De 10 liefste dieren ter wereld

De 10 liefste dieren ter wereld Lieve dieren lijken net mensen. Iedereen raakt geobsedeerd door verhalen van gruwelijke, dodelijke dieren. Toch vinden we het in de praktijk veel belangrijker dat er lieve dieren zijn. Deze 10 dieren zijn getest op aaibaarheidsfactor en knuffelcoëfficient en die hebben ze in hoge mate. Maar niet allemaal. Sommige dieren zien er gewoon lief uit maar je moet er verder vanaf blijven. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoudsopgave:


1. Poes

Poezen zijn intelligent. Ze voelen aan wanneer hun baasje ziek is en geven het baasje dan extra aandacht. Poezen kunnen goed een aantal dagen doorbrengen zonder de mens; ze slapen heel erg lang, eten wat en gaan buiten op avontuur. Ze springen met gemak op een muurtje van twee meter. Als je bedenkt dat ze maar 40 centimeter lang zijn dan zou omgerekend een mens van 1.80 met dezelfde sprongkracht als een kat 9 meter hoog moeten springen. Iedere kat springt hoger dan de olympisch kampioen hoogspringen onder de mensen.

2. Konijn

Konijntjes zijn spreekwoordelijk zacht en aaibaar. Ze huppelen zo leuk rond. Stampertje is de meest beroemde konijn, op de voet gevolgd door Nijntje. Stampertje heet zo omdat konijntjes met hun achterpoten stampen als ze iets gevaarlijks zien. Konijntjes zijn meer knuffelbaar dan poezen. Konijnen zijn gewilde huisdieren maar kunnen beter niet binnen los gelaten worden. Alles wat kauwbaar is krijgt het te verduren, ook stroomkabels en dat kan wel eens gevaarlijk zijn! Konijnen rennen op topsnelheid 55km/uur. De snelste mannen ter wereld halen op de 100 meter de 37km/uur nog niet eens. Konijnen zijn dus sneller dan mensen.

3. Hond

Een hond is en blijft trouw aan zijn baas. Honden kwispelen van blijheid als ze hun baas zien. Dit voorjaar was er in de VS een hond tijdens een tornado weg gewaaid. Hij werd drie weken vermist. Toen hoorden de mensen ineens hun hond op de veranda. Hij zat blij te kwispelen maar had... twee gebroken voorpoten. Zijn wil om naar huis terug te keren hadden de pijn om te lopen overwonnen. Trouw en liefde overwint de pijn. Honden besteden net als poezen extra aandacht aan de baas als die zich minder voelt. Honden liggen graag op de voeten van mensen, of onder hun stoel. Ze zorgen voor een blije atmosfeer.

4. Hert

Een hert is geen huisdier. Maar omdat we allemaal opgevoed zijn met Bambi zijn herten lief. Herten doen geen kwaad tegen andere dieren. Ze lopen sneller dan de meeste dieren en ruiken mensen op kilometers afstand. Ze hebben betere reukzintuigen dan mensen. Het zijn de jagers die lieve herten afschieten. Waarom moeten mensen altijd de idylle verstoren?

5. Pinguïn

De pinguïn is een lief knuffeldier dat nooit geknuffeld wordt. Onlangs was er in Nieuw-Zeeland een pinguïn ontdekt. Hij wordt Happy Feet genoemd. Mensen vermoeden dat het beest van Antartica naar Nieuw-Zeeland is gezwommen. Dat is 2500 kilometer. Misschien heeft hij een stukje op een ijsschots afgelegd. Vroeger kwamen pinguïns algemeen voor in Nieuw-Zeeland. In ieder geval was heel Nieuw-Zeeland gelijk in de ban van de pinguïn. Ze brachten hem helaas terug naar Antartica; nu kan de herintroductie van pinguïns niet doorgaan. Waarschijnlijk staan ze volgend jaar wel met hordes tegelijk op het strand te dansen. Overigens brachten ze hem niet helemaal terug naar Antartica; hij moet 2000 kilometer zelf zwemmen. Zijn zwemtocht is te volgen op internet. Pinguïns zijn betere zwemmers dan mensen.

