Het gevaar van The Big 5

The big 5 verwijst naar de 5 meest geliefde dieren om op safari te bekijken. Men heeft lang gedacht dat dit ook de meest gevaarlijke dieren waren maar dat is niet zo. In dit artkel wordt op een rijtje gezet hoe gevaarlijk the big 5 voor mensen zijn. Op de foto zie je een ongebruikelijk huisdier in Rhodesië; een neushoorn. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoudsopgave:


Wie zijn The Big 5?

The big five zijn de leeuw, luipaard, buffel, olifant en neushoorn. De term komt uit de jagerswereld. De jagers in Afrika vonden dit de meest begerenswaardige jachttrofeeën. De dieren zijn gevaarlijk maar hebben niet het grootste aantal menselijke slachtoffers op hun geweten. Deze eer is aan de `hippo` toe te schrijven; het vegetarische nijlpaard is het meest gevaarlijke dier van het dierenrijk. Vaak is hij niet op doden uit maar wil hij bij gevaar zo snel mogelijk terug het water in. Als er een mens tussen hem en het water staat loopt hij daar gewoon overheen.

Jagen

Er wordt nog steeds gejaagd in Afrika. De meeste bezoekers willen de dieren op safari zien en fotograferen. The big 5 zijn de meest begerenswaardige dieren om te zien. De dieren staan ook bekend om het feit dat ze mensen kunnen doden. Dat is voor hen echter geen gebruikelijke bezigheid. Het komt voor dat mensen onbedoeld het slachtoffer van deze dieren worden.

Leeuw

De leeuw kan een mens doden maar hij doet het niet graag want een mens is een relatief kleine prooi. Er zijn aanwijzingen door onderzoekers gevonden dat meerdere gevallen waarin leeuwen mensen aten, de leeuwen ziek waren waardoor ze de voorkeur aan een gemakkelijke, alternatieve prooi gaven. Ze waren niet snel of sterk genoeg om bijvoorbeeld een buffel te vangen.

Buffel

De buffel is het meest gevaarlijke dier van de big 5. Hij staat bekend als onvoorspelbaar. Hij blijkt het vaak op jagers gemunt te hebben. Als er een troep van een paar honderd buffels door Afrika loopt, loopt daar soms een hele grote stier 500 meter achteraan. Als de horde buffels wordt achterna gezeten door jagers dan valt de grote stier de jagers aan. Ze kunnen ook jarenlang ongevaarlijk blijken. Ik hoorde een verhaal van een gids over een hotel waar vaak buffels op het terrein lagen. Die waren nooit bedreigend. Iedereen bleef er wel uit de buurt. Totdat een Japanner een hele mooi foto in gedachten had. Hij liep naar de buffel en omhelsde hem! De buffel stond geagiteerd op en nam het de man met fatale afloop op de horens.

Neushoorn

De neushoorn kan ook agressief worden. De zwarte neushoorn is gevaarlijker dan de witte neushoorn. Een reden kan zijn dat zijn ogen iets slechter zijn. De zwarte neushoornmoeder loopt vaak alleen met haar kind terwijl de witte neushoorn in groepen voorkomt. Uit bescherming voor het kind valt de zwarte neushoorn dan een belager aan. De mens is veel gevaarlijker dan de neushoorn want de neushoorn is door menselijke handelen bijna uitgestorven in Afrika.

Luipaard

Een luipaard gaat bij voorkeur niet op mensen jagen. Hij vangt liever allerlei dieren. Er zijn verhalen uit begin vorige eeuw over een luipaard in India die door stropers gewond was. Net als bij de leeuwen moeten ze dan noodgedwongen een alternatief dieet hanteren. Hierdoor zouden honderden mensen het slachtoffer zijn geworden. In Afrika maken ze weinig slachtoffers. Ik heb eens een foto gezien van een cameraman die in dezelfde boom als een luipaard zat. Hij leeft nog.

Olifant

Een olifant valt niet snel iemand aan. Als je te dicht bij hem komt en er is een babyolifantje bij kan hij heel bedreigend worden. Een olifant komt dichtbij mensen zonder kwaad te doen. Ze kunnen wel boos worden. Ze hebben een erg goed geheugen. Als je na 10 jaar een olifant tegen komt waar je onaardig tegen hebt gedaan herinnert hij zich dat en kan hij er nog boos om worden. Ze houden ook niet van sigarettenrook. Het wordt afgeraden in de buurt van olifanten een sigaret op te steken. Wijlen Prins Bernard heeft op hoge leeftijd zich in de safari-auto terug moeten haasten omdat hij buiten de auto wou roken. Er kwam een kleine kudde olifanten op hem af gestormd. Hij was op tijd terug in de auto.

Safari

De dieren zijn niet gevaarlijk als je op safari gaat in een jeep. Als je naast de auto zou gaan staan met leeuwen in de buurt, ben je wel een mogelijk slachtoffer. Tijdens een safari stop je soms om iets te drinken of eten buiten de auto. Dan kijkt de gids eerst goed rond of er geen gevaarlijke dieren in de buurt zijn. Je kunt ook op wandelsafari gaan. De gidsen zijn erin getraind hoe te handelen opdat de dieren niet agressief worden. Goede afstand bewaren is natuurlijk belangrijk. Als dieren wel agressief worden en ze komen dichtbij kun je heel hard schreeuwen en springen en gek doen. De meeste dieren gaan dan weg waarschijnlijk omdat ze in de war raken van het gekke gedoe. In noodgevallen kun je met een geweer in de lucht schieten. Door het lawaai rennen de dieren dan weg. Gidsen zijn getraind om ongewapend op wandelsafari te gaan. Ze wonen in het oerwoud dus men kent de gevaren. Voor de veiligheid wordt er wel een geweer meegenomen op wandelsafari.

Lees verder

© 2007 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Big Five: de droom van iedereen die op safari gaatIn Afrika is de Big Five een hot item. Het gaat om een verzameling van grote, Afrikaanse dieren die iedere persoon die o…
De Big Five: leeuw, olifant, buffel, luipaard en neushoornHet is altijd de eerste vraag na een bezoek aan een wildreservaat in Afrika: 'Heb je de Big Five gezien?' De leeuw, olif…
The Big Five (de grote vijf)De 5 grootste dieren van Zuid Afrika hebben een bijzondere naam meegekregen, "the big five" (de grote vijf). Deze groep…
Het Nijlpaard: zwaar op het land, licht in het waterHet Nijlpaard: zwaar op het land, licht in het waterDe Nijlpaard is net zoals de Neushoorn en olifant nog een van de weinige oerdieren die we op onze planeet bezitten.

De teek, het oprukkende gevaar in de achtertuinDe teek, het oprukkende gevaar in de achtertuinDe teek, een klein beestje dat er uit ziet als een spinnetje, rukt op in Nederland. Kwam je het diertje vroeger voorname…
Australië: De Wombat, een bijzonder buideldierIn australie leven heel wat verschillende soorten buideldieren, waaronder de wombat, hier een korte beschrijving van dit…
Bronnen en referenties
  • Ik ben op safari geweest en heb de informatie van gidsen gebruikt.
  • Foto van wikimedia commons
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 07-05-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.