De grasparkiet - Voeding en verzorging

De grasparkiet - Voeding en verzorging Zoals ieder dier heeft ook de grasparkiet een goede verzorging nodig. Hieronder valt de goede voeding en aanvullingen hierop, maar ook het vervoer van de vogel, en het knippen van de nagels en snavel. Uiteraard hoort hier ook speelgoed, en een goed ingerichte kooi bij, maar die zijn al eerder behandeld bij ‘de grasparkiet – de kooi’

Zaad

Het gemengde zaad is het belangrijkste voer voor de parkiet. Grasparkieten weten zelf hoeveel zaad ze nodig hebben, dus je kunt het beste zorgen dat ze altijd zaad ter beschikking hebben staan. De parkieten laten de velletjes van de zaadjes vaak in of om hun voerbak vallen, dus je moet met het geven van nieuw zaad niet wachten totdat het hele bakje leeg is. Geef ze echter ook niet te snel nieuw voer, want dan eten ze alleen hun favoriete zaden en laten ze de andere liggen. Deze zijn ook belangrijk voor hen.

Welk zaad?

Er zijn veel verschillende soorten zaad te koop, een keuze maken kan lastig zijn. Welk zaad je kiest maakt over het algemeen niet uit, maar let wel op dat je niet van de ene op de andere dag naar een andere type zaad overschakelt, laat in plaats daarvan je vogels eerst wennen met een mengsel van verschillende zaden.

Pellets

Een ander hoofdvoer, naast gewone zaden, is pellets. Dit zijn samengestelde brokken waarin alle nodige voedingsstoffen zitten. Het overschakelen van zaad naar pellets moet gebeuren volgens de aanwijzing in het pak, aangezien parkieten erg koppige diertjes zijn en niet gemakkelijk overschakelen naar een ander type voer.

Trosgierst

Een ware traktatie voor grasparkieten is toch wel trosgierst. Dit is verstandig om altijd in huis te hebben, behalve voor het tam maken (zie ‘de grasparkiet – tam maken’) ook om een zieke parkiet weer aan het eten te krijgen. Trosgierst is behoorlijk vet, dus geef er niet teveel van. Met een stengel moet een parkiet ongeveer twee weken kunnen doen, vaak nog langer.

Snoepstengels

Iets anders waar de parkieten erg van houden, zijn snoepstengels. Hoewel in deze vaak veel vitaminen zitten, hebben vogels ze niet nodig. Af en toe groente en fruit is genoeg, en het snoepgoed bevat vaak heel veel honing en andere zoete en vette stoffen. Zo af en toe wat snoepgoed geven is in orde, maar het mag zeker niet altijd aanwezig zijn.

Groente en fruit

Groente en fruit zijn een benodigde aanvulling op de voeding van een grasparkiet. De meeste parkieten vinden het daarbij ook nog eens heel erg lekker. Wanneer je een vogel voor de eerste keer groente of fruit geeft, zal deze waarschijnlijk niet meteen beginnen te eten. Met een beetje geduld leert hij het uiteindelijk wel. Het beste kun je de parkiet dagelijks een klein beetje groente of fruit geven, en regelmatig afwisselen welke groente je geeft. Let op dat je niet teveel geeft, want hier kan een parkiet diaree van krijgen.
Bepaalde groenten en fruitsoorten zijn giftig voor grasparkieten. Geef daarom nooit:
  • avocado
  • rabarber
  • citrusvruchten
  • kool (iedere soort)
  • rauwe of groene aardappelen

Eivoer

Tijdens de rui en tijdens de broedperiode heeft de parkiet extra eivoer nodig. Ook kun je hem in deze periode wat krachtvoer of opfokvoer geven. Hij mag zeker niet teveel krijgen, hooguit één eetlepel per week. Wanneer ze teveel krijgen, kan dit schadelijk zijn voor de nieren. Eivoer, krachtvoer en opfokvoer worden altijd in een apart voerbakje gegeven.

Kiemplantjes

Een gezonde en zeer gewaardeerde aanvulling op het dagelijks voer zijn kiemplantjes. Deze kun je gemakkelijk zelf maken door wat zaad te laten ontkiemen. Hiervoor spoel je het eerst grondig af en laat het een dag weken. Daarna laat je het water weglopen en laat ze twee dagen staan.
NB. Als je zaadjes laat kiemen en minder dan 60% ontkiemt, dan is het zaad van slechte kwaliteit of te oud.

