Veilig omgaan met paarden - poetsen
Op de goede manier omgaan met een paard is een kwestie van je informeren en proberen. Het is een kwestie van zelf rustig te blijven en de juiste houding aan te nemen ten opzichte van je paard.
Voor je de stal binnengaat, laat je in een figuurlijke emmer al je stress, angst en onzekerheid achter. Paarden hebben namelijk een zesde zintuig, ze weten meteen hoe je je voelt. Wil je dat een paard kalm reageert? Blijf dan zelf kalm. Zo, we zijn klaar en beginnen bij de basis, het paard verzorgen en poetsen.
Veiligheid bij het poetsen en verzorgen
Zet steeds je paard vast bij het verzorgen, zo verklein je de kans aanzienlijk dat het paard je onverwacht kan bijten of trappen. Zorg er voor dat het paard
vastgebonden staat aan een muur, een ring of voorwerp dat niet los kan. Vastbinden aan een staldeur of ander losstaand voorwerp kan heel gevaarlijk zijn. Een paard in paniek is namelijk onbeheersbaar, onvoorspelbaar en vooral erg sterk. Bind je paard bij voorkeur vast aan z'n eigen stal of op een plaats waar hij niet lastig gevallen wordt door vervelende buren. Bij een bevriend paard kan natuurlijk ook!
Om in panieksituaties snel te kunnen reageren zet je het paard best vast met een
veiligheidsknoop. Als je deze knoop niet kent, vraag dan aan een ervaren ruiter hem te demonstreren. Het is een heel simpele maar uiterst nuttige knoop. Hij wordt namelijk aangetrokken als het paard trekt, maar kan je zelf met één ruk aan het uiteinde losmaken (helaas kunnen intelligente paarden dat ook).
Koop altijd koorden met een
panieksluiting. Deze koorden kunnen in één beweging worden losgemaakt als het paard in paniek aan het koord gaat hangen. Er zijn ook paarden die het heel vervelend vinden of juist erg bang zijn om vastgebonden te staan. In beide gevallen moet op de juiste manier gehandeld worden om deze paarden te herscholen. Vraag zeker om professionele begeleiding!
Wat is de ideale koordlengte om je paard vast te zetten?
De ideale lengte is ongeveer een armlengte. Te kort is onaangenaam voor het paard. Geef hem de mogelijkheid om rond zich heen te kijken om de omgeving te controleren en jouw poetsinspanningen te volgen. Zet je paard ook niet aan een lang koord vast. Als het koord lang en laag hangt, loop je het risico dat het paard er op trapt, panikeert en zich bezeert. Geen goed idee dus!
Om en rond het paard
Blijf bij het poetsen binnen het
gezichtsveld van het paard. Als je buiten het paard zijn gezichtsveld gaat, laat dan weten waar je bent. Het gezichtsveld van een paard is anders dan dat van een mens. Een paard heeft ogen aan de zijkant van het hoofd, hij kan dus ook schrikken van iets achter hem, zonder dat hij daarvoor het hoofd moet draaien. Een paard is een prooidier, het uitslaan van de achterhand is een instinctief verweer. Wie een paard langs achter benadert kan dus een trap krijgen. Dit kan je vermijden door het paard te laten merken waar je bent, zodat hij weet dat je
geen bedreiging voor hem vormt. Loop je met het poetsen om de achterhand heen, laat dan voelen met je hand waar je bent. Of praat tegen hem.
De hoeven
Een klusje waar veel beginnende paardenliefhebbers het moeilijk mee hebben is het verzorgen van de
hoeven. Bij sommige paarden kan dit ook gevaarlijk zijn. Een paard is een dier en elk dier is onvoorspelbaar, hoe goed je hem of haar ook kent. Dat betekent niet dat je gelijk moet gaan staan dreigen of proberen te intimideren, want dan lok je sowieso al angstige of verdedigende reacties uit. Je moet vooral gewoon op je hoede zijn.
Laat het verzorgen van de hoeven eerst
demonstreren door een ervaren ruiter. Vraag of hij je ook wil assisteren als je het de eerste keer zelf probeert. Wees niet overdreven voorzichtig (talm niet, het vergt een oncomfortabele houding van je paard en jezelf), maar wees ook zeker niet te bruut. Hou vooral rekening met de gevoeligheid van de straal, probeer met twee à drie stevige streken aan weerszijden van de straal de hoef te ontdoen van mest en zand. Zet na het uitkrabben de hoef voorzichtig terug neer - niet laten vallen! - en beloon het paard met een aai en vriendelijk woord. Na enkele keren wordt het reinigen van de hoeven iets vanzelfsprekends voor jezelf en voor het paard!
Roskammen en borstelen
Roskammen en borstelen vinden de meeste paarden niet onaangenaam, ze genieten meestal van de
aandacht die ze krijgen en laten met plezier die jeukende losse haren uit hun pels borstelen. Als je na het verzorgen nog gaat rijden, zorg er dan vooral voor dat de plaats van zadel en singel vrij zijn van zand en zweet. Dit om schuurplekken en wondjes te voorkomen.
Ziezo, we zijn klaar voor het opzadelen!
Lees verder