De groei en ontwikkeling van de hond
De hond word geboren en kan dan nog lang niet alles wat een volwassen hond kan, het zelfde als bij mensen baby's. Er moet hun veel geleerd worden en ze moeten nog veel groeien. Hoe dit in zijn werk gaat lees je hier.
Ontwikkelingsfasen
Geboorte tot 8 weken
De pasgeboren pups zijn totaal afhankelijk van hun moeder, ze worden geboren met hun ogen en oren dicht. De oogleden openen zich rond de 2 weken oud, de oren ongeveer op dag 17. De zelfstandige afscheiding van ontlasting begint na ongeveer 23 dagen. Bij 25 dagen begint de pup te reageren op beweging en geluid. Rond de 4 á 6 weken komen de melktanden en kan begonnen worden met vast voedsel.
Trainingtips tot 8 weken: In deze periode kan nog niet veel geleerd worden. De pup moet wel bij zijn moeder en nestgenootjes blijven en er kan wel al voorzichtig begonnen worden met socialisatie.
8 tot 15 weken
Een pup is al voordat hij 8 weken is niet meer afhankelijk van moedermelk, geef de pup dus vast voer, wel speciaal pupvoer want daar zitten de vitaminen en mineralen in die een pup nodig heeft voor de groei.
Trainingstips van 8 tot 15 weken: Dit is de beste leeftijd om de pup aan mensen te laten wennen, begin nu ook met hem te laten wennen aan de bench, riem en de regels in huis.
16 weken tot 11 maanden
De puberteit begint tussen de 6 en 8 maanden. Een teef is tussen de 6 en 15 maanden geslachtsrijp, een reu tussen de 6 en 12 maanden.
Trainingstips van 16 weken tot 11 maanden: Breng hem veel in contact met soortgenoten en mensen zodat hij niet bang word als hij ergens alleen word gelaten. Ook is dit de periode om te beginnen met de elementaire gehoorzaamheidstraining.
12 maanden
Tegen de tijd dat de hond 12 maanden is heeft hij zich volledig ontwikkeld tot een volwassen hond. Schakel over van pupvoer naar gewoon hondenvoer.
Trainingstips vanaf 12 maanden: De hond is nu helemaal gewend aan mensen en nu is het ook de tijd om te beginnen met de gehoorzaamheidstraining voor gevorderden.
Geslachtsrijp
De leeftijd waarop een hond geslachtsrijp is verschilt per ras en per hond. Het verschil loopt uiteen bij teven tussen de 6 en 15 maanden en bij de reutjes tussen de 6 tot 12 maanden. Gemiddeld word een teef twee keer per jaar 3 weken loops. In deze periode staat de teef open voor reuen en kan ze bevrucht raken. Houd de teef dan zoveel mogelijk binnen want de geur kan reuen van veraf aantrekken.
Castratie en sterilisatie
Het is slim om aan castratie of sterilisatie te denken als je geen zin hebt in een nestje puppy's. Ook is er al een groot aantal honden die nergens terecht kunnen : een hondenoverschot. Meestal word bij de teefjes de eierstokken (en soms de baarmoeder) weggehaald en bij de reutjes de testikels. De ingreep kan het beste plaats vinden als de hond nog niet geslachtsrijp is.
Voordelen van het castreren van een reu: de reu word minder agressief, minder geneigd tot zwerven en minder opgewonden ook verkom je er voorhuidontsteking krijgt of testikeltumoren. Bij een teef is veel minder kans op borstkanker. Dit geldt ook voor cysten in de eierstokken, baarmoederhalskanker en baarmoederontsteking.
Nadelen van castreren: De honden kunnen last krijgen van zwaarlijvigheid maar dit kan voorkomen worden door hem 20 % minder voer te geven en vaker uit te laten.