Giraffe, imposant dier in Afrika
Een giraffe is een imposant dier. Het kan 65 km/uur lopen. Tijdens zijn renbewegingen ziet het eruit alsof hij in slow-motion loopt. Het dier heeft een geweldig goed gezichtsvermogen. Het ziet een leeuw al op twee kilometer afstand aankomen. Dit dier is één van de mooiste dieren van Afrika. Toch kan het zijn dat de gids je een giraffe aanwijst terwijl je zelf er lang over doet om deze te vinden. Een giraffe kan stokstijf stil staan en door zijn camouflagepatroon lijkt het soms net een stam van een boom, vooral als hij in de schaduw staat. Het is verbazingwekkend hoe deze grote dieren hun aanwezigheid kunnen verbloemen.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Scherpe ogen
Giraffes hebben een zeer goed gezichtsvermogen. Ze kunnen op een afstand van 100 meter precies zien wat er gebeurt. Leeuwen zijn het grootste gevaar voor een giraffe. Deze kunnen een jonge giraffe makkelijk opeten. Volwassen giraffes zijn te sterk. Met hun poten kunnen ze in één trap de schedel van een leeuw breken.
Ossenpikkers
Op het lichaam van giraffes zijn vaak vogeltjes te vinden die de teken opeten. Dat zijn de ossenpikkers. Deze giraffes zorgen voor voedsel en de vogels zorgen ervoor dat de giraffes gezond rond kunnen blijven lopen. Zulk een samenleving noemt men een symbiose of symbiotische relatie. De ossenpikkers hebben nog een andere functie; ze waarschuwen de giraffe als er roofdieren aankomen.
Lange nek
De nek van de giraffe is zijn meest in het oog springende handelsmerk en één van de voornaamste reden voor het succes van zijn soort. Giraffes hebben grote nekwervels. Deze beschermen de luchtwegen. Hierdoor kan de giraffe zijn nek in allerlei standen krommen en toch gewoon blijven adem halen. Giraffes rekken hun nek om de hoogste blaadjes van de boom te eten. Samen met olifanten, die hun slurf gebruiken, zijn het de enige dieren van Afrika die ook bovenkanten van bomen kunnen bereiken.
Slaapgedrag giraffes
Giraffes slapen maar 15 minuten per dag en doen dat staande. Als je soms een giraffe ziet zitten in het gras dan is dat niet om te slapen maar om even uit te rusten. Giraffes slapen echter nooit helemaal; hun hersenhelften slapen omstebeurt. Zo blijven ze altijd waakzaam genoeg om een roofdier aan te zien komen.
Naamgeving giraffe
De Latijnse naam van giraffe is
Giraffa camelopardalis. Dat is een samenvoeging van de Griekse woorden voor kameel en luipaard. Door zijn vlekkenpatroon wordt de giraffe van oudsher in relatie gezien met het luipaard en de rest van zijn lichaamsbouw lijkt nog het meest op die van een kameel.
Onderscheid mannetje en vrouwtje
Je kunt een onderscheid maken tussen mannetjes- en vrouwtjesgiraffen. De mannetjes hebben geen hoorns, dat komt omdat ze hun hoorns meer gebruiken dan die van de vrouwtjes, bijvoorbeeld bij vechtpartijen met andere giraffes. Verder is het zo dat de vrouwtjes hun eten bereiken door hun nek te buigen terwijl de mannetjes juist hun nek strekken.
Sociaal leven giraffe
Mannetjesgiraffes zullen het grootste deel van het jaar alleen rondlopen. Als je een mannetje en vrouwtje samen ziet dan zijn ze in de paringstijd. Je ziet soms het mannetje onder aan de staart van een giraffe ruiken om te controleren of ze in de goede periode zit om een babygiraffe te verwekken.
Vijanden giraffe
Giraffes kunnen met één trap een leeuwenschedel stuk maken. Ze hebben geweldige sterke poten. Daarom zullen leeuwen ze niet snel aanvallen. Een babygiraffe kan echter wel een prooi zijn voor een leeuw. Daardoor zullen vooral de giraffen in een groep met kinderen extra oplettend zijn. Gidsen kunnen soms aan het kijkgedrag van een giraffe concluderen dat er een roofdier in de buurt moet zijn.