Onbewoonde Waddeneilanden en zandplaten van Nederland
Nederland heeft vijf bewoonde en tien onbewoonde eilanden en zandplaten in haar deel van de Waddenzee. Duitsland en Denemarken hebben ook bewoonde en onbewoonde eilanden. De Nederlandse bewoonde Waddeneilanden zijn de TVTAS. Bij alle bewoonde Waddeneilanden liggen ook onbewoonde. Sommige zijn een kale zandplaat, andere zijn een begroeide zandplaat of een eiland, met duinen. Alle Waddeneilanden liggen in of grenzen aan het UNESCO Werelderfgoed Waddenzee en ze zijn allemaal van groot belang voor planten, vogels en zeehonden.
Onbewoonde eilanden en zandplaten in de Nederlandse Waddenzee
TVTAS van Nederland
De TVTAS van Nederland zijn de bewoonde vijf eilanden voor de kusten van Noord-Holland en Friesland. Groningen ontbeert een bewoond eiland, maar de provincie heeft wel een aantal onbewoonde waddeneilanden en zandplaten binnen haar gemeentegrenzen.
De bewoonde Waddeneilanden zijn, van west naar oost:
- Texel;
- Vlieland;
- Terschelling;
- Ameland;
- Schiermonnikoog.
Onbewoonde eilanden in de Waddenzee
De onbewoonde eilanden in de Waddenzee zijn, van west naar oost:
- Razende Bol;
- Richel;
- Griend;
- Robbenbank;
- Rif;
- Engelsmanplaat;
- Simonszand;
- Rottumerplaat;
- Rottumeroog;
- Zuiderduin.
Waddeneiland of zandplaat
Niet elke zandplaat is een eiland. Wanneer mag het zich een Waddeneiland noemen? Allereerst moet het aan alle zijden omringd zijn door water. Ten tweede moeten het in de Noordzee of liggen en aan de Waddenzee grenzen of compleet in de Waddenzee liggen. Ten derde is er een belangrijk criterium wanneer een hoop zand in zee zich eiland mag noemen. Het moet minimal 160 hectare groot zijn en normaal gesproken bij vloed niet meer overspoeld raken. Volgens deze criteria is bijvoorbeeld Razende Bol wel een Waddeneiland en Simonszand niet.
Noord-Holland, Friesland of Groningen
De Nederlandse Waddeneilanden en zandplaten liggen in de provincies Noord-Holland, Friesland of Groningen.
Noord-Holland
Friesland
- Vlieland
- Terschelling
- Ameland
- Schiermonnikoog
- Griend
- Richel
- Robbenbank
- Rif
- Engelsmanplaat
Groningen
- Simonszand
- Rottumerplaat
- Rottumeroog
- Zuiderduin
Beheer van Waddenzee en Waddeneilanden
De gemeenten, provincies, waterschappen, havenschappen en de landelijke overheid beheren het waddengebied. Zij stellen regels op en handhaven die en beheren de openbare ruimte en infrastructuur.
Ministeries
De belangrijkste Ministeries die zich bezighouden met het waddengebied zijn:
- Ministerie van Economische zaken en Klimaat (Aardgaswinning en Waddenunit);
- Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (Water- en kustbeheer);
- Ministerie van Defensie (militaire oefeningen en veiligheid).
Natuurbeheer
Natuurbeheer wordt uitgevoerd door:
- Staatsbosbeheer;
- Natuurmonumenten;
- provinciale Landschappen;
- particuliere oevereigenaren;
- Waddenunit van het ministerie EL&I;
- boeren.
Water- en kustbeheer
Water- en kustbeheer worden uitgevoerd door:
- Rijkswaterstaat
- Waddenunit, met drie vaartuigen
Werelderfgoed Waddenzee
Sinds 2009 heeft het Nederlandse deel van de Waddenzee de status van werelderfgoed. Die status brengt geen beperkende maatregelen met zich mee. Dat de Waddenzee werelderfgoed is geworden is een bekroning van het gebied, een waardering voor de bijzondere natuurwaarden.
De onbewoonde eilanden
Elk van de tien onbewoonde zandplaten en eilanden heeft zijn eigen karakteristiek.
Razende Bol
Razende Bol ligt bij Texel. Het is vooral bekend geworden door de
stranding van walvissen. Razende Bol is een eiland.
Richel
Richel ligt bij Vlieland. De plaat is van groot belang als hoogwatervluchtplaats voor vogels. Richel is geen eiland maar een zandplaat.
Griend
Griend ligt tussen Terschelling en Harlingen en is vooral bekend als vogeleiland. Wat zijn omvang betreft is Griend een begroeide zandplaat en geen eiland.
Robbenbank
De Robbenbank ligt tussen Terschelling en Ameland en bekend van de vele
robben, zeehonden, die er liggen. In 2016 lag er regelmatig een bijzondere zeehond, een zwarte. Het is een dier met
melanisme. De Robbenbank is een zandplaat.
Rif
Het Rif ligt bij de Engelsmanplaat, tussen Ameland en Schiermonnikoog. Het is een belangrijke zandplaat voor vogels.
Engelsmanplaat
Engelsmanplaat ligt tussen Ameland en Schiermonnikoog. Er staat een vogelwachthut waar de vogelwachters in de zomer verblijven. Het is een zandplaat en niet groot genoeg voor een eiland.
Simonszand
Simonszand is een zandplaat tussen Schiermonnikoog en Borkum. Het is van belang voor vogels en zeehonden.
Rottumerplaat
Rottumerplaat ligt tussen Schiermonnikoog en Borkum en heeft het formaat van een eiland. Het werd bekend door het verblijf van Jan Wolkers en Godfried Bomans in 1971.
Rottumeroog
Rottumeroog ligt tussen Schiermonnikoog en Borkum en is vooral bekend door de voogden van Borkum die er jarenlang hebben gewoond. Het heeft het formaat van een eiland.
Zuiderduin
Zuiderduin zijn de Zuiderduintjes van Rottumeroog. Het bijzondere aan deze begroeide zandplaat is de vorm: Zuiderduin heeft de vorm van een blad met een steeltje.
Plan van Groningen
Groningen heeft geen bewoonde eilanden, maar wel een paar onbewoonde binnen haar provinciegrenzen. In 2012 lanceerde de provincie een plan voor een nieuw eiland van 500 hectare groot, dat in de driehoek van Rottumeroog, Borkum en de Groninger kust zou moeten komen te liggen. Groningen heeft daarvoor een eiland in de vorm van een hoefijzer voor ogen met strand, kwelders en een zeehaven. Het kan de economie en de natuur dienen en de zeestroom in de richting van de Eems afremmen. Schepen zouden dan buiten de Eems al kunnen lossen, waardoor en in de Eems zelf niet zoveel meer hoeft te worden gebaggerd. Dat zou de overheid jaarlijks miljoenen aan baggerkosten schelen. Het eiland zou een miljard euro moeten kosten.
Nieuw Gronings plan
In 2014 komt daar een nieuw Gronings plan overheen, waarbij met hulp van mensenwerk van Rottumeroog en Rottumerpaat één eiland wordt gemaakt. Dat Groningse Waddeneiland zou dan het vasteland beschermen tegen beukende golven bij zware stormen.
Voorlopig wil beheerder Staatsbosbeheer er niets van weten. In het gebied van Zuiderduin, Rottumeroog en Rottumerplaat wordt niet door de mens ingegrepen, is het beleid.
Lees verder