Kattenziekte: oorontsteking

Kattenziekte: oorontsteking Een kat die last heeft van een oorontsteking gedraagt zich meestal anders, hij zal veel krabben aan het oor en schudden met zijn kop. Het oor kan er warm en gezwollen uitzien met veel oorsmeer en aanraken doet pijn. Oorontsteking kan verschillende oorzaken hebben, zoals irritatie door bijvoorbeeld haren, verhoogde vochtigheid of een verminderde weerstand. Als je het vermoeden hebt dat je kat last heeft van een oorontsteking is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen. Behandeling zal afhankelijk van de oorzaak van het probleem meestal bestaan uit het reinigen van het oor tot een antibioticakuur.

Hoe een oorontsteking ontstaat

In een kattenoor leven net zoals bij mensen allerlei micro-organismen zoals bacteriën en schimmels op de huid. Dit is heel normaal en ze leven in een bepaald evenwicht waardoor er geen klachten zijn. Zodra het evenwicht verstoord raakt, kunnen er problemen ontstaan zoals een oorontsteking. Zo kan bijvoorbeeld een oormijt zorgen dat dit natuurlijk evenwicht verstoord raakt. Er ontstaat meer oorsmeer, wat een perfecte voedingsbodem is voor micro-organismen. Er kan een overwoekering van dit micro-organisme ontstaan, waardoor er een infectie ontstaat. Meestal is alleen het uitwendige oor aangetast, maar het kan verder naar binnen dringen, waardoor er een middenoorontsteking of zelfs een hersenvliesontsteking ontstaat. Er zijn twee soorten oorontsteking te onderscheiden:

Droge oorontsteking

Meestal is er in dit geval sprake van een ontsteking aan de uitwendige gehoorgang (de oorschelp). De binnenkant van de oorschelp is rood en kan schilferig zijn. In het oor is vaak een wasachtige substantie te zien.

Natte oorontsteking

De ontsteking zit diep in het oor en soms komt er pus uit. Er hebben zich een grote hoeveelheid bacteriën en/of schimmels ontwikkeld.

Belangrijkste factoren

Het evenwicht kan door diverse oorzaken worden ontregeld. Veel haren kunnen de gehoorgang irriteren, waardoor er meer oorsmeer ontstaat. Bij de meeste rassen is dit geen probleem. Bij broeierig weer kunnen bacteriën zich snel in het oor vermenigvuldigen. Soms kan er juist irritatie ontstaan als het oor wordt schoongemaakt, waarbij je met een wattenstaafje het oor van binnen irriteert. Wanneer het dier een verminderde weerstand heeft, hebben micro-organismen meer kans om toe te slaan. Oude dieren en hele jonge dieren zijn vatbaarder hiervoor.

De klachten

Oorontsteking geeft meestal veel ongemak. Het dier gedraagt zich anders, vaak krabt hij veel aan zijn aangedane oor en schudt hij met zijn kop. De kat kan met zijn kop langs voorwerpen schuren en bij aanraking laat hij merken dat hij het niet prettig vindt. De oren kunnen rood, warm en opgezwollen zijn. In de gehoorgang is vaak veel oorsmeer te zien en dat kan onprettig ruiken. Soms is er wat pus te zien en kunnen er zweren en abcessen op de oorschelp ontstaan. Hoe ernstiger de ontsteking is, hoe erger de klachten zijn. Een oorontsteking kan indien het niet wordt behandeld leiden tot doofheid of hersenverschijnselen.

De diagnose

Het is beter om altijd met een oorontsteking naar de dierenarts te gaan. Een onbehandelde oorontsteking kan blijvende schade aan het oor veroorzaken. De dierenarts zal controleren of de trommelvliezen nog heel zijn. Een trommelvlies is een vlies tussen het uitwendige en binnenoor. Wanneer deze is beschadigd mag er geen oorcleaner worden gebruikt. Wanneer er sprake is van veel oorsmeer, zal de dierenarts eerst het oor reinigen met water om te zien of het trommelvlies nog intact is. Soms wordt de kat hiervoor even onder narcose gebracht omdat het geen prettig onderzoek is.

De behandeling

Indien de trommelvliezen niet zijn beschadigd, kan er meestal worden volstaan met een oorcleaner of oorzalf. Bij een middenoorontsteking krijgt de kat antibiotica en eventueel wat pijnstillers. Als de ontsteking regelmatig terugkeert, zal de dierenarts soms besluiten om nader onderzoek te doen. Er kunnen dan wat monsters genomen worden uit de gehoorgang die onderzocht worden in het laboratorium. Dan kan bepaald worden welk micro-organisme er precies verantwoordelijk voor de oorontsteking is. Na de behandeling kan er in de eerste dagen wat meer vuil uit de oren komen, daarna moeten de oren schoner worden. Verder zullen het krabben en de geur afnemen.

Lees verder

© 2015 - 2022 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorproblemen bij de hond: Oormijt en oorontstekingOorproblemen bij de hond: Oormijt en oorontstekingAlle honden kunnen soms last krijgen van hun oren. De ene hond is er wel gevoeliger voor dan de andere hond. Er zal vloe…
Oorontsteking van de gehoorgang, symptomenOorontsteking van de gehoorgang, symptomenDe symptomen van een oorontsteking van de gehoorgang uiten zich in een pijnlijke rode gehoorgang. Vaak is de gehoorgang…
Aandoeningen hond: oorproblemenAandoeningen hond: oorproblemenDierenartsen zien regelmatig honden met oorklachten. Meestal gaat het om een uitwendige ontsteking van de gehoorgang, ma…
Otimectin gebruiken tegen oormijt bij kattenOtimectin gebruiken tegen oormijt bij kattenOormijt is voor katten een vervelend probleem. Wanneer er sprake is van een oormijtinfestatie dan zorgt dit voor veel je…

Dementie bij de hondDementie bij de hondDe levensverwachting van honden is sterk toegenomen in de afgelopen jaren. Dit is grotendeels het gevolg van de verbeter…
Ziekte van Carré bij hond, laat uw hond altijd vaccineren!Ziekte van Carré bij hond, laat uw hond altijd vaccineren!Honden zijn net als mensen zeer gevoelig voor bacteriën, virussen en andere ziekten. In het geval van de ziekte van Carr…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Malfet, Flickr (CC BY-2.0)
  • www.kattenplaza.nl
  • www.huisdierendokter.nl/oorontsteking.html
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 10-07-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.