardenras. De New-Forest werd gebruikt als landbouw- en vervoerspaard. Dankzij de mechanisatie werd de New-Fores een rij en sport pony. In 1957 waren de eerste New-Forest poný's in Nederland te zien. In hetzelfde jaar werd ook het stamboek voor dit ras opgezet.

Exterieur

Dankzij zijn expressieve ogen en grote neusgaten lijkt het hoofd wat weg te hebben van een Arabische volbloed. Zijn rug vertroont veel schoft en is redelijk lang. De benen van een New-Forest zijn vaak wat onregelmatig gesteld. Zijn hals is rond en ietwat kort. De New-Forest staat in een zogezegde rechthoekmodel.

Grootte en kleur

De New-Forest komt in alle kleuren voor. Alleen bont is volgens het stamboek niet toegestaan. Zijn stokmaat ligt tussen de 1.25 á 1.47, dit betekend dat ze als B pony maar ook als D voorkomen.

Karakter

 • rustig
 • betrouwbaar
 • vriendelijk
 • moedig
 • eerlijk
 • werkwillig

Beweging en gebruiksmogelijkheden

De stap en draf van deze pony is niet erg bijzonder. Daarintegenover toont hij in de galop veel sprong. Deze pony is dankzij zijn betrouwbaarheid een goede kinderpony. Dit ras levert ook goede prestaties in de sport. Ze worden gezien in de volgende takken van sport:
 • dressuur
 • springen
 • samengesteld
 • recreatie
 • western
 • polo

Kantje's Ronaldo

Een veel geliefde dekhengst in zowel Nederland als andere landen is Kantje's Ronaldo. Deze hengst is in 2002 verkozen tot beste sporthengst. Hij heeft dan ook tot zijn zevende levensjaar ZZ gesprongen en daarna is hij ingezet voor de fok. Hij heeft inmiddels alle predikaten behaald en heeft vele goede nakomelingen die Europees lopen in verschillende takken van de paardensport.
© 2009 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
New Forest PonyNew Forest PonyDe New Forest pony komt oorspronkelijk uit New Forest, een natuurreservaat in Zuid-West Engeland. Er leven vandaag de da…
De New Forest sportdag- een evenement voor New Forest pony'sOp de New Forest sportdag zie je alleen New Forest pony's. Deze dag wordt vaak gehouden in september. Op deze dag mag ji…
Paardenras: Connemara-ponyDe Connemara-pony is een ras dat vroeger onder barre omstandigheden in het wild leefden. Dit heeft er voor gezorgt dat d…
De Exmoor-pony: kenmerkenDe Exmoor-pony: kenmerkenDe exmoorpony is een pittige pony afkomstig uit Engeland die erg geschikt is als kinderpony. Hieronder worden zijn raske…
Paardenras: HunterEigenlijk is de Hunter niet echt een ras. Het ras is namelijk gefokt door een volbloed en een koudbloed te kruisen. Hij…
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 27-06-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.