De grasparkiet en zijn voeding

De grasparkiet en zijn voeding Wat eten grasparkieten? Dit is zo ongeveer de eerste vraag die elke parkietenliefhebber zich stelt. En het antwoord is, zoals zal blijken, veel uitgebreider dan je zou verwachten. Wat mag, wat mag niet? Hoe zorg ik voor een goede vitaliteit? Dit en andere vragen vind je beantwoord in dit artikel.

Inhoud


De basis

Parkieten zijn omnivoren. Dit wil zeggen dat ze zowel vlees als groenten kunnen verteren. In het wild eten parkieten zo al eens insecten, dan knabbelen ze aan de bladeren van een struik of boom. Maar de belangrijkste component in hun dieet zijn de graszaden die ze oppikken. Zo heeft de wilde grasparkiet een zeer gevarieerd menu. Hoewel gedomesticeerde parkieten uiteraard geen uren meer kunnen speuren naar eetbare zaken, is het toch belangrijk hen een uitgebalanceerde voeding te geven die hun natuur respecteert. Een tamme parkiet is, zoals zijn wilde soortgenoot, erg nieuwsgierig en probeert alles uit. Daarom is het aan zijn eigenaar om te zorgen voor een goede en kwaliteitsvolle maaltijd.

Zaden of pellets?

Zoals alle vogels eten grasparkieten dolgraag zaden. Dit is de absolute basis van hun dieet, en een goed en kwalitatief basismengsel is dan ook cruciaal. Kies daarom altijd voor een premium voer, dat een mengsel bevat van trosgierst, gierst, haver en graszaden. Veelal zitten er nog extra's in, zodat je parkietjes fit en gezond blijven. Een overzicht van twee zeer goede merken, vind je hieronder.

Geef een vaste hoeveelheid, per parkiet, per dag. Twee grote lepels (ongeveer 7,5g per parkietje) zouden voldoende moeten zijn.

Het nadeel van zo'n zaadmengsel is natuurlijk wel dat een parkietje kan kiezen welke zaadjes hij wel en niet op eet. Zo kiest hij de lekkerste er tussen uit, en vaak blijven gezonde en belangrijke zaden liggen. Als dit bij jou het geval is, geef dan pas nieuw zaad als je parkietje zijn bakje bijna leeg is.

Een andere mogelijkheid is een beperkte aanbieding van het voer. In het begin zal dit moeilijk zijn voor je parkietje, maar algauw leert hij zich aan te passen. Hij verorbert dan zoveel mogelijk van het voer, omdat hij geleerd heeft dat het niet vrij beschikbaar is. Het resultaat is dat niet alleen de lekkerste zaden gegeten worden.

Je kan er ook voor kiezen om je vogel pellets te geven. Dit zijn kleine bolletjes, ongeveer de grootte van een zaadje, die bestaan uit samengeperst zaad en fruit. Vaak zijn er nog extra mineralen toegevoegd door de producent. Op zich is dit een redelijk compleet voer. De vogel kan ook niet de lekkerste zaden eruit kiezen en de rest laten liggen. Het nadeel van pellets is dat niet elke vogel dit lust. Je kan proberen om de overschakelingsstappen te volgen die op de verpakking staan, maar hou er rekening mee dat sommige vogels nooit zullen overstappen. Uiteraard is het nog altijd noodzakelijk dat je extra groenvoer, grit en vers drinkwater aanbiedt.

Groenvoer

Groenvoer is een term die gebruikt wordt door dierenliefhebbers, die simpelweg betekent: "groenten en fruit". Ook kruiden zoals peterselie en basilicum vallen hieronder.

Groenvoer is een gezonde toevoeging in een vogeldieet dat zorgt voor extra vitaminen. Sterkere, fitte vogeltjes zijn het resultaat. Je mag hen dan ook elke dag een stuk geven, liefst zo vers mogelijk.

