De (laparoscopische) sterilisatie bij de teef

De (laparoscopische) sterilisatie bij de teef De laparoscopische sterilisatie bij honden is een vrij nieuwe methode om uw teef te laten steriliseren. In dit artikel wordt besproken wat het inhoudt en wat de voor- en nadelen zijn van deze methode.

Waarom uw hond laten steriliseren?

Er zijn verschillende redenen om uw teef te laten steriliseren:
  • De hond kan zich niet meer voortplanten, dus geen pups meer krijgen
  • De hond wordt niet meer loops en ook niet meer schijnzwanger
  • Er is veel minder kans op baarmoedertumoren en melkkliertumoren
  • Er is veel minder kans op suikerziekte
  • Het gedrag van de hond kan worden beïnvloed (dit kan ook een nadeel zijn natuurlijk)

Wat is een sterilisatie?

Bij een sterilisatie worden de voortplantingsorganen verwijderd. Dit zijn in het geval van de teef de eierstokken. Eigenlijk wordt de teef gecastreerd, maar in de volsmond wordt het gesteriliseerd genoemd. Bij de laparoscopische sterilisatie worden alleen de eierstokken verwijderd, de baarmoeder blijft zitten. De eierstokken produceren de geslachtshormonen. Als deze verwijderd zijn, dan staat de baarmoeder niet meer onder invloed van deze hormonen en zal vanzelf verschrompelen.

Wat is een laparoscopische sterilisatie?

Bij de laparoscopische sterilisatie, ook wel lapster genoemd, worden drie kleine gaatjes in de buik van de hond gemaakt, net als bij een kijkoperatie, waardoor een kijker (scoop) en twee tangen naar binnen gaan. De buik van de hond wordt opgeblazen met CO², waardoor de eierstokken beter te vinden en te verwijderen zijn. De overgang van de eileiders naar de eierstokken worden dichtgebrand en daarna worden de eierstokken eraf geknipt en uit de buik gehaald. Op elk gaatje komt een kleine hechting. Dit is niet noodzakelijk, maar meer uit cosmetisch oogpunt.

De voordelen van de laparoscopische sterilisatie ten opzichte van de "gewone" sterilisatie:

  • De buik van de hond hoeft niet open, dus minder grote ingreep
  • Het herstel van de hond en de wonden zijn veel sneller
  • De kans dat de hond aan de wondjes zit is heel klein, een kraag (oftewel lampenkap) of Medical Pet Shirt (rompertje voor honden) zal niet nodig zijn

De nadelen van de laparoscopische sterilisatie van de teef

Er is eigenlijk maar één nadeel van deze vorm van sterilisatie te noemen en dat is dat als de hond een afwijkende baarmoeder of eierstokken heeft, dus als deze vergroot of verdikt zijn, of ontstoken met vocht erin, dan zal deze toch verwijderd moeten worden, wat inhoudt dat de buik dan alsnog geopend moet worden. Vaak komen er dan extra kosten bij. Hier geldt dat hoe jonger de hond, hoe minder hormonale invloeden zij gekend heeft, dus hoe minder kans op afwijkingen van de baarmoeder en de eierstokken.

Een sterilisatie in het algemeen (dus op de "oude" of de "nieuwe" manier) kan enkele nadelige gevolgen hebben, zoals gewichtstoename (wat te voorkomen is door de hond minder te gaan voeren na de ingreep), vachtverandering (bij sommige rassen voornamelijk), incontinentie op oudere leeftijd (wat meestal weer op te lossen is door medicatie).

Vanaf welke leeftijd kan de hond gesteriliseerd worden?

In Amerika worden teefjes al heel vroeg gesteriliseerd. In Nederland wordt meestal een leeftijd vanaf een half jaar aangehouden. Veel mensen denken dat het beter is dat de hond een keer loops is geweest of zelfs een keer een nestje moet hebben gehad. Dit is achterhaald. Hoe eerder je steriliseert, hoe minder kans op bovengenoemde gezondheidsrisico's er zijn.

De nazorg

Bij de laparoscopische sterilisatie is de nazorg veel minder intensief voor zowel hond als eigenaar. De hond herstelt heel snel omdat de ingreep veel minder ingrijpend is dan bij de ouderwetse methode. Doordat de hond geen grote buikwond heeft, is geen zogenaamde "hondenkraag" of "lampenkap" nodig. De kans op opengaan of scheuren van de wond door bijvoorbeeld springen of traplopen is bijna niet aanwezig. Natuurlijk is het verstandig dit te beperken. Na 5 dagen vindt er nacontrole plaats en mogen de drie hechtingen er al uit. Uiteraard moet wel rekening worden gehouden met het feit dat de hond onder narcose is geweest en dat zij daarna goed in de gaten moet worden gehouden. Het is verstandig haar lekker warm te houden, niet te veel ineens te laten drinken, even te wachten met eten geven omdat ze misselijk kan zijn, niet te ver te wandelen en haar rustig te houden.

