De (laparoscopische) sterilisatie bij de teef

Waarom uw hond laten steriliseren?
Er zijn verschillende redenen om uw teef te laten steriliseren:- De hond kan zich niet meer voortplanten, dus geen pups meer krijgen
- De hond wordt niet meer loops en ook niet meer schijnzwanger
- Er is veel minder kans op baarmoedertumoren en melkkliertumoren
- Er is veel minder kans op suikerziekte
- Het gedrag van de hond kan worden beïnvloed (dit kan ook een nadeel zijn natuurlijk)
Wat is een sterilisatie?
Bij een sterilisatie worden de voortplantingsorganen verwijderd. Dit zijn in het geval van de teef de eierstokken. Eigenlijk wordt de teef gecastreerd, maar in de volsmond wordt het gesteriliseerd genoemd. Bij de laparoscopische sterilisatie worden alleen de eierstokken verwijderd, de baarmoeder blijft zitten. De eierstokken produceren de geslachtshormonen. Als deze verwijderd zijn, dan staat de baarmoeder niet meer onder invloed van deze hormonen en zal vanzelf verschrompelen.Wat is een laparoscopische sterilisatie?
Bij de laparoscopische sterilisatie, ook wel lapster genoemd, worden drie kleine gaatjes in de buik van de hond gemaakt, net als bij een kijkoperatie, waardoor een kijker (scoop) en twee tangen naar binnen gaan. De buik van de hond wordt opgeblazen met CO², waardoor de eierstokken beter te vinden en te verwijderen zijn. De overgang van de eileiders naar de eierstokken worden dichtgebrand en daarna worden de eierstokken eraf geknipt en uit de buik gehaald. Op elk gaatje komt een kleine hechting. Dit is niet noodzakelijk, maar meer uit cosmetisch oogpunt.De voordelen van de laparoscopische sterilisatie ten opzichte van de "gewone" sterilisatie:
- De buik van de hond hoeft niet open, dus minder grote ingreep
- Het herstel van de hond en de wonden zijn veel sneller
- De kans dat de hond aan de wondjes zit is heel klein, een kraag (oftewel lampenkap) of Medical Pet Shirt (rompertje voor honden) zal niet nodig zijn
De nadelen van de laparoscopische sterilisatie van de teef
Er is eigenlijk maar één nadeel van deze vorm van sterilisatie te noemen en dat is dat als de hond een afwijkende baarmoeder of eierstokken heeft, dus als deze vergroot of verdikt zijn, of ontstoken met vocht erin, dan zal deze toch verwijderd moeten worden, wat inhoudt dat de buik dan alsnog geopend moet worden. Vaak komen er dan extra kosten bij. Hier geldt dat hoe jonger de hond, hoe minder hormonale invloeden zij gekend heeft, dus hoe minder kans op afwijkingen van de baarmoeder en de eierstokken.Een sterilisatie in het algemeen (dus op de "oude" of de "nieuwe" manier) kan enkele nadelige gevolgen hebben, zoals gewichtstoename (wat te voorkomen is door de hond minder te gaan voeren na de ingreep), vachtverandering (bij sommige rassen voornamelijk), incontinentie op oudere leeftijd (wat meestal weer op te lossen is door medicatie).