Elke parkiet heeft zijn eigen voorkeuren en moet in het begin wennen aan deze nieuwe voedselvorm. Daarom is het belangrijk dat je regelmatig iets aanbiedt, op dezelfde plek. Parkieten zijn erg nieuwsgierige wezentjes. Uiteindelijk zullen ze zeker proberen ervan te eten. Het is mogelijk dat ze natuurlijk net datgene wat je hebt aangeboden niet lustten, daarom: wissel af. Het helpt als ze jou of hun soortgenoten ervan zien eten, dat stimuleert hun nieuwsgierigheid en helpt hen begrijpen dat het iets eetbaars is.

Favorieten van veel parkieten zijn stukjes appel, wortel en witloof. Ook banaan, peer, andijvie en sinaasappel zijn geliefd. Let op als je hen sla aanbiedt: teveel kan al snel leiden tot diarree.

Extra tip: Als je vogels echt geen fruit of groenten aannemen, geef hen dan vers gewassen loof van wortelen. Als je dit nat in de kooi hangt, zullen de vogels zich lekker kunnen wassen met het loof, en ertoe aangetrokken worden om te knabbelen aan het groen. Zo zullen ze voorbij hun argwaan geraken. Eens ze dit goed kennen en eten, kun je verder proberen met andere fruit&groenten.

Let op: avocado en rabarber zijn giftig voor parkieten!!

Eivoer

Eivoer wordt door sommige parkietenhouders gezien als een lekker extraatje. Toch staat het hier vermeld als 'basis'. Het bevat namelijk zo veel voedingsstoffen en eiwit, wat door een parkietje nergens anders gehaald kan worden, dat je, voor een volledige voeding, eivoer toch standaard zou moeten toevoegen.

Eivoer is heerlijk, makkelijk verteerbaar en gezond. Het ondersteunt het skelet, geef extra kracht en vitaliteit en stimuleert de groei. veel kwekers geven dan ook extra eivoer aan de kuikens en de moeder tijdens de broed.

Hoewel erg gezond en een belangrijke toevoeging, kan teveel wel zorgen dat je parkietjes te zwaar worden. Daarom is tweemaal per week echt voldoende. Als je dit op vaste dagen aanbiedt, wordt het een leuke extra waar je parkietjes naar zullen uitkijken!

Er zijn wel momenten in een parkietenleven dat extra eivoer nodig wordt. Zorg tijdens de rui en de broed dan ook voor een onbeperkte beschikbaarheid van het lekkere goedje. Doe wat in een bakje, voeg wat lauw water toe, en roer het geheel goed om. Het is niet de bedoeing dat het voer drijft in het water, wel moet alles bevochtigd zijn.

Tip: onderaan deze pagina vind je een recept om zélf eivoer te maken voor je vogeltjes.

Grit
Grit bestaat uit kleine, scherpe steentjes, en wordt verkocht in de dierenwinkel. Met een pakje doe je redelijk lang. Het is dus zeker de kleine kost waard. Het dient voor de spijsvertering van de vogel, en is ook een bron van calcium.

Een parkiet ontdoet de zaden die hij eet van hun schil in zijn bek, waarna de zaden naar de krop gaan. Hier worden ze geweekt. Vervolgens gaan de zaden naar de kliermaag, waar ze vermengd worden met verteringssappen. Dan gaat het hele goedje naar de spiermaag die de zaden fijnmaalt, zodat de voedingsstoffen goed kunnen worden opgenomen. Om dit laatste te kunnen doen, heeft de vogel grit nodig. Dit grit helpt bij het fijnmalen van het voer. Het grit moet altijd opnieuw worden aangevuld, omdat het uiteindelijk ook zelf verteerd wordt.

Grit moet altijd beschikbaar zijn. Als je oestergrit gebruikt als bodembedekking, zit daar grit in. Anders is het noodzakelijk dat je dit apart bij geeft.