De kosten van de laparoscopische sterilisatie van de teef

De kosten van een laparoscopische sterilisatie verschillen per dierenarts. Vaak wordt er in gewichtsklasses gerekend. U bent toch al snel 300 euro kwijt. De laparoscopische sterilisatie is in verhouding zo'n 50 euro duurder dan de "gewone" sterilisatie. Er zijn nog niet veel dierenartsen in Nederland die deze methode van steriliseren uitvoeren.
© 2009 - 2024 Natuurlijk, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hond wel of niet laten castreren of sterilliseren?Hond wel of niet laten castreren of sterilliseren?Steeds vaker wordt er aangeraden om een hond te laten castreren of steriliseren. Het liefst op een jong mogelijke leefti…
Sterilisatie bij de katSterilisatie bij de katSterilisatie bij de kat is een ingrijpende operatie, dus is het als eigenaar altijd nodig een geïnformeerde keuze te gaa…
Anticonceptie zonder hormonenAnticonceptie zonder hormonenEen ongewenste zwangerschap kan voor veel emoties zorgen. Om een ongewenste zwangerschap te voorkomen gebruikt men antic…
Sterilisatie bij mannenSterilisatie bij mannenOp een bepaalde leeftijd weten mannen en vrouwen vaak dat ze geen kinderen meer willen. Om geslachtsgemeenschap in dat g…

Tamme konijnen de winter door helpenTamme konijnen de winter door helpenVeel huisdieren die buiten worden gehouden hebben het moeilijk in de koude wintermaanden. Konijnen zijn hier geen uitzon…
Het water van huisdieren vloeibaar houdenHet water van huisdieren vloeibaar houdenAls het buiten weer gaat vriezen, hebben veel dieren er last van. Vooral huisdieren die buiten gehouden worden, zoals vo…
Bronnen en referenties
  • Kennis en ervaring dierenartsenpraktijk
Reacties

Verlinde- de Bruyne, 27-06-2018
Teef noorse elandhond 12 jaar. Laatste 4 jaar telkens schijnzwanger na loopsheid. Kan laparoscopie oplossing zijn? Reactie infoteur, 01-08-2018
Door een sterilisatie stopt in ieder geval het schijnzwanger worden. Nadeel is wel dat het lichaam al 12 jaar heeft blootgestaan aan de hormonen, waardoor de kans op melkkliertumoren en baarmoeder kanker wel blijft bestaan. Maar het is zeker aan te raden medisch gezien.

Marian, 27-12-2015
Hoe zit het met de kans op baarmoederkanker op latere leeftijd, wanneer deze niet wordt weggehaald? Kan een verschrompelde baarmoeder problemen geven? Wat zijn de mogelijke gedragsveranderingen? Reactie infoteur, 14-01-2016
Beste Marian,

Ik ben geen dierenarts, dus deze vragen kan ik niet met zekerheid en goed onderbouwd beantwoorden. Zover ik weet is kans op baarmoederkanker bij een ongesteriliseerde teef op latere leeftijd best aannemelijk. Problemen met een verschrompelde baarmoeder komen volgens mij zelden voor. Gedragsveranderingen zijn meestal niet groot. Je haalt alleen de hormonale drive weg, dus sommige honden worden iets rustiger en stabieler. Ze reageren vaak minder fel op andere honden en lopen minder weg. Het basiskarakter van een hond verandert niet zomaar. Het verhaal van dat ze dominanter kunnen worden geldt alleen voor enkele teven die al zeer dominant waren voordat ze gesteriliseerd werden, maar dit komt zeer zelden voor.

Thea, 27-08-2014
Mijn hond is afgelopen maandag gesteriliseerd middels laparoscopie. Het is nu woensdagavond en de hond is zichzelf nog steeds niet. Ze is heel mak en doodrustig. Het was een gezonde labradoodle, medium grootte, en gewoonlijk een erg vrolijk en blij hondje.
Is dit tamme gedrag normaal?
Ik hoop spoedig van u te vernemen.
Groet,
Thea Reactie infoteur, 11-09-2014
Beste Thea,

Ik lees ivm vakantie uw bericht nu net pas. Bij twijfel contact opnemen met de dierenartsenpraktijk, een telefoontje kost u bijna niks en dan bent u direct gerustgesteld. Hopelijk is het allemaal goed gekomen.

Mvg

Marita Perridon, 17-09-2012
Is er een dierenarts in Deventer of omgeving die deze ingreep uitvoert? Reactie infoteur, 18-09-2012
Beste Marita,

Ik heb geen flauw idee eerlijk gezegd, sorry. Ik ken er alleen 1 in Gemert.

Mvg

Natuurlijk (19 artikelen)
Laatste update: 01-09-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.