Aandoeningen hond: baarmoederontsteking

Aandoeningen hond: baarmoederontsteking Een baarmoederontsteking is een veel voorkomend probleem bij niet gesteriliseerde teefjes, vooral bij honden op leeftijd. De hond kan als gevolg hiervan klachten krijgen zoals koorts, sloom worden, rode slijmvliezen, uitvloeiing uit de vulva en meer moeten plassen of drinken. Wanneer je op tijd naar de dierenarts gaat, zijn de vooruitzichten meestal goed. In veel gevallen wordt er gekozen om de baarmoeder operatief te verwijderen. De hond zal daarna meestal weer snel klachtenvrij zijn.

Welke honden lopen risico?

De medische benaming van een baarmoederontsteking bij de hond is “pyometra”. Een niet gesteriliseerde teef loopt meer risico om een baarmoederontsteking te ontwikkelen. Dat heeft te maken met de hormoonhuishouding. Een gesteriliseerde teef heeft een zeer kleine kans om deze aandoening te krijgen. Ongeveer een kwart van alle niet gesteriliseerde teefjes krijgt hier een keer in het leven last van. Zij lopen ook meer risico om een melkkliertumor te ontwikkelen. Naarmate de hond ouder wordt, zal het risico hierop toenemen.

De symptomen

Bij een baarmoederontsteking raakt de baarmoeder ontstoken en deze vult zich met pus. De hoeveelheid pus dat zich ophoopt kan erg verschillen. In sommige gevallen loopt het pus eruit. In dat geval wordt het een open baarmoederontsteking genoemd. Wanneer er geen sprake is van uitvloeiing, is er sprake van een gesloten baarmoederontsteking. Voor de dierenarts is het dan lastiger om een diagnose te stellen. De andere symptomen waar de hond last van kan hebben zijn:

  • Pussige wit-gele tot roodbruine uitscheiding uit de vulva
  • Rode slijmvliezen
  • Veel drinken en plassen
  • Verlies van eetlust
  • Dikkere buik
  • Sloomheid
  • Koorts

Diagnose

Wanneer er pus uit de vulva komt, is het meestal duidelijk. Maar soms is het niet zoduidelijk en dan zal de baarmoeder onderzocht worden door middel van een echo, röntgen of bloedonderzoek. Een bloedonderzoek kan andere oorzaken achterhalen. Het komt wel eens voor dat een hond met baarmoederontsteking ook suikerziekte of nierproblemen heeft.

Is het ernstig?

Het is van belang dat een baarmoederontsteking snel wordt behandeld. Indien het onbehandeld blijft kunnen er complicaties zoals nierfalen of gescheurde baarmoeder ontstaan. Wanneer er pus in de buikholte komt, zal de hond niet alleen veel pijn hebben, maar de kans op overlijden is dan ook erg groot. Wanneer je bovenstaande symptomen ziet bij de teef, raadpleeg dan een dierenarts. Wanneer de hond tijdig wordt behandeld, zal de hond meestal volledig genezen. Dit geldt ook voor oudere honden.

Behandeling

Er bestaan medicijnen om de baarmoeder te laten samentrekken zodat de pus eruit kan en antibiotica, maar er blijft een grote kans aanwezig dat er weer een ontsteking ontstaat. Meestal zal er gekozen worden voor een operatieve ingreep, waarbij de baarmoeder en soms ook de eierstokken worden verwijderd. Na de operatie worden er pijnstillers antibioticakuur gegeven. De hond mag meestal dezelfde dag nog naar huis en zal snel herstellen.

Preventie

Een baarmoederontsteking kan voorkomen worden door de teef op jonge leeftijd te laten steriliseren. Veel mensen die niet met de hond willen fokken, kiezen hier preventief voor. Ook honden waarbij alleen de eierstokken zijn verwijderd, is de kans op het krijgen van een baarmoederontsteking erg klein. Ook zal door sterilisatie de kans op het krijgen van een melkkliertumor aanzienlijk kleiner zijn.

Lees verder

© 2015 - 2020 Ymbakker, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Loopsheid bij de hondLoopsheid, elk teefje krijgt er in principe mee te maken. Het is heel natuurlijk en nodig voor het dekken. Als u niet wi…
De (laparoscopische) sterilisatie bij de teefDe (laparoscopische) sterilisatie bij de teefDe laparoscopische sterilisatie bij honden is een vrij nieuwe methode om uw teef te laten steriliseren. In dit artikel w…
De groei en ontwikkeling van de hondDe groei en ontwikkeling van de hondDe hond word geboren en kan dan nog lang niet alles wat een volwassen hond kan, het zelfde als bij mensen baby's. Er moe…
Gebrek aan eetlust bij een hondHonden die te dik zijn eten vaak te graag, echter een hond die maar iedere keer kleine beetjes eet en zonder veel enthou…

Oorproblemen bij de hond: Oormijt en oorontstekingOorproblemen bij de hond: Oormijt en oorontstekingAlle honden kunnen soms last krijgen van hun oren. De ene hond is er wel gevoeliger voor dan de andere hond. Er zal vloe…
Gezondheidsproblemen bij de hond: Vaatziektes door tekenGezondheidsproblemen bij de hond: Vaatziektes door tekenSommige ziektes die je hond kan oplopen ontstaan doordat een teek op je hond terecht gekomen is. Ehrlichiose en babesios…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Zeynepadem, Pixabay
  • www.dierendokters.com/honden/ziekten/baarmoederontsteking-pyometra

Reageer op het artikel "Aandoeningen hond: baarmoederontsteking"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Ymbakker
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!