Goed voor de snavel

Een vogel heeft een probleem: zijn snavel stopt namelijk nooit met groeien! Uiteindelijk wordt deze heel lang en scherp, waardoor het niet alleen onmogelijk wordt om nog te eten, maar prikt het ding ook nog in de borst. Dat doet natuurlijk pijn. Een vogel moet kunnen knagen, zodat zijn bek op de goede lengte en in een prima conditie blijft. Hang daarom altijd een mineralenblok (ook "kalksteen" genoemd) in de kooi. Dit geeft nog een extra voordeel voor de vogel: het bevat extra mineralen en sporenelementen, zoals kalk en fosfor. De voordelen? Sterkere botten en stevigere eieren. Bovendien helpt het bij het voorkomen van windeieren.

Sommige mensen kiezen ervoor om sepia te geven. Dit is het skelet van een inktvis en heeft daarom ook wel de naam 'zeeschuim'. Sepia bevat ook kalk en wordt in alle dierenwinkels verkocht. Hoewel dit een goed alternatief is voor een mineralenblok, kun je dit best niet standaard geven. Het is namelijk erg zout.

Water

Zoals alle levende wezens moeten ook vogels drinken. Hang een drinkbakje in de kooi met vers water. Vervang dit minstens 1 keer per dag en zorg dat het altijd beschikbaar is. Het water mag niet ijskoud zijn, maar ook niet te warm, en mag bovendien geen prik bevatten. Water uit flessen of regentonnen is het gezondst. Water van de kraan kan ook, maar bevat soms nog sporen van de chemische stoffen die gebruikt worden om het te reinigen.

Extra

Trosgierst

Een ware traktatie voor elke parkiet. Bijna zonder uitzondering vinden ze dit fantastisch lekker, en het is de ultieme assistent bij het temmen van je vogeltje. Het is ook goed verteerbaar! Daarom wordt dit ook wel gebruikt om kleine parkietjes te leren zaad eten. Ook bij zieke parkieten is het nuttig, omdat ze gestimuleerd worden om toch iets te eten.

Trosgierst is wel redelijk vet en kan verdikkend werken. Geef er dus niet té veel van, hoewel je parkiet het zeker niet zal laten liggen. Een goede maat is een halve string per parkiet per week.

Het bevat wel niet veel voedingsstoffen, en is dan zeker ook geen vervanging voor een goede zaadmengeling. Toch is het gezonder dan knabbelstokjes.

Knabbelstokjes
Bijna iedereen kent ze wel: een houten stok, omgeven door zaden en stukjes fruit, het hele goedje bijeen gehouden door honing. In elke winkel hangt dit standaard bij het vogelvoer, en de vogels zijn er zelf ook gek op. Het is lekker en populair. Toch bevat dit snoepje erg veel suiker. Biedt het daarom eerder als uitzondering aan. Teveel kan leiden tot overgewicht, en zelfs tot kropontstekingen.

Gekiemde zaadjes

Doe wat zaadjes in een zeef en was deze dan uitgebreid onder stromend water. Leg vervolgens de zaden goed verspreid op een vochtige handdoek. Na enkele dagen komen er uit deze zaadjes kiempjes, die extreem gezond zijn omdat ze bomvol voedingsstoffen zitten. Was de zaden nog eens goed onder lauw tot warm water voor u ze aan uw parkieten geeft, om eventuele bacterieën en schimmels te verwijderen.

Extra tip: dit is een goede manier om na te gaan of uw zaadmengsel van goede kwaliteit is. Als minder dan de helft van de zaden ontkiemt, is het zaad te oud of dood en is het zaadmengsel niet goed. Kiemt meer dan de helft, dan is het nog goed en kan u het aanbieden aan uw vogeltjes.

Afgekoelde thee

Misschien niet wat je had verwacht, en toch: ook voor parkieten is thee gezond. Natuurlijk mag er dan geen suiker of honing worden in gedaan. Hieronder zie je een kort lijstje van theesoorten en hun effect. Geef de thee nooit te straf: volg de aanwijzingen op de verpakking en verdun de thee dan tot minstens de helft.

