Loopsheid bij de hond

Loopsheid, elk teefje krijgt er in principe mee te maken. Het is heel natuurlijk en nodig voor het dekken. Als u niet wilt dat uw hond gedekt wordt kan de uitvloeiing als vervelend ervaren worden. Er zijn verschillende manieren om dit te verhelpen. In het onderstaande artikel kunt u lezen wat loopsheid inhoudt en wat u er tegen kunt doen.

Wat is loopsheid?

Loopsheid is de vruchtbare periode van een teefje. In deze periode kan de teef gedekt worden. De eerste keer dat een hond loops is ligt de leeftijd van de hond tussen de 6 en 18 maanden. Een teef zal normaal gesproken 1 á 2 keer per jaar loops worden. Hoe groter de hond hoe langer het duurt voor de hond voor het eerst loops wordt. Als er meerdere teven in huis zijn of de pup wordt gestimuleerd om loops te worden dan kan het zijn dat de pup rond de 14e maand loops wordt. Ook de erfelijkheid heeft te maken met wanneer de hond voor het eerst loops wordt.

Symptomen van loopsheid

  • De vulva zwelt op en wordt zachter van structuur.
  • De hond doet veel kleine plasjes.
  • Na enkele dagen begint de teef te vloeien. Dit is in het begin echt bloed en later in de loopsheid wordt dit een bruine waterige uitvloeiing.

Voor het vloeien zijn er speciale broekjes te koop bij de dierenwinkel. Hierin kunt u een stukje maandverband doen zodat uw huis niet vies wordt.

Eerste periode 0 tot 9 dagen

Deze periode word ook wel de pro-oestrus genoemd. In deze periode verliest de teef bloed en begint de vulva op te zwellen. In deze periode word er constant oestrogeen(bronsthormonen) aangemaakt. In deze tijd is de teef wel aantrekkelijk, maar zal de teef nog geen reu toelaten.

Dekken

Als uw hond loops is kunt u haar eventueel laten dekken. Uw hond blijft 3 weken loops, maar u kunt uw hond het best laten dekken tussen de 10e en 18e dag van de loopsheid. Deze periode wordt ook wel oestrus genoemd. Hierbij wordt er ook progesteron aangemaakt. De progesteron zorgt dat het lichaam van de teef zich voorbereid op een eventuele zwangerschap. In deze periode zal de hond bijna geen bloedverlies meer hebben. U zult er voor moeten zorgen dat u de hond goed aangelijnd en in de gaten houdt want als zij ontsnapt zou ze wel eens onverwachts gedekt kunnen worden. Als u niet wilt dat uw hond gedekt wordt oftewel loops wordt kunt u kiezen voor een aantal mogelijkheden:
  • de prikpil - Deze krijgt uw hond elke 5 maanden toegediend. De prikpil is vrij prijzig, maar de hond hoeft dan geen operatie te ondergaan.
  • sterilisatie - Het onvruchtbaar maken door een operatie. U kunt de teef het best laten stereliseren voor de eerste loopsheid anders bestaat er namelijk de kans dat de hond op latere leeftijd kanker krijgt.
  • pil in tabletvorm - Hiervoor hoeft u niet naar de dierenarts. U moet alleen geen pil vergeten te geven anders kan ze nog loops/gedekt worden.

Schijnzwanger

Als de teef niet gedekt is in haar loopse periode dan kan het zijn dat zij schijnzwanger wordt. Er is namelijk wel progesteron aangemaakt, maar er wordt niks mee gedaan. De teef heeft dan het idee dat ze drachtig is en zo zullen zij en haar lichaam zich gedragen alsof er een pup aanwezig is. Als de teef schijnzwanger is kunt u dit onder andere herkennen aan:
  • Opgezwollen melkklieren waar soms ook melk uit komt.
  • Veel psychische verschijnselen omdat de hond denkt dat zijn pups zijn weggenomen

Schijnzwangerschap kan wel ongeveer 6 maanden duren. Het enige wat u kunt doen om het te verhelpen is de hond afleiden door haar bijvoorbeeld op een andere plaats voer te geven en op andere tijden uit te laten.
© 2009 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wanneer is mijn hond vruchtbaar?Wanneer is mijn hond vruchtbaar?Pups kweken is niet altijd evident. Je moet weten wanneer zowel de teef als de reu geslachtsrijp zijn. Maar er zijn ook…
Schijnzwangerschap bij hondenDat schijnzwangerschap bij mensen voorkomt (mannen en vrouwen) is over het algemeen wel bekend. Maar dat het ook bij die…
Huisdieren: De loopse hondHuisdieren: De loopse hondAls je besloten hebt een hond te kopen en het wordt een vrouwtje, dan is het goed je te realiseren dat een teefje enkele…
Bevalling van de hondBevalling van de hondVeel eigenaren van honden zouden graag eens een nestje fokken. Het is erg spannend en bijzonder om dit samen met uw hond…

Hondenras: HeidewachtelDe Heidewachtel stamt af van de Spioen. De Spioen was een klein formaat jachthond die ook als erfhond werd gebruikt. Hed…
Hondenras: Drentsche PatrijsDe Drentsche Patrijshond wordt ook wel afgekort Drent genoemd. Het is een middelgrote tot grote hond en onder andere te…
Reacties

Moontje, 07-04-2011
Ik had een vraagje wij hebben een teefje van 6 jaar ze is nu loops wordt het zo'n 2 a 3 x in het jaar ze wordt ook schijnzwanger. Sinds een paar dagen maakt ze rij bewegingen op haar kussen waarom is dit en wat kun je der tegen doen? En is het misschien toch verstandig om haar te laten steriliseren? en wat zijn de risicos? Ze mag zo ie zo niet waarder worden aangezien ze een vergroeïng in haar voor poten heeft. En gaat zo'n sterilisatie altijd goed? Reactie infoteur, 09-04-2011
Met het rijgedrag maakt ze duidelijk dat ze eigenlijk klaar is voor een dekking. Steriliseren is sowieso bij elk teefje aan te raden omdat het de kans op een baarmoederontsteking wegneemt. Stel dat ze hier nog last van krijgt zal ze als nog gesteriliseerd worden. Een hond word niet zwaarder als u het voer een beetje aanpast, na het stereliseren zijn honden vaak wat minder actief omdat ze minder last hebben van de dekhormonen enzovoorts het is dus eigenlijk zo dat de hond zelf minder actief is al heeft u dat zelf misschien niet door maar hierdoor komen de honden vaak aan. Wel is er een mogelijkheid dat de vachtstructuur verandert, dit is een beetje afhankelijk van het ras.

Pleeg wel goed overleg met de dierenarts omdat uw hond al een paar keer loops is geweest, het steriliseren heeft het beste effect als ze nog jong zijn zeg maar voor de eerste loopsheid.

Renie Leebeek, 02-08-2010
Ik heb een zwarte Cocker Spaniel van 1 1/5 jaar, iheeft één keer een anti-loopsheid injectie gehad, maar dan in haar lies, inplaats van in haar nek, zoals bij de meeste injecties gebeurt. De reden hiervan is, dat bij de antiloopsheid injectie eventueel een vachtverkleurng zou kunnen ontstaan. Maar die injectie is een pijnlijke injectie en dat dan in haar lies. Komt het veel voor die vachtverkleuring. Reactie infoteur, 02-08-2010
Ja, vooral bij spaniels verandert de vacht vaak sterk. Een verkleuring hoeft er niet altijd te komen maar de vacht verandert vaak qua structuur, word dikker en krulleriger en de kleur word meestal niet anders maar wel doffer.

Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 10-04-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.