Oorproblemen bij de hond: Oormijt en oorontsteking

Oorproblemen bij de hond: Oormijt en oorontsteking Alle honden kunnen soms last krijgen van hun oren. De ene hond is er wel gevoeliger voor dan de andere hond. Er zal vloeistof uit hun oren lopen en je zult duidelijk merken dat je hond flinke pijn heeft wanneer je aan zijn oor zit. Het kan zijn dat je hond in dit geval last heeft van een oorontsteking of van oormijt.

Oormijt

Bij oormijt worden de gehoorgangen van je hond lastig gevallen door dectes-mijten. De mijten leven voornamelijk van huidschilfers die loskomen van de huid in het oor. Ook eten zij weefselvocht en oorsmeer. Vooral jonge dieren hebben vaak last van mijten omdat deze nog geen goed afweersysteem hebben. Oormijt is erg besmettelijk, laat je andere honden ook altijd controleren wanneer een hond last heeft van mijten.

Symptomen

  • Hevige irritatie en flinke jeuk aan de oren. Je zult regelmatig zien dat je hond schudt met zijn hoofd om van de jeuk af te komen. Er zal meer oorsmeer aangemaakt worden dan gewoonlijk.
  • Er kan een donkerbruine, stinkende afscheiding uit het oor komen.
  • Wanneer een hond last heeft van oormijt kan het zijn dat er secundaire problemen ontstaan. Je hond kan last krijgen van schimmel- en bacteriële infecties.

Diagnose

De mijten die in het oor zitten zijn zeer moeilijk waarneembaar met het blote oog. Het is een optie om met een oorspiegel in het oor te gaan, deze vergroot het beeld tien keer. Ook is het mogelijk om een uitstrijkje van het oor te nemen, deze kan dan onder de microscoop bekeken worden.

Behandeling

Er bestaan oordruppels met een anti-parasitaire werking die je in het oor kunt doen. Deze druppels zul je ongeveer twee weken diep in het oor moeten toedienen omdat er anders een kans bestaat dat de mijten weer terug komen. Wanneer je hond last heeft van veel oorsmeer zullen de oren eerst gereinigd moeten worden, anders kunnen de druppels niet goed inwerken.

Laat je hond nadat je hem twee weken behandeld hebt altijd nog een keer controleren door de dierenarts. Als de behandeling onvoldoende aanslaat kan het namelijk zijn dat je hond uiteindelijk doof wordt.

Oorontstekingen

Bacteriën en schimmels kunnen zorgen voor oorontstekingen. Oorontstekingen komen vooral voor bij honden met een nauwe gehoorgang of met harige oren zoals poedels. Deze oren hebben vaak geen goed zelfreinigend vermogen. Ook honden die last hebben van een onderliggende allergische huidreactie kunnen last krijgen van een oorontsteking.
Er wordt een verschil gemaakt tussen tijdelijke (enkele weken) en chronische oorontstekingen. Honden met een chronische oorontsteking kunnen hier hun hele leven last van hebben.

Symptomen

  • Soms gaat de oorontsteking verder naar het middenoor en binnenoor van je hond. Wanneer dit gebeurt kan je hond zich in het algeheel slecht voelen. Hij kan last hebben van koorts- en evenwichtsstoornissen. Hij zal zijn hoofd in de meeste gevallen scheef houden.
  • Afscheiding die uit het oor loopt met pus. De oorranden zijn rood en het doet pijn wanneer je aan het oor van je hond komt.

Diagnose

Bij een oorontsteking kan net als bij de oormijt een diagnose worden gesteld door middel van een ooruitstrijkje. Je zult kunnen op deze manier kunnen waarnemen wat de oorzaak van de oorontsteking is. Aan de hand hiervan zal de dierenarts een bepaald type medicijnen voorschrijven.

Behandeling

Zolang het trommelvlies van je hond niet gescheurd is worden er vaak oordruppels voorgeschreven. Als het trommelvlies wel gescheurd is kunnen oordruppels zorgen voor evenwichtsstoornissen bij je hond. In dit geval zijn orale medicijnen vaak een betere optie. Bij honden die regelmatig last hebben van een oorontsteking is het verstandig om de oren regelmatig te reinigen met een simpel oorreinigingsmiddel. Soms is er een operatie nodig om de gehoorgangen van je hond te vergroten.
© 2015 - 2024 Lienepien95, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het behandelen van oorontsteking bij de hondHet behandelen van oorontsteking bij de hondHonden kunnen last krijgen van oorontsteking. Sommige honden hebben er nooit last van, andere honden heel vaak. In dit a…
Aandoeningen hond: oorproblemenAandoeningen hond: oorproblemenDierenartsen zien regelmatig honden met oorklachten. Meestal gaat het om een uitwendige ontsteking van de gehoorgang, ma…
Oorontsteking van de gehoorgang, symptomenOorontsteking van de gehoorgang, symptomenDe symptomen van een oorontsteking van de gehoorgang uiten zich in een pijnlijke rode gehoorgang. Vaak is de gehoorgang…
Oorontsteking bij hondenOorontsteking is een probleem dat helaas redelijk vaak voor komt bij honden. Alle honden kunnen oorontsteking krijgen, m…

Hond: craniomandibulaire osteopathie en speekselkliercystesHond: craniomandibulaire osteopathie en speekselkliercystesIn sommige gevallen kan het gebeuren dat uw hond niet meer wil eten. Het lijkt erop dat hij pijn heeft in zijn mond. U m…
Aandoeningen hond: baarmoederontstekingAandoeningen hond: baarmoederontstekingEen baarmoederontsteking is een veel voorkomend probleem bij niet gesteriliseerde teefjes, vooral bij honden op leeftijd…
Bronnen en referenties
  • http://www.huisdierendokter.nl/inoormijt.html
  • http://www.dierenkliniekdeventer.nl/gezelschapsdieren/ziektes/oormijt_infectie.php
  • http://www.hondenrassen.nl/medisch/oormijt-bij-honden/
  • http://www.dierendokters.com/honden/ziekten/oorontsteking-oorpijn
Lienepien95 (132 artikelen)
Gepubliceerd: 25-05-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.