6. Stokstaartje

Stokstaartjes of mangoesten worden in het Engels meerkats genoemd. Ze behoren tot de katachtige roofdieren en sinds de jaren 90 van de vorige eeuw tot de civetkatachtigen. Meerkats komt uit het Nederlands; veel dierennamen in Afrika zijn van oorsprong Nederlands. Stokstaartjes zijn lief omdat ze zo geinig op hun achterpoten staan. Ze kijken dan brutaal en nieuwsgierig in het rond. De BBC heeft de mooiste soap-serie ooit gemaakt over de meerkats. Deze serie toont aan dat veel meerkats menselijker zijn dan mensen zelf. Meerkats eten dieren waar mensen dood aan zouden gaan zoals duizendpoten en schorpioenen. Ze zijn voor veel vergif immuun, ook al hebben ze een klein lichaam.

7. Koala

Koala´s zijn relaxter dan alle dieren en mensen bij elkaar. Een koala is zonder twijfel het makkelijkste dieren om te vangen. Hij hangt doorgaans dagenlang in een boom, vaak aan dezelfde tak. Koala´s eten alleen eucalyptusbladeren en -schors. Ze zijn zacht en hebben een grappig koppie. Ze komen alleen voor in bepaalde gedeelten van Australië. Vroeger waren er miljoenen koala´s, nu minder dan 100.000. Er werd op hun gejaagd voor hun zachte vacht. Jagen op koala´s is een laffe en al te makkelijke misdaad. De beestjes slapen 16 uur, vooral overdag. Mensen hoefden slechts de koala op te pakken en hij was gevangen. Nu worden koala´s bedreigd door de steden die uitbreiden naar hun leefgebied. Auto´s scheppen zomaar een nietsvermoedende koala.

8. Paard

Het paard is ver geëvolueerd samen met de mens. Het voelt zijn ruiter haarfijn aan. Je moet er alleen niet achter gaan staan. Paarden kunnen niet zien wat er achter hun gebeurt. Ze schieten dan in de stress en schoppen met hun benen. In tegenstelling tot veel andere dieren hebben paarden geen poten maar benen. Ze kunnen mensen goed begrijpen; het is soms alsof ze gedachten kunnen lezen. In de VS worden geen paardenvlees gegeten. De Amerikanen houden zeer van paarden. Een paard naar de slager brengen is daar bij wet verboden. In Europa ligt er paardenrookvlees in de supermarkt en bij de slager. Niet iedereen eet deze grote mensenvriend op. Veel vegetariërs beginnen met het zich onthouden van paardenvlees. Is een paard eten niet hetzelfde als je beste vriend of vriendin opeten? We eten toch ook geen honden en katten?

9. Zeehond

De zeehond heeft grote, vragende ogen waarmee hij iedereen vertederd aankijkt. In Nederland is de zeehond beschermd, vooral door Lenie van ´t Hart en haar zeehondencreche. Zeehonden zwemmen in de waddenzee. Soms raken ze hun moeder kwijt. De zeehond gaat dan huilen zodat de moeder weet waar haar kind is. In al haar liefde en overijver haalt Lenie soms de huilers op voordat de moeder kan terugkeren. De huilers worden flink verwend en terug uitgezet in zee. In Canada denken ze heel anders over zeehonden. Het vlees wordt gegeten door de eskimo´s. Deze vormen echter geen bedreiging voor de zeehond; dat is de bontindustrie wel. Zij jagen enkel op jonge zeehondjes omdat hun huid zo mooi wollig is. Met een knuppel slaan ze de schedel in. Dat klinkt heel bruut en dat is het ook. Bonthandel levert veel geld op. In Nederland draagt men vrijwel geen bont van zeehonden meer.