Sepia en kalk

De snavel van de parkiet blijft altijd doorgroeien, daarom moeten ze deze zo nu en dan af kunnen scherpen. Dit doen ze door aan een kalkblok te pikken. Zorg er dus altijd voor dat er een kalkblok aanwezig is, ook voor een aantal belangrijke mineralen. Sepia is verder ook erg geliefd, om dezelfde redenen. Let er bij sepia alleen op dat het erg zout is, en als de parkiet er veel aanzit, kan dit schadelijk zijn.

Grit en maagkiezel

Iedere zaadetende vogel heeft maagkiezel en grit nodig omdat de zaden in de maag fijngemalen moeten worden. Zo ook grasparkieten. Er zijn verschillende variaties verkrijgbaar, een mengsel is het beste, zodat de vogel er zelf uit kan kiezen welke hij nodig heeft. Het grit en maagkiezel moeten altijd aanwezig zijn, omdat de steentjes langzaam hun scherpe randjes verliezen. Dan zijn ze niet meer nuttig en moeten dus worden vervangen.

Water

Nauwelijks nodig om te zeggen is dat er altijd water aanwezig moet zijn in de kooi. Vervang dit iedere dag om te voorkomen dat er bacteriën in gaan groeien. Als je je parkiet niet ziet drinken, maak je dan geen zorgen. Ze drinken maar weinig, en als ze drinken doen ze dat liever zonder toeschouwers.

Snavel en nagels knippen

Zoals al eerder gezegd groeit de snavel van de grasparkiet door. Ditzelfde is het geval voor de nagels. Het is dus belangrijk dat ze af en toe bijgewerkt worden. Dit kan de parkiet zelf doen met behulp van kalkblokken, sepia en dikke houten stokken, maar als dit niet voldoende is, moet je zelf een handje helpen. Het beste kun je dit, als je geen ervaring en geschikte scharen hebt, door een dierenarts laten doen. Meestal slijt de parkiet zijn nagels en poten zelf, maar als hij het niet doet, ga dan geen speciale slijpstokken in de kooi hangen! Hier halen vogels hun pootjes aan open.

Vervoer

Jij en je vogel zullen het niet leuk vinden, maar zo af en toe moet de vogel ergens heen. Denk bijvoorbeeld aan een vakantieadres of een dierenarts bezoek. Om het vervoer met zo weinig mogelijk stres te laten verlopen kun je het beste een vervoerskooitje gebruiken. Als je deze niet hebt, kan je de parkiet ook in een kleine kartonnen doos stoppen. Wanneer de parkiet met kooi en al op vakantie gaat, kun je hem ook in zijn kooi vervoeren. Let er wel altijd op dat het niet teveel schommelt, en praat tijdens het vervoeren zoveel mogelijk tegen je vogeltje.
© 2008 - 2024 Lisa-het_genie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Grasparkiet als huisdierGrasparkiet als huisdierDe grasparkiet is een kleurrijk en apart huisdiertje. Het vogeltje dat oorspronkelijk uit Australië komt kan een huis op…
Huisvesting van grasparkietenHuisvesting van grasparkietenWereldwijd zijn er miljoenen mensen die de populaire grasparkiet (Melopsittacus undulatus) als gezelschapslied of hobbyv…
De eerste grasparkieten in EuropaRond 1840 bracht de Britse natuuronderzoeker John Could de eerste grasparkieten mee naar Engeland. De kleine papegaaiach…
Wat mogen chinchilla's eten en wat niet?Wat mogen chinchilla's eten en wat niet?Misschien heb je dit beestje zelf als huisdier, maar het kan ook zijn dat je er nog nooit van gehoord hebt; de chinchill…

De grasparkiet - De kooiDe grasparkiet - De kooiBelangrijk is een geschikte kooi voor je grasparkiet te hebben, en deze goed in te richten. Parkieten hebben veel afleid…
De grasparkiet - GedragDe grasparkiet - GedragGrasparkieten zijn erg sociale dieren, die vrijwel alles wat ze doen samen doen. Of ze nu direct met elkaar bezig zijn d…
Bronnen en referenties
Reactie

Thea, 10-12-2013
Ik heb twee gras parkieten en verzorg ze heel goed en geef hun een schuur stok voor hun nagels en snavels en ze doen het goed. mijn vraag is: doe ik dat goed? Reactie infoteur, 18-04-2014
Beter geen schuurstokken (die stokken met een soort van schuurpapier erop). Deze kunnen de pootjes beschadigen. Aan stevige houten blokken hebben ze genoeg. Een groot (papegaaien)mineraalblok werkt ook om de snavels en nagels aan te schuren.

Lisa-het_genie (24 artikelen)
Gepubliceerd: 05-12-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.