De Afrikaanse buffel of Kaapse buffel

De Afrikaanse buffel of Kaapse buffel De Afrikaanse buffel is of heel vreedzaam of heel agressief. De latijnse naam is Syncerus caffer. Hij wordt in het Nederlands ook kafferbuffel genoemd. Dit dier met zijn hoorns die wel 160 cm kunnen worden, is een imponerende verschijning op de Afrikaanse savannes. In dit artikel staan feiten over de buffel en zijn verhouding met andere dieren en de mens.

Inhoudsopgave:


Kaapse buffel

De Afrikaanse buffel wordt ook de Kaapse buffel genoemd. Hij komt voor in Afrika ten zuiden van de Saharawoestijn. Er zijn twee ondersoorten; de savanne buffel en de bosbuffel die kleiner in aantal en formaat is. De Afrikaanse buffel is een rund. Hij is groter dan een koe. De Afrikaanse buffel is ruim 900 kilo zwaar terwijl de gemiddelde koe rond de 700 kilo is. Een bosbuffel is vergelijkbaar in gewicht met een koe. De Afrikaanse buffel is diep donkerbruin van kleur, tegen het zwart aan. De kafferbuffel heeft twee grote hoorns die dikker en langer worden naarmate hij in leeftijd toeneemt, Zijn hoorns lijken op een haardracht bij mensen met een overdreven geaccentueerde scheiding.

Soms lijkt hij grijzig op foto´s maar dat komt vooral omdat hij ervan houdt door de modder te rollen tegen de teken. Wanneer de modderlaag opdroogt ziet hij er grijzig uit, totdat hij weer een bas neemt of schoonspoelt in de regen.

Witte reiger

Buffels houden van water; ze gaan dagelijks naar een drinkplaats toe. Ze rollen soms in kleine modderpoeltjes om de teken en insecten van hun huid te verwijderen. Er zijn meerdere vogelsoorten die op de rug van de buffel veel insecten wegpikken. De witte reiger is de soort die het meest op de rug van een buffel te vinden is. Een andere is de oxpecker of in het Nederlands: ossenpikker. Deze vogel leeft van insecten en larven op ruggen van buffels, nijlpaarden en neushoorns. Dat wordt een symbiotische relatie genoemd. De buffel en de vogel hebben beide profijt van hun symbiotische relatie.

Big 5

De buffel behoort tot The Big 5, samen met de leeuw, het luipaard, de neushoorn en de olifant. Ze zijn tot 1 meter 80 hoog. Hun grote hoorns geeft hen een imponerend uiterlijk. De hoorns zijn mooi gekruld en kunnen 1 meter 60 in lengte worden. De Kaapse buffel wordt 20 jaar. De draagtijd van de jongen is 11 maanden. Er wordt één kalf tegelijk geboren. De geboorte vindt plaats in het regenseizoen. Dat is meestal tussen januari en maart.

Graseter

Hij is een graseter. In grote kuddes van 50 tot 500 stuks trekt hij over de savannes van Afrika. Soms kan een kudde tot 3000 buffels bevatten. Omdat hij zoveel graast zet een kudde buffels graslanden met lang gras om in savannes met kort gras. Andere dieren houden weer van kort gras. De buffel plaveit voor hen de weg. Zo heeft elk dier zijn functie in de natuur.

Jagers

De buffel veroorzaakt niet de meeste menselijke slachtoffers in Afrika; daarvoor is het nijlpaard verantwoordelijk. Maar de buffel zorgt wel voor de meeste slachtoffers onder jagers. Als een jager een buffel neerschiet en hij de jachttrofee benadert, wordt hij vaak aangevallen door een mannelijke buffel die de eer van de kudde verdedigt. Hij spiest de jager op zijn hoorns en slingert hem weg. Een buffel valt soms ook leeuwen aan die net een andere buffel uit de kudde hebben gevangen. Als je een kudde buffels vredig laat grazen kun je als safariganger dichtbij komen, zelfs te voet, zonder dat het gevaar oplevert.

Vrijgezellen

Oudere buffels vormen een vrijgezellenkudde. Dat zijn kleine groepjes buffels; tot 15 buffels groot. Deze vrijgezellen hebben geen zin meer om dagelijks met de kudde mee te rennen.

Sociale structuur

Het oudste mannetje is vaak dominant in een groep. Iedereen in de groep heeft een eigen plek. Wie onderaan in de rangorde staat moet achteraan lopen, wat gevaarlijker is met het oog op roofdieren. Helemaal achteraan loopt vaak een ouder mannetje. Deze is vaak heel alert, vooral op jagers en roofdieren.

Leeuwen

Er zijn leeuwen die alleen maar op buffels jagen, zoals de leeuwen van de Duba vlakte in het noorden van de Okavango delta in Botswana. Deze leeuwen leven bij een kudde die duizenden buffels groot is. Ze volgen elke dag de kudde. Gemiddeld slaan ze eens per drie dagen toe. De leeuwen hebben het voornamelijk voorzien op de zwakkere of gewonde dieren. Moederbuffels met een kalf vallen soms ook ten prooi aan de leeuwen. De moeder wil het kind beschermen en raakt daardoor het contact met de kudde kwijt, met noodlottige gevolgen.

Lees verder

© 2007 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
The Big Five (de grote vijf)De 5 grootste dieren van Zuid Afrika hebben een bijzondere naam meegekregen, "the big five" (de grote vijf). Deze groep…
Het gevaar van The Big 5The big 5 verwijst naar de 5 meest geliefde dieren om op safari te bekijken. Men heeft lang gedacht dat dit ook de meest…
De Big Five: leeuw, olifant, buffel, luipaard en neushoornHet is altijd de eerste vraag na een bezoek aan een wildreservaat in Afrika: 'Heb je de Big Five gezien?' De leeuw, olif…
Trofeejacht: lucratief of schadelijk?Trofeejacht: lucratief of schadelijk?De jacht op wilde dieren is 'big business' anno 2015. Overal ter wereld nemen jagers legaal en illegaal dieren op de kor…

Odin de Bengaalse tijgerHet is een uitzondering dat een Bengaalse tijger in gevangenschap zwemt, laat staan onder water gaat zwemmen. In de dier…
De kokosnoot krab of klapperdiefDe kokosnoot krab of klapperdiefDe kokosnoot krab wordt in Nederland ook wel klapperdief genoemd. Klapper is een ander woord voor kokospalm. Het komt va…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ischeffler, Pixabay
  • Ik heb de informatie van safarigidsen gebruikt
  • http://en.wikipedia.org/wiki/African_buffalo

Reageer op het artikel "De Afrikaanse buffel of Kaapse buffel"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Enzo Lambert, 12-12-2012 14:05 #1
Er staat niet hoe de buffel er uit ziet. Reactie infoteur, 16-12-2012
Enzo, het artikel heeft een update gekregen, alhoewel er diverse uiterlijke kenmerken over de buffel in stonden.

Infoteur: Tom008
Laatste update: 16-12-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Special: Afrika
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 1
Schrijf mee!