10. IJsbeer

IJsberen staan symbool voor de opwarming van de aarde. De beelden van een ijsbeer drijvend op een schots staan bij iedereen op het netvlies. Het verhaal dat erbij verteld wordt is alleen verkeerd; ijsberen gebruiken afgebroken ijsbergen en schotsen om zich makkelijker te verplaatsen. Ze varen langs de kust met de stroom mee, totdat ze een plek zien waar ze willen zijn. Dan zwemmen ze naar land. In Duitsland woonde tot voor kort de bekendste ijsbeer ter wereld. Toen Knut geboren was, was hij kleiner dan een sneeuwbal. In no time wist hij de harten van Duitsers te veroveren. Knut was regelmatig wereldnieuws. Eigenlijk zijn ijsberen geen echte mensenvrienden. Een knuffel van een ijsbeer is vrijwel altijd dodelijk. Hij heeft scherpe klauwen en verwoestende tanden. IJsberen worden nogal eens onderschat. Een ijsbeer die onder stress staat omdat hij gewond is of jongen heeft, valt mensen aan. Lief is anders. Maarja, wie is er nu niet opgegroeid met een knuffelbeer? Krijgen we niet allemaal tranen in de ogen van de ijsberende schotsenloper die door het oprukkend smeltwater der poolgebieden wordt weggedreven uit zijn leefmilieu? Daarom zijn ze toch lief.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schijnzwangerschap bij kattenSchijnzwangerschap bij kattenSchijnzwangerschap komt niet alleen bij mensen voor, maar ook bij dieren! Dit artikel gaat over schijnzwangerschap bij p…
Het belang van de Chinese dierenriemHet belang van de Chinese dierenriemDe mythologie maakt blijvend deel uit van de oude Chinese cultuur en dat voor reeds meer dan 5000 jaar. Dat er ook een C…
Antropomorfisme in tekenfilmsIn fabels, strips en tekenfilms worden dieren vaak geantropomorfiseerd. Dit betekent dat er menselijke eigenschappen wor…

Kikkers een wereldwijde diersoortKikkers een wereldwijde diersoortKikkers behoren tot de amfibieën. Een amfibie is een dier dat zowel in het water als op het land kan leven. De naam amfi…
Natuurlijke huisvesting paard: een schuilstal/inloopstalHet is heel belangrijk dat een paard het hele jaar door buiten kan zijn, maar hij heeft natuurlijk wel een plek nodig wa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TeamK, Pixabay
  • http://www.ourfarsouth.org/Track-Happy-Feet.aspx
  • http://forums.marokko.nl/archive/index.php/t-937557.html
  • http://www.zoo.com.sg/l3_t1.aspx?l1=5&l2=45&l3=38&langid=1
  • http://www.kidsplanet.org/factsheets/koala.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Mangoesten
Reacties

Tammy, 24-10-2013
Zeehonden de liefste dieren? dacht het niet! ik heb bij Lenie 't Hart gewerkt met de zeehonden en de huilers en ik kan je uit ervaring dus vertellen dat de dieren helemaal niet aaibaar en knuffelbaar zijn! Elke week werd er wel iemand gebeten. De huilers vallen wel mee, deze hebben vaak hun instincten nog niet voldoende ontwikkeld om een mens aan te vallen. En flink verwend worden ze ook niet, ze krijgen alleen wat ze nodig hebben aangezien er voor verwennen geen geld beschikbaar is. Desalniettemin wil ik het werk absoluut niet afkraken, want het was de meest geweldige tijd die ik tot nu toe in mijn korte leven heb gehad! en het werk wat iedereen daar doet is ook absoluut nodig! Reactie infoteur, 24-10-2013
Dankjewel voor deze inside informatie. Het is het beetje hetzelfde verhaal als met ijsberen, we vinden ze lief maar zijn ze het wel? Zeehonden en ijsberen zijn killers, roofdieren die altijd ongedurig op zoek zijn naar een prooi. Maar bij mensen leeft het idee dat het lieve beesten zijn, daarom staan ze opgenomen in deze opsomming.

Lotte, 15-12-2011
Hoe kan de ijsbeer het gevaarlijkste dier zijn terwijl die op nummer 10 staat van de liefste dieren? Reactie infoteur, 16-12-2011
Hoi Lotte,
Ieder mens heeft wel een knuffelbeer of ooit een knuffelbeertje gehad. We leggen daarom de relatie tussen lief-zijn en beren of ijsberen. In het echt is het vrij gevaarlijk om een beer of ijsbeer te knuffelen. Juist om deze contradictie ten aanzien van de beer/ijsbeer heb ik hem genoemd. Daarnaast was Knut lange tijd een ijsbeer in Duitsland die miljoenen mensen lief vonden. Ook het feit dat de ijsbeer wordt misbruikt om de zogenaamde klimaatverandering mee aan te tonen vertelt veel over de liefde van de mens voor de ijsbeer. Dat het een gevaarlijk beest is, is daarvoor niet van belang. Een leeuw kan er ook lief uitzien, als die slaapt of speelt.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 13-06-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.