Gezondheidsproblemen bij de hond: Vaatziektes door teken

Gezondheidsproblemen bij de hond: Vaatziektes door teken Sommige ziektes die je hond kan oplopen ontstaan doordat een teek op je hond terecht gekomen is. Ehrlichiose en babesiose zijn twee van deze ziektes. Dit zijn allebei ziektes die vooral voorkomen in warme gebieden. Ze brengen allebei schade toe aan het vaatstelsel van je hond. Babesiose wordt overgebracht door een parasiet en Ehrlichiose door een bacterie. Voor beide ziektes zijn er wel medicijnen verkrijgbaar die kunnen helpen wanneer er snel gehandeld wordt.

Babesiose

Deze ziekte wordt overgebracht door teken en wordt veroorzaakt door een parasiet genaamd Babesia. Deze parasiet komt relatief veel voor in het zuiden van Europa, in delen van de VS en andere gebieden met een altijd warm klimaat. Zelfs ongeboren puppy’s kunnen al met deze parasiet in aanraking komen in de baarmoeder via de placenta. Ook bloedtransfusies kunnen deze ziekte overbrengen. In de meeste gevallen wordt de hond echter gewoon zelf geïnfecteerd door een tekenbeet. Door de tekenbeet komt de parasiet in de bloedsomloop terecht en kan hij de rode bloedcellen gaan vernietigen. Hij zal zich tegelijkertijd gaan vermenigvuldigen in het bloed, hierdoor neemt de schade nog meer toe. Wanneer een zeer groot deel van de rode bloedcellen is vernietigd kan dit leiden tot anemie.

Symptomen

De symptomen zijn meestal het duidelijkst wanneer het twee tot drie weken geleden is dat de hond is geïnfecteerd. Wanneer je het vermoeden hebt dat je hond met deze parasiet is besmet moet je snel actie ondernemen. Het kan zijn dat hij al na enkele dagen sterft, er zijn echter ook gevallen bekend waarbij de hond nog jaren met lichte symptomen verder heeft geleefd.
  • Koorts
  • Hijgen, bleek tandvlees en een verhoogde hartslag

Diagnose

Anemie kan worden vastgesteld door middel van een bloedtest. Om te ontdekken dat de anemie door deze parasiet komt is er een microscopisch onderzoek van de bloedcellen nodig. Met dit onderzoek kan de aanwezigheid van de parasiet in de rode bloedcellen worden vastgesteld. Wanneer het vermoeden groot is dat de infectie door een Babesia parasiet komt is er ook een speciaal, duurder soort bloedtest mogelijk. Deze test zal gedaan worden wanneer je samen met uw hond naar een warm land op vakantie bent geweest.

Behandeling

Er is een specifiek medicijn waarmee de hond kan worden behandeld tegen deze ziekte. Een nog betere optie is om deze ziekte helemaal te voorkomen. Dit doe je door je hond te behandelen met een tekenmiddel voordat je een gebied in gaat waarvan het bekend is dat deze ziekte voorkomt.

Ehrlichiose

Deze bacterie komt vooral voor in warme en tropische streken, de Ehrlichia bacterie lift net als de Babiose parasiet mee op teken. De Ehrlichia bacterie plant zich voort in de witte bloedcellen. Het veroorzaakt schade in de witte bloedcellen en zorgt voor een afname van de cellen.

Symptomen

Honden die in de gebieden leven waar de bacterie veel voorkomt zullen een minder hevige reactie krijgen dan honden die er tijdelijk wonen. Honden die er tijdelijk aanwezig zijn zijn zeer vatbaar en kunnen er ernstig ziek van worden, soms zijn ze binnen een week al dood.
De eerste symptomen zijn vijf tot twintig dagen na de besmetting zichtbaar.
  • Verzwakking
  • Koorts en een opgezwollen milt
  • Neusbloedingen doordat er minder bloedcellen aanwezig zijn
  • Oogaandoeningen

Diagnose

Er kan een diagnose worden gesteld aan de hand van een bloedtest en een microscopisch bloedonderzoek. Er zal meestal een vergrote activiteit van de lever zijn en er zal een laag aantal witte bloedcellen en bloedplaatjes aanwezig zijn. Wanneer er ook antistoffen tegen de bacterie aanwezig zijn in het lichaam is het met een vrij grote zekerheid te zeggen dat de hond momenteel last heeft van de ziekteverwekker.

Behandeling

Er zijn medicijnen verkrijgbaar die kunnen helpen tegen deze ziekte. Deze kunnen helpen wanneer er snel gehandeld wordt. Het medicijn dat in de meeste gevallen gegeven zal worden heet Doxycyline en moet minimaal drie weken na elkaar gegeven worden.
Soms kan het zijn dat de ziekte chronisch wordt, de hond zal dan altijd vage klachten blijven houden. Ook kan het zijn dat de ziekte na een aantal jaren plotseling weer terug komt. Dit kan onder andere gebeuren door het gebruik van bepaalde medicijnen.
© 2015 - 2024 Lienepien95, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ehrlichiose: bescherm je hond tegen buitenlandse teken!Ehrlichiose: bescherm je hond tegen buitenlandse teken!Teken zuigen bloed bij zoogdieren, mensen en vogels en tekenbeten kunnen ontstekingen of abcessen veroorzaken. Teken zij…
Babesiose bij hondenBabesiose staat ook wel bekend onder de namen tekenkoorts en piroplasmose. Het is een ziekte die onder andere voorkomt b…
Ehrlichiose hond: koorts, trillen en bloedarmoede hondEhrlichiose hond: koorts, trillen en bloedarmoede hondBent u op reis geweest naar Zuid-Europese landen, dan is er een kans dat uw hond door een teek is gebeten. Daarbij kan e…
Met uw hond op vakantie gaan: ziekten en verbod op invoerMet uw hond op vakantie gaan: ziekten en verbod op invoerLekker op vakantie gaan en gezelligheid met het gehele gezin. U wilt daarom ook graag de hond mee op reis nemen. Maar da…

Aandoeningen hond: baarmoederontstekingAandoeningen hond: baarmoederontstekingEen baarmoederontsteking is een veel voorkomend probleem bij niet gesteriliseerde teefjes, vooral bij honden op leeftijd…
Gezondheidsproblemen bij de hond: AdrenalineklierproblemenGezondheidsproblemen bij de hond: AdrenalineklierproblemenDe adrenalineklieren zijn betrokken bij veel verschillende processen in het lichaam. Een van deze processen is het elekt…
Bronnen en referenties
  • http://www.dierendokters.com/honden/ziekten/ehrlichia-bij-de-hond
  • http://www.huizezwerfhond.nl/medisch/ehrlichia
Lienepien95 (132 artikelen)
Laatste update: 18-04-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.