Zoogdieren van de zee
Er zijn een aantal zoogdieren die in de zee leven. Ze lijken op vissen, maar zijn zoogdieren. Deze dieren baren en zogen hun jongen. Walvissen, dolfijnen, lamantijnen zijn allen zoogdieren die in de zee leven.
De Walvis
Zoals alle zoogdieren zogen walvissen hun jongen en hebben ze longen. Ze komen naar boven om adem te halen door de spuitgaten boven op hun kop. De blauwe vinvis is het grootste dier op aarde: bij de geboorte weegt hij al bijna tweeduizend kilo en is hij zevan meter lang. Als deze walvis volwassen is, kan hij wel drieëndertig meter lang zijn en honderdvijftigduizend kilo wegen (dat is net zoveel als vijfentwintig olifanten). Ondanks hun gewicht kunnen walvissen heel goed zwemmen, ze kunnen een snelheid van vijftig kilometer per uur halen en zelfs uit het water springen. Walvissen kunnen bijna twee uur onder water blijven en tot vijfhonderd meter diep duiken. Ze eten heel kleine garnaaltjes (krill), die ze vangen door enorme hoevellheden water te filteren met de baleinen op hun bovenkaak. Dor de walvisjacht zijn ze bijna uitgeroeid. Tegenwoordig is het verboden om op walvissen te jagen, maar sommige landen doen dat jammer genoeg nog steeds. Naast de mens is de enige vijand van de de walvis de orka, die de jongen aanvalt.
De Dolfijn
Qua intelligentie wordt de dolfijn vaak vergeleken met de chimpansee. Hij maakt bijna voortdurend klik- en fluitgeluiden om met zijn soortgenoten te communiceren en voor de zogenaamde "echolocatie". Als het geluid op een obstakel botst, weerkaatst het en zo krijg je een echo. Aan de hand van die echo's weet de dolfijn welke kant hij op moet, hoe hij een obstakel kan ontwijken, maar ook hoe hij een prooi (inktvis, garnaal of vis) kan vangen. Zijn grootste vijand is een familielid van hem, namelijk de orka. Een dolfijn kan drie tot vier minuten onder water blijven. Als hij slaapt, blijft hij vijftig centimeter onder de oppervlakte en komt hij om de dertig seconden boven om adem te halen zonder dat hij wakker wordt. De dolfijn is een sociaal dier dat in groepen tientallen of zelfs honderden dieren zonder leider leeft. Dolfijnen schieten vaak zieke of gewonde dolfijnen of zelfs mensen te hulp.
De Lamantijn
De lamantijn is een waterzoogdier dat planten eet. Hij kan meer dan zeshonderd kilo wegen en vijf meter lang worden. Lamantijnen leven vooral in rivieren en rieviermondingen aan de Atlantische Oceaan in Afrika en Latijns-Amerika. Ze leven in groepjes van een tiental dieren en brengen het grootste deel van hun tijd onder water door met het eten van planten en hun wortels.. Daarom worden ze ook wel "zeekoeien" genoemd. Die naam past beter bijn hen dan "zeemeermin" en toch staat de lamantijn aan de basis van de legendes over de zeemeermin. Lamantijnen hebben, net zoals walvisachtigen een onbehaarde huis en ze lijken een beetje op een grote zeehond, maar toch zijn het hoefdieren (wat betekent dat ze tot dezelfde familie behoren als het paard). Lamantijnen zijn heel vreedzaam, ze vechten nooit en de paartjes blijven hun hele leven bij elkaar. Om de drie tot vijf jaar krijgt het vrouwtje een jong, dat ongeveer twee jaar lang bij haar blijft.
© 2008 - 2024 Karinneke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Haaien in de zeeHaai en haaien. Haai wordt vaak gebruikt in het Nederlands als parodie op het Engelse Hi, een begroeting. Maar we bedoel…
De Peruaanse PasoDit taaie paard met een groot uithoudingsvermogen is afkomstig uit Peru. De Peruaanse Paso is een meergangenpaard. Dit k…