Soorten thee en hun effect:
  • Kamille - Weerstand, bij ontstekingen
  • Venkel - Verbetering van de spijsvertering
  • Salie - Bij diarree
  • Brandnetel - Zuivering en vitaliteit
  • Anijs - Verstopping
  • Zwarte thee - Bij stress en voor verbetering van de bloedsomloop
  • Tijm - Als ondersteuning bij een behandeling tegen een schimmelinfectie

Opgelet! Dit dient enkel als een extra ondersteuning, en niet als enige behandeling!

Voorzie ook altijd een apart bakje vers water.

Andere

Natuurlijk zijn er nog andere dingen die een parkietje mag eten. Dat allemaal op noemen zou ons te ver leiden van dit artikel. Daarom hier een kleine opsomming van enkele ideeën: broodkruimeltjes, stukjes beschuit, een klein beetje gekookte droge rijst of macaroni, een klein stukje kaas of vlees, een héél klein beetje yoghurt...

Twijfel je? Geef het dan liever niet.

Wat mag niet?

Parkietjes zijn geen alleseters: sommige dingen mogen ze gewoon écht niet eten. Het ene is ongezond of moeilijk verteerbaar, het andere is dan weer puur vergif!

Hoewel het vaak verleidelijk is, kun je je parkietje best niet uit je bord laten mee eten. Het is echt niet zielig als ze geen ijs of koekjes krijgen. Menseneten is over het algemeen slecht voor de nieren van een klein vogeltje, en bevat vaak stoffen die giftig zijn voor hen of slecht verteerbaar. Zout moet vermeden worden omdat dat ook erg slecht is voor de nieren, net als suiker dat dan weer verantwoordelijk is voor infecties, verzuring of een verzwakte conditie.

Absoluut verboden wegens dodelijk zijn avocado, tabak, rabarber, chocolade, cola, koffie en alcohol.

Ook alcohol in ontsmettingsmiddelen wordt opgenomen: niet gebruiken dus!

Goede merken

XtraVital

Dit is een premium voer voor vogels, samengesteld door vogelartsen, kwekers en andere specialisten, en is afgestemd om de behoeften van de vogel. Het is compleet, dat wil zeggen: het bevat niet alleen zaden, maar ook eivoer en extra toevoegingen, om zo te zorgen voor een gezond en fit parkietje.

Parkieten zijn er gek op. Het heeft bovendien een aangename zoete geur. XtraVital voor Parkieten bevat 26 verschillende soorten zaden, granen, stukjes fruit én eivoer. Er zit ook echinacea in voor de weerstand en extra mineralen. In de verpakking zit een maatschepje, zodat je gemakkelijk kan doseren. Geef hier 1-2 schepjes van per parkietje.

Hoewel iets duurder, heeft XtraVital een zeer goede kwaliteit. Als je dus geen hele volière te voeden hebt, is dit dus de keuze bij uitstek voor elke parkietenliefhebber.

Prestige Premium

Dit product van Versele-Laga bevat ook een goede kwaliteit van zaden en granen. Verder zitten er oesterschelpen in, fruitkorreltjes met Florastimul en bevat het product chiazaadjes, een natuurlijke bron van omega-3. Versele-Laga ontwikkelde een eigen soort pellet: VAM-korreltjes (Vitamines Aminozuren Mineralen) die ook is toegevoegd aan het mengsel.

Ook dit is een compleetvoer van goede kwaliteit. Het is niet het goedkoopste, maar is minder duur dan XtraVital. Ideaal dus als je je vogels toch een goede voeding wilt geven en het minder breed hebt.

Hoeveel?

