Veilig omgaan met paarden - poetsen

Op de goede manier omgaan met een paard is een kwestie van je informeren en proberen. Het is een kwestie van zelf rustig te blijven en de juiste houding aan te nemen ten opzichte van je paard. Voor je de stal binnengaat, laat je in een figuurlijke emmer al je stress, angst en onzekerheid achter. Paarden hebben namelijk een zesde zintuig, ze weten meteen hoe je je voelt. Wil je dat een paard kalm reageert? Blijf dan zelf kalm. Zo, we zijn klaar en beginnen bij de basis, het paard verzorgen en poetsen.

Veiligheid bij het poetsen en verzorgen

Zet steeds je paard vast bij het verzorgen, zo verklein je de kans aanzienlijk dat het paard je onverwacht kan bijten of trappen. Zorg er voor dat het paard vastgebonden staat aan een muur, een ring of voorwerp dat niet los kan. Vastbinden aan een staldeur of ander losstaand voorwerp kan heel gevaarlijk zijn. Een paard in paniek is namelijk onbeheersbaar, onvoorspelbaar en vooral erg sterk. Bind je paard bij voorkeur vast aan z'n eigen stal of op een plaats waar hij niet lastig gevallen wordt door vervelende buren. Bij een bevriend paard kan natuurlijk ook!

Om in panieksituaties snel te kunnen reageren zet je het paard best vast met een veiligheidsknoop. Als je deze knoop niet kent, vraag dan aan een ervaren ruiter hem te demonstreren. Het is een heel simpele maar uiterst nuttige knoop. Hij wordt namelijk aangetrokken als het paard trekt, maar kan je zelf met één ruk aan het uiteinde losmaken (helaas kunnen intelligente paarden dat ook).

Koop altijd koorden met een panieksluiting. Deze koorden kunnen in één beweging worden losgemaakt als het paard in paniek aan het koord gaat hangen. Er zijn ook paarden die het heel vervelend vinden of juist erg bang zijn om vastgebonden te staan. In beide gevallen moet op de juiste manier gehandeld worden om deze paarden te herscholen. Vraag zeker om professionele begeleiding!

Wat is de ideale koordlengte om je paard vast te zetten?

De ideale lengte is ongeveer een armlengte. Te kort is onaangenaam voor het paard. Geef hem de mogelijkheid om rond zich heen te kijken om de omgeving te controleren en jouw poetsinspanningen te volgen. Zet je paard ook niet aan een lang koord vast. Als het koord lang en laag hangt, loop je het risico dat het paard er op trapt, panikeert en zich bezeert. Geen goed idee dus!

Om en rond het paard

Blijf bij het poetsen binnen het gezichtsveld van het paard. Als je buiten het paard zijn gezichtsveld gaat, laat dan weten waar je bent. Het gezichtsveld van een paard is anders dan dat van een mens. Een paard heeft ogen aan de zijkant van het hoofd, hij kan dus ook schrikken van iets achter hem, zonder dat hij daarvoor het hoofd moet draaien. Een paard is een prooidier, het uitslaan van de achterhand is een instinctief verweer. Wie een paard langs achter benadert kan dus een trap krijgen. Dit kan je vermijden door het paard te laten merken waar je bent, zodat hij weet dat je geen bedreiging voor hem vormt. Loop je met het poetsen om de achterhand heen, laat dan voelen met je hand waar je bent. Of praat tegen hem.

De hoeven

Een klusje waar veel beginnende paardenliefhebbers het moeilijk mee hebben is het verzorgen van de hoeven. Bij sommige paarden kan dit ook gevaarlijk zijn. Een paard is een dier en elk dier is onvoorspelbaar, hoe goed je hem of haar ook kent. Dat betekent niet dat je gelijk moet gaan staan dreigen of proberen te intimideren, want dan lok je sowieso al angstige of verdedigende reacties uit. Je moet vooral gewoon op je hoede zijn.

Laat het verzorgen van de hoeven eerst demonstreren door een ervaren ruiter. Vraag of hij je ook wil assisteren als je het de eerste keer zelf probeert. Wees niet overdreven voorzichtig (talm niet, het vergt een oncomfortabele houding van je paard en jezelf), maar wees ook zeker niet te bruut. Hou vooral rekening met de gevoeligheid van de straal, probeer met twee à drie stevige streken aan weerszijden van de straal de hoef te ontdoen van mest en zand. Zet na het uitkrabben de hoef voorzichtig terug neer - niet laten vallen! - en beloon het paard met een aai en vriendelijk woord. Na enkele keren wordt het reinigen van de hoeven iets vanzelfsprekends voor jezelf en voor het paard!

Roskammen en borstelen

Roskammen en borstelen vinden de meeste paarden niet onaangenaam, ze genieten meestal van de aandacht die ze krijgen en laten met plezier die jeukende losse haren uit hun pels borstelen. Als je na het verzorgen nog gaat rijden, zorg er dan vooral voor dat de plaats van zadel en singel vrij zijn van zand en zweet. Dit om schuurplekken en wondjes te voorkomen.

Ziezo, we zijn klaar voor het opzadelen!

Lees verder

© 2011 - 2024 Jessyro, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paarden scheren: goed of niet?Paarden scheren: goed of niet?Wat is het nut van scheren van paarden? Hoor je je paard te scheren of niet? Wat zijn de voor- en nadelen van het schere…
Paarden: Het verharen/ruien van je paardPaarden: Het verharen/ruien van je paardRond maart gaan de meeste paarden hun wintervacht weer omruilen naar een zomervacht. Als u uw paard maar aanraakt zit u…
Rainrot bij paardenRainrot is een vervelende huidaandoening die voorkomt bij paarden met een verminderde weerstand/slechte verzorging die b…
Het Marwari paardHet Marwari paardHet Marwari paard Het Marwari paard is niet heel erg bekend in Nederland. Dit paard is herkenbaar door hun vorm in hun o…

Camouflage bij dierenCamouflage bij dierenSommige dieren hebben een pantser of een of ander fysiek wapen en gaan het gevecht aan met de aanvaller maar een zwak di…
Whale Watchen in de Straat van Gibraltar (Tarifa, Spanje)Whale Watchen in de Straat van Gibraltar (Tarifa, Spanje)Tarifa is een Spaans stadje gelegen in het uiterste zuiden van het land, aan de Straat van Gibraltar. Dit stadje is niet…
Jessyro (2 artikelen)
Laatste update: 19-07-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.