Giraffe, het langste dier ter wereld
Een giraffe is gracieus en imponerend om te zien. Giraffes zijn de langste dieren ter wereld. Door zijn gestalte heeft hij in de ogen van veel mensen een merkwaardig voorkomen. Als de giraffe rent, lijkt hij in slow-motion te bewegen. Een giraffe mag dan vrij groot zijn, hij heeft mensen om zich heen meestal eerder gezien dan de mensen hem. Hij staat soms helemaal stil en gaat dan met zijn camouflagevlekken op in de achtergrond van een bos. Het dier kan eveneens goed horen, zien en ruiken.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoudsopgave:
Een merkwaardig dier
Een giraffe is een dier wat er merkwaardig uit ziet. Door zijn lange nek bevindt zijn kop zich 6 meter boven de grond wat dit dier tot het langste landdier ter wereld maakt. Als hij in Nederland rond zou lopen zou hij door de ramen van een huis op de derde verdieping naar binnen kunnen kijken. Maar hij komt hier niet voor; alleen in Afrika is de giraffe in het wild te vinden. De maximumleeftijd van een giraffe in het wild is 25 jaar en in gevangenschap 28 jaar.
Savanne
Giraffes komen voor op de savannes van Afrika en niet in de tropische regenwouden. Giraffes voeden zich voornamelijk met blaadjes van de Acaciaboom die veelvuldig voorkomt in Afrika. De boom heeft zich verdedigd tegen de bladeters als olifanten en giraffes door vele stekels op zijn takken te laten groeien. De 45 centimeter lange tong van de giraffe is zeer lenig. Deze kan elke stekel ontwijken en de blaadjes lostrekken. Ze kunnen 70 kilo blaadjes per dag eten.
Vlekkenpatroon
Het vlekkenpatroon van de giraffe zorgt ervoor dat hij niet zo snel zichtbaar is als hij over een savanne loopt. Een savanne is een landschap wat grote delen van het jaar droog ligt maar waar wel grassen, struiken en regelmatig bomen groeien. Deze hebben vaak stoffige kleuren zodat het geel-bruin van de giraffe hem goet doet camoufleren. Elke giraffe heeft een uniek vlekkenpatroon. Naar aanleiding van de unieke structuur van het patroon herkennen de giraffes elkaar. Er zijn 9 verschillende ondersoorten. De langste giraffes komen voor op de Serengeti in Tanzania en Kenia. In zuidelijk Afrika zijn de giraffes ongeveer anderhalve meter kleiner. Giraffes leven in groepen van 6 tot 20 exemplaren.
Drinken
Als een giraffe water wilt drinken moet hij zijn benen zo ver mogelijk spreiden en zijn kop naar beneden doen. Hierdoor is hij een gemakkelijke prooi voor de krokodil geworden. De giraffes proberen drinken zo veel mogelijk te vermijden; vaak hebben ze genoeg aan het vocht wat ze via het eten binnenkrijgen.
Leeuw
Een giraffe laat zich niet snel vangen door een leeuw; zijn grootste vijand. Doordat hij boven de omgeving uittorent kan hij een jagende leeuw van ver zien aankomen. Zo kan hij ruim op tijd wegkomen. De giraffe is erg snel en wanneer een leeuw een trap van hem krijgt overleeft de leeuw dat niet. Toch zijn er enkele plaatsten waar leeuwen op giraffes jagen. Dat is bijvoorbeeld in het Kruger-park in Zuid-Afrika. De giraffes worden hier opgejaagd door de leeuwen totdat ze bij de asfalt weg aankomen. Daar glijdt de giraffe snel uit op het asfalt omdat zijn hoeven niet geschikt zijn voor de kunstmatige ondergrond. De meeste andere reservaten in Afrika kennen geen asfaltweg.
Slapen
Een andere overlevingsstrategie van de giraffe is: weinig slapen. Hij slaapt maar 30 minuten per dag. Die slaapperiode verdeeld hij in korte dutjes van 5 minuten. Een giraffe gaat niet liggen tijdens de slaap. Hij kan eventueel wel zitten en uitrusten. Maar dat is niet altijd een goed idee. Het duurt namelijk even voordat de giraffe overeind is en in Afrika zijn er altijd prooidieren aan de wandel.
Hart
Giraffes zitten soms op de grond. Dat is een beetje apart gezicht, want hun nek staat wel recht overeind. Doordat hun nek zo lang is moeten ze een krachtig hart hebben zodat het bloed kan worden rond gepompt. Ze kunnen hun hoofd niet op de grond neerleggen omdat hun hart dan te sterk klopt. De druk in de bloedvaten wordt dan zo hoog dat de giraffe onmiddellijk een hersenbloeding krijgt. De bloeddruk van een giraffe is normaal gesproken driemaal zo hoog als bij mensen. Een giraffe heeft meer elastische bloedvaten zodat de kans dat ze openbarsten door de bloeddruk kleiner is.
Lange Nek
Er zijn twee theorieën over het ontstaan van de lange nekken bij giraffes. De ene is van Lamarck en de andere van de meer bekende Darwin die de evolutietheorie bedacht. Lamarck zegt dat nekken van giraffes langer zijn geworden door dat giraffes generatie op generatie hun nek uitstrekken op zoek naar hoger gelegen blaadjes. Hierdoor zij de nekken in de loop van duizenden jaren steeds langer geworden. Darwin zegt dat er altijd variëteit in soorten bestaat maar dat de giraffes met de langste nekken meer overlevingskans hadden. Giraffes met kortere nekken zijn door natuurlijke selectie uitgestorven.
Plioceen
Ondanks ruim honderd jaar wetenschappelijk onderzoek na Darwin weten we nog niet zeker hoe het komt dat de giraffe een lange nek heeft. Er zijn geen bewijzen gevonden die één van deze bovengenoemde theorieën ondersteund. Het zou ook kunnen zijn dat het feit dat ze vijanden van ver zien aankomen de belangrijkste reden van hun succesvolle overlevingsstrategie is. De giraffe is door zijn reusachtig voorkomen een weinig gewilde prooi in de vrije natuur. De giraffe kwam voor in het geologische tijdvak plioceen. Dat betekent dat de giraffe 2 tot 5 miljoen jaar geleden al voorkwam. In die tijd leefden er meer grote dieren.
Lees verder