Vrijheidsdressuur: Kusje geven

Met vrijheidsdressuur is het mogelijk je paard allerlei kunstjes aan te leren. Eén van die kunstjes is het geven van een kusje. Een paard kan natuurlijk geen echt kusje geven, maar hij kan wel doen alsof. Deze oefening is niet lastig aan te leren maar het ziet er wel erg lief uit.

Vrijheidsdressuur

Er zijn twee belangrijke principes binnen de vrijheidsdressuur: je dwingt het paard nergens toe, en tijdens de training beloon je het paard zodra het iets goed doet. Het eerste vormt de basis van de oefeningen en komt terug in het woord: Vrijheid. Het belonen is belangrijk om je paard de oefening correct aan te leren. Hiervoor gebruik je bij voorkeur een clicker, maar ook je stem kan als signaal werken. Als beloning zijn snoepjes een optie, maar ook een aai of knuffel, even samen spelen, of zelfs gewoon eventjes rust. Kies iets wat jouw paard prettig vindt en wat hem of haar zal motiveren.

Wat is de oefening?

Het paard geeft je een kusje op je wang of mond. Dit kan met de lippen of met de tong. Let op: probeer deze oefening niet met een paard wat onverwachts kan bijten! Een paardenbeet in je gezicht kan nare verwondingen veroorzaken.

Benodigdheden

  • Clicker
  • Snoepjes (bijvoorbeeld wortel, appel, brokjes)
  • Eventueel een zoutblok/liksteen

Hoe ga je te werk?

Er zijn drie manieren om deze oefening aan te leren. De eerste maakt gebruikt van het targetten. Je laat het paard je hand targetten op hoofdhoogte. Als dat goed gaat breng je deze steeds dichter bij je wang, totdat je de hand tegen je wang aanduwt. Uiteindelijk haal je je hand weg, wijs je naar je wang en zeg je het signaalwoord "Kusje" of "Lik". Zodra het paard tegen je wang aankomt, clickeren en belonen. Doe dit niet als je ook nog bezig bent met het aanleren van het targetten: je paard kan daardoor in de war raken en de oefeningen door elkaar halen.

De tweede manier is door zachtjes je wang tegen de neus van het paard te duwen. Hierbij zeg je het signaalwoord en clicker je ook. Vervolgens neem je een beetje afstand, zeg je het signaalwoord, en wacht je tot het paard zijn neus naar je wang toe beweegt. Sommige paarden snappen dit in één keer, anderen niet. In dat geval blijf je oefenen met het eerste gedeelte, dus je wang tegen zijn neus aanduwen. Dit doe je net zolang tot je paard snapt wat je van hem vraagt, en dan neem je weer meer afstand.

De derde manier is als je graag wilt dat je paard likt. Sommige paarden zullen dit uit zichzelf al gaan doen, anderen duwen alleen hun neus tegen je aan. In dat geval kan je een liksteen pakken en deze even tegen je wang aanwrijven. Veel paarden zullen dan gaan likken. Op dat moment kan je dan clickeren en belonen. Pas hierbij wel goed op, je moet zeker weten dat je paard niet zal bijten. Eventueel kan je eerst je hand ermee inwrijven en kijken hoe hij daarop reageert. Als hij bijt of dat probeert, ga dan niet verder met de oefening!

Variaties

Je kan het paard leren andere mensen op commando een kusje te geven. Vooral kinderen zullen dat erg leuk vinden. Laat het paard dit echter nooit doen bij iemand die bang is, dat kan angstreacties veroorzaken en daar kan het paard van schrikken.

Lees verder

© 2011 - 2024 Danibanani, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrijheidsdressuur: Om te beginnenVrijheidsdressuur. Een nieuwe hype in de paardenwereld. Maar wat houdt het nu precies in en hoe begin je?
Vrijheidsdressuur: Ja knikken en Nee schuddenEen paard ja laten knikken of nee laten schudden zijn vooral in vrijheidsdressuur-shows onmisbaar. Hiermee kan je immers…
Vrijheidsdressuur: FlehmenVrijheidsdressuur: FlehmenFlehmen, het lachen van een paard. Dat is het natuurlijk niet, maar zo ziet het er wel uit. Het is een oefening van de v…
Vrijheidsdressuur met je paard: targetten, kusje, flemenVrijheidsdressuur met je paard: targetten, kusje, flemenWie aan vrijheidsdressuur doet, leert zijn paard allerhande oefeningen aan vanop de grond. Vaak zijn dit geen klassieke…

Voeding voor Belgisch witblauwe stierenEen goede voeding is belangrijk voor de gezondheid van het dier en voor een goede productie. Hier wordt de voeding van e…
Het Haflinger paardDe Haflinger is een paardenras afkomstig uit Tirol. Een Haflinger staat bekend als een werkwillig ras en heeft een voskl…
Danibanani (37 artikelen)
Laatste update: 01-06-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.