Als je maar 1 parkietje hebt, kun je best kleinere zakken kopen. Dit omdat de zaadjes die erin zitten vers en levend moeten zijn. De voedingsstoffen zijn dan optimaal, en er is minder kans op de aanwezigheid van schimmels of bacterieën.

Als je meerdere parkieten hebt, hou dan altijd extra zakken achter de hand. Je bent erdoor voor je het weet!

Hou altijd de versheidsdatum in het oog. Dit staat op de verpakking vermeld. Je kan ook de bovenvermelde tip gebruiken voor het kweken van kiemzaadjes om de versheid van het voer na te gaan.

Conclusie

Parkieten eten veel, maar niet alles. Laat versheid en kwaliteit primeren. Vermijd zout en suiker en geef je parkietjes geen dingen die giftig zijn voor hun kleine lijfjes. Je vogeltje zal je dankbaar zijn, en jij krijgt als beloning een speels en vitaal vriendje met een lang en gezond leven.

Bonus: zelf eivoer maken

Het klinkt contra-intuïtief, maar toch: commercieel eivoer is niet te vervangen. Toch zijn er veel mensen die ervoor kiezen om zelf eivoer te maken, omdat ze zo zelf kunnen kiezen wat er in zit en het goedkoper is. Zelfgemaakt eivoer hoeft ook niet minderwaardig te zijn. Is de winkel toe en heb je geen eivoer meer? Wil je eens een leuk receptje uitproberen voor je vogeltjes? Of heb je misschien de middelen niet voor een doos eivoer van een merk?

Zelf eivoer maken hoeft niet moeilijk of ingewikkeld te zijn!

Dit heb je nodig:
  • Hardgekookte eieren
  • Beschuitmeel (geen broodkruimels of andere granenwaren, die zwellen op en kunnen infecties veroorzaken in de krop.)
  • Een beetje water
  • Eventueel een klein stukje appel, wortel of broccoli
  • Eventueel gekiemde zaadjes

Ontdoe het ei van de schaal, maar gooi deze niet weg. Je hebt het later nog nodig. Prak het gekookte ei en meng het met het beschuitmeel. Doe dit dan, samen met het eventuele groenvoer, en met de eierschaal in een blender. Mix het geheel goed. Het is de bedoeling dat je een kruimelige mix krijgt.

Als het goed gemengd is, kan je het geheel eventueel nog extra rul maken met wat water. Doe het in een bakje en smullen maar!

Let wel op dat eivoer niet lang goed blijft. Maak dus ook geen grote hoeveelheden!

Lees verder

© 2011 - 2024 Allura, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Grasparkiet als huisdierGrasparkiet als huisdierDe grasparkiet is een kleurrijk en apart huisdiertje. Het vogeltje dat oorspronkelijk uit Australië komt kan een huis op…
Grasparkieten: enkele weetjesGrasparkieten: enkele weetjesGrasparkieten komen oorspronkelijk uit Australië. Daar trekken ze luid en kwetterend in grote zwermen rond, op zoek naar…
De grasparkiet - De aanschafDe grasparkiet - De aanschafOp het moment dat je een grasparkiet gaat kopen, zijn er een aantal dingen die je moet regelen. Dit zijn de kooi in orde…
De grasparkiet - Voor de aanschafEr zijn een aantal zaken die je voor je een grasparkiet aanschaft moet weten. Dit gaat onder andere over waar en hoe je…

Hondenrassen: Thai Ridgeback DogHondenrassen: Thai Ridgeback DogDe Thai Ridgeback Dog is afkomstig uit Thailand en werd gebruikt als jachthond bij de jacht op vogels en herten en als w…
Rashonden: Hokkaido (Aziatische keeshond)Rashonden: Hokkaido (Aziatische keeshond)De Hokkaido behoort tot de Aziatische keeshonden. Doordat migranten honden meenamen naar het Japanse eiland Hokkaïdo is…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: AnnaER, Pixabay
Allura (7 artikelen)
Gepubliceerd: 21-05-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.