De grasparkiet - Voor de aanschaf

Er zijn een aantal zaken die je voor je een grasparkiet aanschaft moet weten. Dit gaat onder andere over waar en hoe je de vogel verzorgt, wat je hem zoal kan leren en of je één of twee parkietjes wilt nemen. Die informatie vind je hier, samen met informatie die je kan helpen kiezen of je een grasparkiet of een ander vogel wilt aanschaffen. Immers, een huisdier mat nooit een impulsaankoop zijn!

Grasparkiet of een andere vogel

Voor je zelfs maar overweegt een grasparkiet aan te schaffen, is het verstandig te overwegen of je niet liever een andere vogel wilt. Daarom hier de overeenkomsten en verschillen tussen populaire vogelsoorten.

Lengte (kop – staart)GeluidTam te maken?Praten?
Grasparkiet+/- 20cmZacht murmelen tot schel kwetterenJaSommige kunnen leren praten
Valkparkiet+/- 30cmFluiten tot schreeuwenJaJa, sommige kunnen het leren
Agapornis*+/- 15 cmVan kwetteren tot schreeuwenJaNee
Papegaai*+/- 35 Murmelen, schreeuwen en kwetterenJaKunnen, met veel geduld, vlotte kletsers worden

*Er zijn verschillende soorten, het gaat hierbij om de gemiddelden en normale waarden.

Één of twee parkieten

Het is altijd de keuze of je één of twee grasparkieten wilt nemen. Over het algemeen is het aanschaffen van twee grasparkieten aan te raden. Het zijn sociale dieren, die veel gezelschap nodig hebben. Voor het tam maken raden sommigen aan met één parkiet te beginnen, maar ik put uit persoonlijke ervaring wanneer ik zeg dat het tam maken zeker niet gemakkelijker gaat met één parkiet. Sterker nog, het wordt er zelfs moeilijker op als de vogels elkaar niet na kunnen doen.

Man of pop

Tussen het gedrag van mannelijke grasparkieten en popjes (vrouwtjes) zit een groot verschil. Popjes zullen eerder en harder bijten wanneer ze zich bedreigt voelen dan mannen. Ze kunnen beide even tam en aanhankelijk worden. Wanneer je twee vogels neemt, moet je opletten dat twee popjes vaak niet goed samengaan.
Hoe kun je zien of je een man of pop hebt?
Het enige zichtbare verschil tussen popjes en mannetjes zit hem in de neusdop. Jonge popjes zullen een lichtblauwe neusdop hebben, die naarmate ze ouder worden naar grijs of bruin veranderd. Jonge mannetjes hebben een paarse neusdop, die kan veranderen naar een dieper paar of donkerblauw.

Binnen of buiten

Grasparkieten in een buitenvolière kunnen de hele winter door buiten blijven. De meeste mensen die parkieten houden kiezen er echter voor om deze binnen te houden, zodat ze gemakkelijker tam te maken zijn. Als je bij een dierenwinkel een parkietje koopt, is deze gewend aan de binnentemperatuur en kan hij niet zomaar naar buiten. Wacht hiervoor tenminste tot de nachttemperatuur acht graden is, anders is de kans dat de parkiet ziek wordt door de temperatuursverandering te groot.

Tam maken en leren praten?

De meeste mensen die een grasparkiet aanschaffen, doen dit om hem tam te maken. Bij vrijwel iedere parkiet lukt dit, maar het kan veel tijd, energie en geduld kosten. Hoe dit precies in zijn werk gaat, is te lezen in het artikel ‘de grasparkiet – tam maken’.
Er zijn maar weinig grasparkieten die kunnen leren praten. Ga er daarom bij de aanschaf niet vanuit dat jouw vogeltje het zeker leert. Het leren praten gebeurd door heel vaak hetzelfde woord tegen je parkietje te zeggen, net zolang totdat de vogel het na gaat zeggen.
© 2008 - 2024 Lisa-het_genie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De grasparkiet - De aanschafDe grasparkiet - De aanschafOp het moment dat je een grasparkiet gaat kopen, zijn er een aantal dingen die je moet regelen. Dit zijn de kooi in orde…
Kooivogels houdenKooivogels houdenKooivogels heb je in vele verschillende soorten. Je hebt echte schreeuwers er tussen zitten maar ook zangvogeltjes. De e…
Huisvesting van grasparkietenHuisvesting van grasparkietenWereldwijd zijn er miljoenen mensen die de populaire grasparkiet (Melopsittacus undulatus) als gezelschapslied of hobbyv…

De grasparkiet - GedragDe grasparkiet - GedragGrasparkieten zijn erg sociale dieren, die vrijwel alles wat ze doen samen doen. Of ze nu direct met elkaar bezig zijn d…
Bronnen en referenties
  • www.vogel-base.nl
Lisa-het_genie (24 artikelen)
Gepubliceerd: 05-12-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.